Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
chapara - майстор
Уф, повърхностно мислене, но всеки да прави каквото си знае.
gogo7777 - майстор
Кое е повърхностно мислене?.......въпроса беше как да възтанови мазилкат в "мазето". К'ви са са тия дюбели, мрежи от неръждавейка, не'кви грундове, хидро-н'ем кви си ала бала глупости, шайби, капачки.... абе смех......калта и камъка са доказни строителни елементи от 5000 години, че и повече.......
:drinkers:
chapara - майстор
съб ное 22, 2025 9:20 pmgogo7777 написа:
Кое е повърхностно мислене?.......въпроса беше как да възтанови мазилкат в "мазето". К'ви са са тия дюбели, мрежи от неръждавейка, не'кви грундове, хидро-н'ем кви си ала бала глупости, шайби, капачки.... абе смех......калта и камъка са доказни строителни елементи от 5000 години, че и повече.......
Ти лично имаш ли такива стени и нсблюдение върху тях, защото аз имам? Това е дом и то отворе за всякакви гризачи и копаещи животинки, след което със създадените тунели за всякакви влечуги, да продължавам ли?
съб ное 22, 2025 10:47 pmchapara написа:
съб ное 22, 2025 9:20 pmgogo7777 написа:

Ти лично имаш ли такива стени и нсблюдение върху тях, защото аз имам? Това е дом и то отворе за всякакви гризачи и копаещи животинки, след което със създадените тунели за всякакви влечуги, да продължавам ли?
gogo7777 - майстор
Имам наследени две такива къщи и една стопанска сграда. Стоят си безпроблемно за разлика от "новата", на която вече започва да се рони мазилката тук-там.
Докато съм жив никакъв съвременен материал няма да се докосне до старите къщета.

Да се прави камуфлаж вместо реставрация е абсолютна глупост.
Не каза с какво да дупчи камъните......с перфоратор ли?

chapara - майстор
нед ное 23, 2025 8:32 amgogo7777 написа:

Имам наследени две такива къщи и една стопанска сграда. Стоят си безпроблемно за разлика от "новата", на която вече започва да се рони мазилката тук-там.
Докато съм жив никакъв съвременен материал няма да се докосне до старите къщет

Да
Въпрос на вкус.се прави камуфлаж вместо реставрация е абсолютна глупост.
Не каза с какво да дупчи камъните......с перфоратор ли?

Зависи от камъка, при мен е кремъклия. Става и с перфоратор, на принципа на разширяване на дупката. По добре е със спецялна усилена бургия, не помня от какъв матерял. Дупчи всякакви природни матеряли и закалени стъкла. Все пак предимно дупча с перфоратор и добри бургии, но до 6мм.
По същественто е че за пореден път автора на темата се оттегли, защо ли? И аз мисля да направя същото, не ми се водят пазни дебати!
нед ное 23, 2025 11:02 amchapara написа:
...автора на темата се оттегли.... мисля да направя същото, не ми се водят пазни дебати!
Правилно. Не за друго, а защото някой ще се подведе да райбери 6мм отвори в камък, на който да накове мрежа с 6мм дюбели с метален винт и широки шайби. Стана ясно колко камък си измазал.

"Когато давам идеи обикновенно съм ги прилагал!"
chapara@abv.bg
gogo7777 - майстор
Ще трябва специална бургия и пробиване без удар, никакво "райбероване". Пробиването на толкова дупки на удар ще унищожи целият зид. После специална мрежа, специални бурми и капачки, специални грундове, специални мазилки и още куп специални неща за да стане накрая едно голямо нищо. Като теглиш чертата по-добре събаряне на сегашното и изграждане на ново.

chapara - майстор
нед ное 23, 2025 4:24 pmgogo7777 написа:
Ще трябва специална бургия и пробиване без удар, никакво "райбероване". Пробиването на толкова дупки на удар ще унищожи целият зид. После специална мрежа, специални бурми и капачки, специални грундове, специални мазилки и още куп специални неща за да стане накрая едно голямо нищо. Като теглиш чертата по-добре събаряне на сегашното и изграждане на ново.

По шест дупки на кв.м./6мм. и дюбел пирони, много? и ще разрушат зида? Каква спецялна мрежа погребана в циментов р-р? А за мрежаа като начало дори бях предложил фиксиране сам с качествено циментово лепило! Спецялните бурми отпаднаха с дюбел пироните. На това ли му казваш спецялен грунд? Супер праймър за непопиващи повърхности :? Мазилка от пясък, цимент и препарат против водопоглъщане. За капеството на предложения модел, гаратиам на 100%. Събарянуците винаги са по лесни от гадежа. За мен дискусията приключи. Отива към безмислена. Кой както желае да си го прави. Аз в момента правя такива мазилки на моя къща и го правя така.

👋 :partyman:
hidrazin - майстор
съб ное 22, 2025 7:50 amBaлepu написа:
Това с канчока ... не го препоръчвам. Ще олееш пода стабилно. Майстор би могъл да го направи. Има специфично фитново врътване на ръката и изтегляне. Нещо като да обръщаш палачинка с подхвърляне.
:lol: :lol: :lol: Ба'т Сашо те удари като шкембе в дувар... :-D
Ма то много трудно бе! Особено ако някой е женждър с мека китка.
Още повече че това го работят тея дето са недоучили и друго не могат...

И в крайна сметка с какво бяхте полезни на питащия? С ... НИЩО.
(не иде реч само за теб)
ЖОКЕР: Баба ми и Дядо ми все грундове са използвали, от "реномирани" марки... :lol:
И в КОЙ СВЯТ живеем? Пилешката мрежа (рабицата) все някак трябва да се ФАНЕ за ДУВАРА.
Дали с дървени чепове набити във фугите, дали с дълги пирони, дали с дюбели в камъка... Какво значение?
Фиксиране с циментово лепило
А КОЙ ще държи мрежата докато циментовото лепило стегне??? :) Упражнения за ...

ЖОКЕР 2:
И .... ПА да се окна... Пилешката мрежа НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Особено за вътрешни стени/мазилки.
За външни е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА но също НЕ задължителна.

Баси, и избата ми дето е каменен градеж и мазилка още няма наченки на "отлепяне". Има-няма вече над 50 години.
И то при условие че съм виждал "пот" от северната стена и вода имаше и по пода...
:partyman:

Тема "С какво да измажа каменна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: