Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Щом е с тухли единички, значи е носеща стена,
Добре съгласен съм, но каква е логиката, не може ли да е носеща и с тухли четворки :?. Навремето когато са я строили 1960г. предполагам, че четворки е нямало, поне по селата и основно се е строяло с единички. Колкото до предложението на "crez" писах, че ми допада като изпълнение и съм сигурен, че е правилно, но лошото е, че трябва да се изчаква един месец за да се махнат останалите тухли надолу да се измаже и да се монтира касата с вратата, а мен времето ме подпира. Затова питам за готовите щурцове евентуално като втори вариянт за изпълнение като се спази технологията на "crez", първо да се постави щурц на едната половина и след това да се постави втори на друга полавина от стената, но досега никой не каза достатъчна ли е тази дебелина на щурца /понеже "crez" пише, че трябва да е поне 20см висок/ за тази операция. :drinkers:
VLADO66 - майстор
Щом е вътрешна стена и е 25 см. със сигурност е носеща.Веднъж ми се наложи и аз да осъществя бързо тази операция и се справих като намерих да се търкаля един кол за лозе или ограда :? ,разкроих го с флекса и го вградих,като за уплътнение /запълване/ на фугата между щурца и тухлите над него ползвах лепило за плочки.Стана много добре.Циментовия кол си имаше арматура вътре.Но стената не беше носеща.За носеща стена трябва по-сериозна арматура и да влезе най-малко по 25см. отстрани.Може да се отлеят на земята и да се монтират допълнително,като се уплътни фугата както направих аз.
Stefan_62 - майстор
jekasus написа:
Към втората минута - https://www.youtube.com/watch?v=crYUiibKzbg
Това е на бетонна стена, там нещата са съвсем други. Другият ми апартамент е панелен и там всички каси на вратите са метални като тази от клипа. Правят го за по-лесен монтаж на касата към панела.
Stefan_62 - майстор
ferrari4456 написа:
"и се слага Г профил с поне 30см на страни от самия отвор" .
А имаш ли спомен какви размери ти беше Г профила?
ferrari4456 - специалист
Ами мисля, че беше 60х60х6
Доста здрав беше.Както казах, аз процедирах, като махнах мазилката и се изчовърква или минава хоросана с флекс за да се махне между един ред над отвора който искаш и се набиват профилите в реда и от двете страни и след това се маха реда под него и се изчуква добре и се поставя щурц, като над него (тоест между профилите и щурца) се натъпква хубаво със разтвора.
После си замазах всичко и още си седи така и проблеми няма, мислех да махам профилите, но после се отказах.
Направих и допълнително нещо, като рамка със правоъгълен профил, никакви спомени нямам какъв е бил и го замазах.Играе нещо, като подсилване на отвора въпреки щурца и профилите, мисля, че беше излишен, но се подсигурих.Като се замаза се сложи касата на вратата и самата врата и двете неща са дървени.
Ама бях сигурен, че не е носеща стена, затова си провери добре нещата!
novgradski - специалист
И аз правих нещо подобно,като разделях на "баня" и "тоалетна".
Поизкъртих мазилката и между два реда тухли вкарах перото на винкела (L-63X63x.. с 0.5м по-дълги от широчината на вратата),oт другата на страна на стената -пак още един винкел.Във винкелите имах по 4 отвора ф12.Пробих през отворите (колко се "срещат"-зависи от точността)- арматура ф10.... и ги заварих на "сандвич".Винкелите остават в мазилката.
ferrari4456 - специалист
После щурц сложи ли допълнително?
Има ли някакви пукнатини сега?
Stefan_62 - майстор
Благодаря на всички за предложенията, последното решение за направата на отвора за врата ще е комбинация от предложението на "ferrari4456" за поставянето на Г образен профил в комбинация с предложението на "crez" за отливането на щурц под него. Мисля че тази комбимация ще е достатъчно стабилна да издържи, ако ще и още два етажа да имаше от горе :lol: . Дано не греша, но според мен ще стане достатъчно здраво като изпълнение и носимост :partyman:
nikolson - майстор
Искам да отбележа, че щурца не носи (почти) нищо, най-много реда тухли над него до трегера. Идеята на Г-образния профил е да прехвърли усилието върху стената. Ама тя си е натоварена през трегера.

Тема "Как да изрежа отвор за врата в стената?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: