Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
edemy2001 - специалист
Днес направих предвидените промени. Резултата е много добър: https://youtu.be/y2jLcf0AddM?list=PLjBm ... hF7WESHxVs. Пояснения по направените промени в коментара под клипа...
Комплект преработена платка и 3 или 4 батерии: http://shopping.windsolarhydroenergy.eu ... duct_id=91
Lisko - майстор
Приятелски съвет - изрязвай или ускорявай неинформативните части на клипа. Така ще стане минимум 4 пъти по-къс и гледаем, а по всяка вероятност и повече.
edemy2001 - специалист
Lisko написа:
Приятелски съвет - изрязвай или ускорявай неинформативните части на клипа. Така ще стане минимум 4 пъти по-къс и гледаем, а по всяка вероятност и повече.
Опитах се, но нямах много време да се задълбоча! Благодаря за съвета! :partyman:
hidrazin - майстор
edemy2001 написа:
... Смятам че в следващите един два дни ще бъде премахнат с прости средства след подробното ми запознаване с характеристиките на управляващия чип на платката производство на Casio...
Едва ли чипът е на Casio. По-скоро на Seiko Instruments.
http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_ ... 254A_E.pdf
А направените промени са доста ... дърводелски. :-D Просто си скопил защитите.
То ако тая платка можеше да изкара повече ампери без проблем, братята китайци щяха да се възползват.
Тогава нямаше и да слагат по мощни транзистори както тук:
4S 30A High Current Li-ion Lithium Battery 18650 Charger
А на тези за по-малък ток се вижда че ги няма двата транзистора:
PCB Charger for 3 Packs 3.7V Li-ion
Като гледам транзисторите на твоята платка са такива:
AO4419
А те са слабички за издевателствата които си им приготвил.
Не че няма да работи. Ще работи ама не е ясно до кога.
И на всичкото отгоре това си тръгнал да го продаваш ... :shock:
:partyman:
Lisko - майстор
Що, бе, то точно така е далавера - когато транзисторите гърмят а не батериЙте.
:mrgreen:
Хем клиента е в безопасност, хем ще си купи нова платка.
edemy2001 - специалист
hidrazin написа:
Едва ли чипът е на Casio. По-скоро на Seiko Instruments.
http://datasheet.sii-ic.com/en/battery_ ... 254A_E.pdf
А направените промени са доста ... дърводелски. :-D Просто си скопил защитите.
То ако тая платка можеше да изкара повече ампери без проблем, братята китайци щяха да се възползват. ...
...Като гледам транзисторите на твоята платка са такива:
AO4419
А те са слабички за издевателствата които си им приготвил.
Не че няма да работи. Ще работи ама не е ясно до кога.
И на всичкото отгоре това си тръгнал да го продаваш ... :shock:
Грешката е моя. Като писах мнението си мислех точно за този чип, но защо съм го приписал на Casio...!? :?
А, за транзисторите и натоварването - не си прав! Мислиш ли че не съм прочел този pdf и то няколко пъти. И мислиш ли, че като правя контролери за зареждане на акумулатори с до 60 - 80 ампера ток, не съм размислил по въпроса и не съм наясно какво правя!? И защо аджеба съм сложил вместо резистора 0 Ома - стопяем предпазител 10 А!?
Нещо друго ми е интересно и днес или утре мисля да го изпробвам. Ще натоваря напълно зареден акумулатор на товар около 3 - 4 ампера. Ще меря тока през цялото време и температурата на въпросните транзистори - да видим дали ще издържат на постоянен товар, защото по спецификация на платката те трябва да държат на до 12 А. А във винтоверта те не са постоянно натоварени. Имат достатъчно време за "почивка" и съответно охлаждане. Не вярвам, че ти например завиваш една гайка или винт в продължение на 5 минути и на следващата секунда започваш същата процедура със следващия/та! Трябват ти примерно минута за да пробиеш отвор и минава още 20 - 30 секунди за да започнеш следващия. Трябват ти също 10 секунди за да завиеш винт или гайка и поне 30 - 40 секунди за да започнеш следващото завиване.
И не, че китайците не са се сетили, номера е че слагат на платката средно препоръчителния за чипа резистор за защитата и тя на практика работи точно както са написали "между 8 и 12 А", но не за конкретна платка, а за серията. Т.е. на една ще е 8 А, а на друга 12 А. Аз просто слагам за конкретна платка конкретен резистор, за да стигна 12 А за защитата, а за всеки случай вместо нулевото съпротивление - 10 А стопяем предпазител с бавно действие.
Второто нещо което мисля да изпробвам - при натоварване с 12 А колко време ще издържи предпазителя...
Neno Er - специалист
Lisko написа:
... минимум 4 пъти по-къс и гледаем, а по всяка вероятност и повече.
Клип гледам ако е максимум до 5 мин. Повече ли е, давам го на късо. И този също. :lol:
edemy2001 - специалист
Neno Er написа:
Lisko написа:
... минимум 4 пъти по-къс и гледаем, а по всяка вероятност и повече.
Клип гледам ако е максимум до 5 мин. Повече ли е, давам го на късо. И този също. :lol:
Колега, можеше да ги нарежа на по 5 мин. клиповете - дали щеше да изгледаш 10 - 15 клипа по 5 минути!? :? Изгледай от последния клип последните 2 - 3 мин. и те ще ти дадат основната информация, която е интересна за теб. Останалото е интересно само за тези, които са на метода "направи сам". :wink:
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
....
Нещо друго ми е интересно и днес или утре мисля да го изпробвам. Ще натоваря напълно зареден акумулатор на товар около 3 - 4 ампера. Ще меря тока през цялото време и температурата на въпросните транзистори - да видим дали ще издържат на постоянен товар, защото по спецификация на платката те трябва да държат на до 12 А...
...
Второто нещо което мисля да изпробвам - при натоварване с 12 А колко време ще издържи предпазителя...
Тези дни имах много работа, а от събота съм няколко дни на планина - не остана време. Надявам се утре да мога да направя тези проби...

Тема "Как си възстанових акумулатора на евтин акумулаторен винтоверт!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: