Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
behwolf - специалист
Вземах фазомер и пробвах там където трябва да си върна навсякъде фазата, т.е кафявия кабел навсякъде и си има фаза, съответно на синия кабел няма нищо. При пуснат бойлер с е чува едно трептене вътре в бойлера при нагревателя, все едно топли, но реално не топли, което е нормално ако се е пръснал вътре. С фазомера дава фаза на меката връзка за студена и топла вода. Фаза има и там, където се отваря за да се извади нагревателя и да се източи водата. Предполагам, че ремонта би излязъл 100-120 лв. Не съм от хоби хората и специално за бойлер не ми се рискува да го правя аз лично. Добре, че правилно съм го спрял сутринта, че не знам щом връща ток и по връзката със студена вода на теория, дали не може да отиде и при съседа, както са метални общите тръби за студена вода. Изображение
kozl - майстор
Не мога да видя на снимката, но този бойлер занулен, заземен ли е?
Ако мостовия кабел е с 3 проводника, третия проводник не се вижда и предполагам е свързан към металния балон на бойлера :?
Ако ел.инсталацията е двупровдна - бойлера не е занулен, съдейки по снимката и:
behwolf написа:
При пуснат бойлер с е чува едно трептене вътре в бойлера при нагревателя, все едно топли, но реално не топли, което е нормално ако се е пръснал вътре. С фазомера дава фаза на меката връзка за студена и топла вода. Фаза има и там, където се отваря за да се извади нагревателя и да се източи водата.
Ако в действителност ел.инсталацията е двупроводна, съм в загадка - кой специалист го е свързал или пък е дело на колега по направление "нап.сам" :? :? :? :? :? :weedman:
behwolf - специалист
Така предполагам се вижда. Уж по схема мисля, че всичко е правилно свързано, която се вижда от първата снимка. Забравих да кажа, че с фазомера показва фаза и на тази метална част по средата под фланеца, където е вързан кабела за заземяване, както е във схемата. Пробвах с фазомера на самият фланец и там показва също фаза. Изображение
Baлepu - специалист
пет яну 09, 2026 8:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нямам повече въпроси.
Нормално за теб. Лошото е, че държиш да покажеш компетенции.
В това състояние бойлерът е много опасен заради пробив на нагревателя! Всяко насочване на разсъжденията към каквото и да е друго е вредно. Май не е и занулен правилно ...
kozl - майстор
съб яну 10, 2026 8:13 ambehwolf написа:
Така предполагам се вижда. Уж по схема мисля, че всичко е правилно свързано, която се вижда от първата снимка. Забравих да кажа, че с фазомера показва фаза и на тази метална част по средата под фланеца, където е вързан кабела за заземяване, както е във схемата. Пробвах с фазомера на самият фланец и там показва също фаза. Изображение
Аз на тази снимка виждам мостов кабел с 2 проводника е незанулен бойлер :shock:
С вероятност прекъснат натревател със спукана метална облицовка и опасно за живота.
Относно "правилното свързване" на бойлера, въпросът е дъвкан в доста теми на форума и аз приемам, че правилното е нулата от мостовия двупроводен кабел да е свързана с болта на фланеца, на който се вижда жълто-зелен проводник, свързващ фланеца с балона и след това в термозащитата.

Тръбите на водопровода от какъв материал са?
behwolf - специалист
съб яну 10, 2026 9:22 amkozl написа:
съб яну 10, 2026 8:13 ambehwolf написа:
Аз на тази снимка виждам мостов кабел с 2 проводника е незанулен бойлер :shock:
С вероятност прекъснат натревател със спукана метална облицовка и опасно за живота.
Относно "правилното свързване" на бойлера, въпросът е дъвкан в доста теми на форума и аз приемам, че правилното е нулата от мостовия двупроводен кабел да е свързана с болта на фланеца, на който се вижда жълто-зелен проводник, свързващ фланеца с балона и след това в термозащитата.

Тръбите на водопровода от какъв материал са?
До водомера общата тръба на входа е метална, но след водомера преди ремонт от преди 8-9 г. са сложени от тези новите ППР тръби или там както се водеха, т.е след водомера няма никакви стари метални тръби. Главната тръба за студена вода на входа ни, нямаше как да я сменим, защото нещо съседите не желаеха всичките да се прави ремонт и до водомера така си остана метална тръба.
prasse - специалист
Не прави нищо повече, изключи и извикай електротехник!
Бойлерът ти е без никаква защита и е много опасен за живота на хората!!!
съб яну 10, 2026 9:04 amBaлepu написа:
пет яну 09, 2026 8:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
Нямам повече въпроси.
Нормално за теб. Лошото е, че държиш да покажеш компетенции.
В това състояние бойлерът е много опасен заради пробив на нагревателя! Всяко насочване на разсъжденията към каквото и да е друго е вредно. Май не е и занулен правилно ...
Вал, нещо да сбърках, дори без "компетенции", а каквото показвах-показах?! Ако е грешно опровергай го, без да драскаш общи приказки !

Едното е следствие на другото, като добре е да се знае защо се е случило. Точка.

Ето, цъфти нагревател, цъфти термозащитата, обаче нямаш защита!
Baлepu - специалист
Прочети двата поста над последния ти. Това, че е цъфнала защитата няма общо пробива на нагревателя! През нея минават фаза и нула. При компрометирано изолационно съпротивление на материалите ѝ (поради влага, конденз, ниско качество, стареене, физическо въздействие в минал период ...) е протекъл може би някакъв ток на късо. Но не и в следствие от пробива на нагревателя! Разбира се, че и тя трябва да се подмени с нова. Преди това обаче трябва да се оправи проблема с нагревателя и зануляването. Този, който ще свърши тази основна работа, няма как да не свърши и второстепенната. Да, функцията на термозащитата е второстепенна. Тя предпазва аварийно от прегряване. НО преди това трябва да се вземат всички мерки да не пострада човек от токов удар, което е много вероятно, предвид дадените описания.
Защо да чета, ще го приема за случайно съвпадение! Помня като слон, вервай, трениран съм!
Но само зарад теб, Вал, искам да си спокоен.

пп. Между другото, от Как е цъфнала, незнайно защо, през нея (защитата) не минават фаза и нула.
Чети внимателно, бавно и систематично!

Ма ползвайте я тая дедукция, демокраця е!
съб яну 10, 2026 12:49 pmBaлepu написа:
...Да, функцията на термозащитата е второстепенна...
Пиши по-бавно!

Тема "Бойлер нe топли, но свети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: