• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
fukarata - напреднал
Здравейте,

в стар ЕПК блок съм и искам да сменя паркета в една от стаите. Подът е почти прав, но за съжаление древните майстори очевидно са разливали цимент, гипс и латекс (блажна боя) като са правили стените и тавана и в момента се образуват неравности на няколко петна на пода. Стаята е 15кв а заляните петна за 3-4кв горе-долу. Най-изпъкналите части са 4-5мм.
Какво мога да направя за да коригирам тези неравности?
Пробвах с чегъртане и чукане но става много трудно.
Колко са допустимите неравности, които подложка за паркет може да обере? Проблемът не е с компенсиране на големи денивелации в самата стая.
Мисля да сложа паркет/дюшеме с размер 120/500-1200мм.
На снимките не се вижда хубаво, но съм сложил нивелира на най-големите неравности. Ръбчетата са 4-5мм.

Прикачен файл

img_9934_1.jpg
img_9934_1.jpg (70.39 KиБ) Видяна 7956 пъти

Прикачен файл

img_9935_1.jpg
img_9935_1.jpg (67.45 KиБ) Видяна 7956 пъти

Прикачен файл

img_9936_1.jpg
img_9936_1.jpg (66.2 KиБ) Видяна 7956 пъти

Прикачен файл

img_9937_1.jpg
img_9937_1.jpg (49.66 KиБ) Видяна 7956 пъти

Прикачен файл

img_9938_1.jpg
img_9938_1.jpg (60.23 KиБ) Видяна 7956 пъти
sasooooooooo - "специалист"
Щом с изстъргване не става, предлагам ти една ръка с Каменит, после грунд за саморазливна и накрая саморазливна замазка.
Успех!
fukarata - напреднал
А дебела подложка за паркет до колко може да обере тези неравности?
Има ли някакъв стандарт за това?
Например: с подложка 5мм, не се притесняваш за неравности 2мм?
Master_Kenobi - V.I.P.
Нали е имало паркет преди това. Личи си. Не се притеснявай и не върши излишни действия - слагай подложка и да не ти пука.
Прецени само как ще дойде височината при вратите. При балконската е достатъчно, доколкото се вижда.
Takezo Sensey - модератор
За ламинирания паркет "допустимите" неравности са 1-2 мм. на метър ...
Ако е повече ще ти пукат "кликовете" :!:

За дюшеме все си мисля че отдолу се реди , скара с "майки" (не знам как се казват) , талпи , бичмета ....и с тях "даваш" ниво .Така че не ти пука ...

Друг е въпроса че ти не може да ги сложиш щот' Ше няма да може да ти се отваря вратата на терасата.

И накрая послушай Сандо , саморазливна - писано е много .Но тя поема до ...не си спомням .Затова по големите дупки зашпакловай с "нещо" ...
sasooooooooo - "специалист"
Някой марки саморазливна поемат до 10мм, но е икономически неизгодно! За това предложих първо каменит и накрая финиш със саморазливната.
fukarata - напреднал
Да споделя какво направих и реших:
1. взех дълъг нивелир, за да определя колко точно е неравен пода. Оказа се, че не е толкова зле 2,3,4мм като е нивелиран, т.е. имам да запълвам на някои места.
2. все пак изчоплих по-големите бабуни, които бяха мазилка вероятно падала при мазането на тавана. Другото, което вероятно е латекс или гипс изглежда е слагано, за да се донивелира пода, защото беше точно в "дупките".
3. Грундирах с розов грунд, който беше останал от измазването на стените. На него пишеше, че става и за бетон. От този момент са снимките. Предозирах го леко. Пишеше 1:10, аз сложих 1.5:10. Дано това да не е лошо.
4. Ще сложа тънка тераколова замазка: 0-3-4мм върху грунда, посредством мастар.
5. Реших да сложа ламинат все пак.
6. От изчетеното от други теми (да, признавам си, и аз писах без да прочета всичко преди това) по същия проблем стигнах до извода, че е най-яко да сложа Изофлор. Изофлор е и шумоизолатор, което и без това търсех. Предполагам, че под него ще се сложи стандарната подложка за ламинат. Ще питам все пак и в магазина за ламинат.

Май цялото това описание го правя, за да коментирате къде бъркам... :?:
Благодаря :)

Прикачен файл

img_9939_1.jpg
img_9939_1.jpg (61.98 KиБ) Видяна 7803 пъти

Прикачен файл

img_9940_1.jpg
img_9940_1.jpg (54.17 KиБ) Видяна 7803 пъти

Прикачен файл

img_9941_1.jpg
img_9941_1.jpg (67.66 KиБ) Видяна 7803 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
А мастара по какво ще го водиш?
fukarata - напреднал
Това е един добър въпрос, който си зададох, но не можах да измисля от какво да направя майки, които да са между 0-3мм с променлива дебелина.
Реших, че ще влача мастара по по-високата част около "дупките".
Сега като гледам и снимката, голямата част между 2-те врати е прекалено голяма....
С позитивните издатини ще се справя лесно, като ги изстържа след като засъне...

Сега истината е, че подът ми няма да е 100% равен и нивелиран. Няма да е като със саморазливна замазка и т.н.
Мисля си, че ако успея да докарам плавен преход между големите разлики и с подложката ще успее да се получи относително нескърцащ ламинат.
Илиян Илиев™ - майстор
Аз за това и попитах. А защо се отказваш от саморазливната след като искаш нивелиран и гладък под за основа?
  • 1
  • 2

Тема "Неравности по под и поставяне на паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: