Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Anilak - помощник
Здравейте,
проблемът ми се състои в следното:
Терасата на вилата ми е с приблизителни размери 3 на 2 метра и отстои на 2 метра над терена. Стената, върху която е изпълнена терасата, е каменен зид, който за съжаление се е деформирал, отделните камъни са започнали да се разместват.
Искам да питам две неща:
1) По какъв начин да спра провисването на терасата, то е поне 3-4 см в центъра му. Лошото е, че бетоновото покритие е компрометирано на места, като армировката е оголена и има процеси на корозия ( в центъра на плочата железата са почти изцяло разрушени ). Подозирам, че ше трябва да използвам някаква скара от железа и да замажа отдолу с някаква бетонова смес, което не ми е много ясно как ще стане :?: ...
2) Стената, която е широка около 80 см и висока около 220 см, съм ришила да я укрепя с бетонов зид, който да е изпълнен по следния начин: железа диаметър 14 А3, нарязани на по 150 см, ще се набият в почвата на около 80 см, ще изпълня бетона на около 15 см дълбочина в почвата и нагоре, нагоре височината на бетоновия зид ще е такава, че да има поне 5 см покритие след 70 см армировка над кота терен. Смятам бетоновият зид да е широк около 15 см. Всичко това правя, за да укрепя стената и да предотвратя по - нататъшнотото й деформиране, което би довело до деформации и на терасата. Въпросът ми е дали схемата ми на действие е удачна и през колко см да положа железата в надлъжна посока.

Мерси много за възможни отговори, ще съм много щастлива, ако има някакви, де :)

П.С. Ако ви е трудно да си представите нещо, мога да го начертая :)

Anilak
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Начертай го. И речи, този нещастен зид, под тежестта на терасата ли се е смачкал или има и свлачище намесено.
Anilak - помощник
Ето картинката (съжалявам, че е на paint, но нямам autocad под ръка :sad: ):
Иначе има някакво свлачище, т.к. районът е планински, но не е голямо (като цяло къщата си пътува, де )

Прикачен файл

аaafile.jpg
аaafile.jpg (58.62 KиБ) Видяна 8752 пъти
inkovsv - специалист
Идеята не ти е удачна.
1.Какво значи,че армировката в средата е разрушена.Ако се е скъсала ,бягай далече от плочата.
2.С тази 15 см. стеничка не можеш по никакъв начин да спреш пропадането на стената.
vladtod - специалист
Две тръби ф-150 може и по-малки в двата края на терасата с широки пети ,най-лесно и най-сигурно. :idea:
Anilak - помощник
Еми в средата на плочата на терасата долната армировка е открита и корозирала, горната подозирам, че държи още.
Как да укрепя плочата, че да не пропадне ми е питането?

Стената не искам да я спирам да не пропада, тя не пропада, цялата къща си пътува, а камъните се разместват, защото се е махнала калта между тях, за това правя този подпорен зид, или поне искам да го направя. Не става ли ?

Предложете нещо друго тогава... :|

И, моля, без злобни коментари отновно въпросите ми, ако бях толкова добра, щях и сама да зная какво да правя, не да ви питам... 4 курс съм строителство на сгради и съоръжения в УАСГ - София, един ден ще знам, не ми се подигравайте, че още не знам - жалко е...
Последна промяна от Anilak на ср авг 20, 2008 6:01 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не става.
"Стената ... не пропада, а камъните се разместват" А това, просто, не подлежи на коментар.
tarlyo - специалист
Основната амировка на такава тераса е отгоре(в горната част на плочата).Подпирай с 2-3 хюнебека отпред.
Anilak - помощник
Извинявам се за глупавия въпрос, ама какво е хюнебек ? :sad:
tarlyo - специалист
Регулируеми във височина (с винт) 2 метални тръби със "стъпки".
Подпират кофража за нова плоча примерно.Погледни на някой строеж,на който ще се лее плоча.
Хюнебек е фирма,но е нарицателно за такава подпора.

Тема "Контрол на провисването на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: