• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
pipilica - майстор
Лесно се прави ролката viewtopic.php?f=29&t=47321 е тука разгледай има снимки на моя култиватор. Само ти трябва стругар да ти направи ролката и да си намериш хубави капсуловани лагери, аз не намерих и турих обикновени но хубаво измих греста да не се лепи прах и си бръмчът на сухо, жило ползвах старото от ръчната на колата идеално пасна.
kr1100 - майстор
ролка съм правил нова преди много време. От прът прокат алуминиев. Размери мога да ти дам , но след някой ден -да отида и да ги измеря. В алуминиевата ролка набих лагер. Иначе оригиналната май е от полиамид. Навремето имах под ръка алуминиеви ф -та.
Ето 1 скица -планката с ролката са под 29 -под ремъка

Прикачен файл

МБ5М.jpg
МБ5М.jpg (87.49 KиБ) Видяна 12293 пъти
atanasov2004 - специалист
Привет колеги :) Да се включа и аз - ролката се прави лесно, но си трябва стругар. Можеш да си направиш от текстолит, ако слагаш от време на време грес можеш да си направиш няколко бройки и като се износят да ги хвърлиш...иначе набиваш лагер. Най евтино е стругар да ти "престърже" едни готови пластмасови колела с лагер които се ползват на товарните колички по складовете...много са здрави. Ама не мога сега да се сетя размер и модел. :? Жилата и аз като колегата си правя сам...купил съм на метър стоманено многожично подходящо жило на метър - мисля 1,20-1,40лв и си го правя с ухо като пресовам с чука малки парченца от медна тръбичка. И моя ЗИП :-D има чук, ножовка, клещи, тръбички.
И да ползвам темата като въпрос - кой от предлаганите двигатели може да смени оригиналния - "Брикс" без да се налага някакво преустройство на оригиналната фреза МБ -5 . Имам предвид да се развият примерно болтовете и да се сложи нов двигател без да има никакви преустройства....
Благодаря предварително!
kr1100 - майстор
ето готова ролка :
http://frezi.zona.bg/category/2295/Резе ... -мотофрези
Не вярвам да излезе по-евтино ,ако нямаш подръка стругар да свърши услугата без пари, да търсиш материал и лагер.
А пък и мотичките са с много добра цена. Ще си поръчам ,е моите са станали на саби.
Атанасов -познат е сменял двигателя , но е сложил само с ос за преден ход. Купил го е от Коледжиков ,5,5 кс. ,за марката не се сещам.
Jack52 - специалист
Какво масло ползвате за редуктора?
Има едно руско "ТАД-17", което препоръчват по руските форуми. Гледам, че го има и по нашите магазини.
Какво количество сипвате?! Четох, че трябва да е пълен до половината...?!
kr1100 написа:
ето готова ролка :
http://frezi.zona.bg/category/2295/Резе ... -мотофрези

Цената на мотичките е добра, но от тази на полуоските направо ми се замая главата... :smoker:
kr1100 - майстор
90 EP .Tрябва да погледна каков количество пише в книжката. На редуктора в долната част на около 7-8 см от дъното има пробка. При равен плот на двигателя и отворена пробка трябва да потече масло.
Цената на полуоските е добра в предвид и материала. По онова време си правех и полуоски за гумени колела.Много стъргане на струг, 5-6 отвора на 180гр през 1 за регулиране на разсти=оянието м/у колелата,канал за зегерки, зегерки, дялане на фреза на профил /не помня точно размери , но пр 12/15 х 25 х25 мм, заваряване към 2 те части на полуоските - много работа. Навремето полуоските бяха още по-скъпи.
Jack52 - специалист
Да, проверих, това е подобна схема:
Прикачен файл:
MB 5 oil.JPG
MB 5 oil.JPG (28.15 KиБ) Видяна 12223 пъти
Пробките при мен са на други места, но принципа е същият.
Последна промяна от Jack52 на пон ное 24, 2014 11:13 pm, променено общо 2 пъти.
kr1100 - майстор
Нещо се забатачваме . Това не е редуктор на Болгар МБ 5 -виж по-горе приложения файл. Да бе бъркаш с пробките за източване и за проверка на масло на двигателя? Пробката е с N 15
Jack52 - специалист
Съгласен съм, че е друг редуктор. Картинката има за цел да се види колко е нивото на маслото в редуктора.

Днес разглеждах новички фрези!
Уж много модерни, по-мощни - но като сравня шаситата с моето, техните ми се струват като детски играчки :cool:
Ламарината тънка, валчетата малки, пружинки, планчици ... да те е страх да я докоснеш, току-виж се огънала някъде!

Pipilica, гледах снимките ти! Моето шаси е същото. Виждам, че ти доста си поработил по твоя мотоблок. Много нещо при теб е ... "направи си сам" =)
Какво е това пред двигателя ти - с малкия ремък?!
pipilica - майстор
Е тва е динамо някво дърто Руско за фаровете. Тва със спирачните дискове отстрани е добра идея, не мърда от реда. За новия сезон съм намислил нови подобрения като станат ще ги публикувам който иска да се ъпгрейдва.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Мотокултиватор Болгар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: