Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
firecock - напреднал
Работя най-вече с "Пластика", защото е по-мазна и накрая сатен. 3-4 ръце и накрая почти само на вода! Играчка е, но пък става супер! Ако се шкури, това е все едно да отнемеш най-здравия повърхностен слой на шпакловката.. Един вид, все едно да махнеш глечосаната (най-здравата) повърхност на един керамичен съд или все едно да махнеш циментацията на един автомобилен колянав или разпределителен вал или циментацията на стените на цилиндрите (образно казано)!
toni_g79 - специалист
Oсвен прахта ,няма никанва разлика дали е шкурено или не.На 2 боядисани повърхности НИКОГА не можеш да разбереш разликата,на тапети още по-малко.........Така че в крайна сметка се обезмися всичкото време,труд и пари.......
Тани - модератор
Именно за това си помислих , като чух за старата школа! Колкото по твърда е шпакловката - толкова по-лошо. Всеизвестен е факта , че колкото по-твърд е един материал , то и крехкостта му се повишава. Вероятността да се напука и отлюспи шпакловката е много по-голяма , отколкото , ако шпакловката е по-мека и пластична и най вече хомогенна, а не с повишени якостни характеристики само в повърхностния слой! Освен това гланцираните повърхности по трудно попиват , което не е добре за боядисването. Именно затова минавам с шкурка преди грунда или праймера - за да премахна гланцираните участъци , въпреки , че са много приятни при допир! За съжаление наистина с боядисването гладкостта отива по дяволите!

А колкото до прахоляка- ако не ви харесва - сменете професията! Качествената работа не се свежда до това какво ни харесва да правим , а какво е необходимо да се свърши. Най омразната работа ми е да слагам вата и пароизолация на таван , но никога не съм си позволил да не сложа , защото ми е неприятно!
firecock - напреднал
Тани написа:
Именно за това си помислих , като чух за старата школа! Колкото по твърда е шпакловката - толкова по-лошо. Всеизвестен е факта , че колкото по-твърд е един материал , то и крехкостта му се повишава. Вероятността да се напука и отлюспи шпакловката е много по-голяма , отколкото , ако шпакловката е по-мека и пластична и най вече хомогенна, а не с повишени якостни характеристики само в повърхностния слой! Освен това гланцираните повърхности по трудно попиват , което не е добре за боядисването. Именно затова минавам с шкурка преди грунда или праймера - за да премахна гланцираните участъци , въпреки , че са много приятни при допир! За съжаление наистина с боядисването гладкостта отива по дяволите!

А колкото до прахоляка- ако не ви харесва - сменете професията! Качествената работа не се свежда до това какво ни харесва да правим , а какво е необходимо да се свърши. Най омразната работа ми е да слагам вата и пароизолация на таван , но никога не съм си позволил да не сложа , защото ми е неприятно!

3/4 от това, което си написал, предизвиква откровен смях в мен.. Ама ок, щом толкова много знаете и можете... =D> От 17-18г. си вадя хляба с това и не ми се впуска в безсмислени спорове... Търкайте, светете с лампи и пр. Аз приключвам с темата :wink:
Тани - модератор
OK . Всеки си знае! Само един последен въпрос - с какво шпакловаш гипскартона?
firecock - напреднал
Обикновено ползвам фугопълнител и сатен на Knauf
jekasus - майстор
firecock написа:
Нищо не си мерим... Просто в последните години се налата тази тенденция, да се щкури в/у шпакловката, което е неприемливо и е свързано с прахоляк и т.н. Друг е въпроса, че колкото и съвършена да е гладкоста на шпакловката, слоят боя който се нанася накрая със сигурност е по-релефен от самата повърхност!!! Ако прекарате валяк в/у съвършено гладко стъкло, ще установите че след като изсъхне боята, боядисаната повърхност е по-грапава от повърхноста на небоядисаното стъкло! Това в известна степен обезсмисля постигането на абсолютно съвършенство на гладкокта на стената! Което пък не означава, че тя не трябва да е гладка! Прав е колегата, който поставя условието, да се провери
качеството с лампа! Но съгласете се, че шпакловка с подобно качество няма как да се направи за 2-3 лв./кв.м., както предлагат мн. "майстори" - именно от тези дето щкурят... :wink:
+ 1 !!! Едно да драскаш с маламашка, другото да шпакловаш.
wentii - специалист
firecock написа:
Работя най-вече с "Пластика", защото е по-мазна и накрая сатен. 3-4 ръце и накрая почти само на вода! Играчка е, но пък става супер!
Приятелю от старата школа като знам как пълнят пластиката и сатена ми е ясно как изправяш стените! Твоя пълнеж ще го постигна с 2 ръце ротбанд и шийтрок за фина за двойно по кратко време като си включвам и шкуренето! Така че работи си както си знаеш,но не прекалявай с изхвърлянията по форумите :roll:
firecock - напреднал
wentii написа:
firecock написа:
Работя най-вече с "Пластика", защото е по-мазна и накрая сатен. 3-4 ръце и накрая почти само на вода! Играчка е, но пък става супер!
Приятелю от старата школа като знам как пълнят пластиката и сатена ми е ясно как изправяш стените! Твоя пълнеж ще го постигна с 2 ръце ротбанд и шийтрок за фина за двойно по кратко време като си включвам и шкуренето! Така че работи си както си знаеш,но не прекалявай с изхвърлянията по форумите :roll:
Нищо не знаеш приятелю, защото не си виждал работата ми и неможеш да даваш оценка- това първо! И второ: щом си от шкурещите "майстори", просто няма какво да дебатирам с теб :-D
Освен това, казах че приключвам с говоренето по темата! Точка!
Тани - модератор
Предполагам , че наистина шпакловаш отлично!Избора ти на материали обаче не кореспондира със самочувствието ти! Би ли ми показал някъде система на Кнауф за шпакловане в която е споменат Сатен? Лесно е да избягаш от темата , когато не ти е удобно, но ако държиш на думите си би ги подкрепил с ФАКТИ!

ПП
Между другото ти до какво ниво на качество шпакловаш? Те са от Q1 до Q4 и е възможно да си в нормите , но все пак да има и по-добро качество!

Тема "шпакловка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: