• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон май 04, 2026 11:14 pmangry написа:
Дайте съвет, да стане по-безболезнено ако може...
Сметни си лепилата (х2)и дюбелите и мрежата, от другата страна си сметни една конструкцийка с картон и ако си готов да се разделиш с още някакви сантиметри, действай. Даже ще можеш в конструкцията да вкараш още изолация, от най-евтината. Сигурно, чисто, бързо и гладко!
angry - напреднал
вт май 05, 2026 12:11 amhidrazin написа:
Мислим к'во прави тая изолация отвътре? И това стая ли е или "приобщена тераса? :partyman:
Стои вътре изолацията, аз не съм привърженик, но така го купих. Аз мога да я махна от цялата проблемна стена, но ще стигна до следващата стена.. А някаква работа върши със сигурност. Стая е това.. хол с кухня ~35 м2, отделно има остъклена една от двете тераси. :partyman:
вт май 05, 2026 7:24 amkozl написа:
И отлепи се шпакловката с мрежата от XPS-а.
Бахти ужаса! Поне ще ти е по-топло в мазето :) Това, което споделяш е огромно количество лепило xD
В моите представи дюбелите придържат изолацията към стената/тавана, докато лепилото отдолу фиксира нещата, таке че движенията да са минимални/ т.е. цялата конструкция да се застопори и шпакловката да стои на място. До колкото разбирам, трябват няколко дена, за да изсъхне лепилото под изолацията и чак тогава да се пристъпи към армирана шпакловка. В моите представи в мазе ще трябва допълнително време. Виждам препоръки относно нараняване на горния слой (този към вътрешността на стаята) изолация, например с макетен нож, за да захване по-добре шпакловката. Предполагам, че или си използвал кофти материал, или се е получило неравно след поставяне на изолацията и си компенсирал с повече шпакловка, или не си изчакал да изсъхне първия слой.
Обаче лесно ли падна шпакловката и беше ли и тя отлепена на места?
Ако да - какво ще държи новата шпакловка?
На тази стая виждам използване на 2 различни по цвят двусантиметрови изолации- жълта и зелена. От какво са правени не разбирам, но видно има разлика в текстурата на повърхността, като тази при зелената е по-релефна. Проблемът при мен е само при жълтата, която се е отлепила почти изцяло от панелната стена отзад. Лепилото е останало по самата изолация обаче, а не по панела. Панелът отдолу изглежда бял, все едно грундиран. Шпакловката падна лесно само при жълтата изолация, но не мисля, че беше отлепена. При зелената падна супер трудно, но ми се струва че там имаше и една идея повече гипс отгоре.
Аз се надявам силно новата шпакловка да се държи на материала, който използвам, намислил съм да купя Ceresit Thermo Universal, 2 торби +мрежа естествено, за 2 ръце на ~10 m2, с поне 3 дена съхнене между тях.. Смятам да си помогна една идея с телена четка и ъглошлайф на ниски обороти, за да надера допълнително проблемната жълта изолация.
Дюбелирането може да захване и мрежата. Правил съм го преди шпакловката и мрежата се накъдри. Може би първо шпакловане с мрежа и после дюбели и пак шпакловане :? Така пък шпакловката ще стане дебела :roll:
Напълно разбирам идеята, но е логично да се накъдри. Резон виждам наистина в дюбелирането на самата армираща шпакловка, може би в определени критични ситуации. И да, принципно ако не е в мазе.. Армираната шпакловка не е финален слой.
вт май 05, 2026 8:07 amn_a написа:
Сметни си лепилата (х2)и дюбелите и мрежата, от другата страна си сметни една конструкцийка с картон и ако си готов да се разделиш с още някакви сантиметри, действай. Даже ще можеш в конструкцията да вкараш още изолация, от най-евтината. Сигурно, чисто, бързо и гладко!
Аз не съм се занимавал с гипскартон и " Сигурно, чисто, бързо и гладко!" далеч не е сигурно xD
Няколко санта не са проблем, но подпрозоречният перваз ще потъне в конструкцията и той...

Отивам да работя!
kozl - майстор
Аз ползвах гладък XPS, който е с предназначение за под.
Продават се рендета за награпяване:

Изображение

Изображение

Обаче разчитах само на лепилото и последва отлепване.

Бил съм на стаж в ДК-2, София. Панелите се произвеждат във форми, които предварително се обмазват с кофражно масло. За това и после се отлепват плочки от панелите. Минимум в-у гладката страна на панела се ползва и подходящ грунд от типа бетон-контакт. Въпреки, че и това не е гаранция против отлепване. За по-сигурно механично остъргване + грунд.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "панелка в Пловдив :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: