Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
zmeios - специалист
Здравейте -- форума е страхотен, тук съм само от няколко седмици, а вече научих много. Има и области, където мисля че ще мога да допринеса това-онова. Сега обаче ще ви питам за нещо, от което не вдявам и бъкел.

От скоро живеем в едно жилище, тригодишно сухо строителство, което не е било пазено като хората от предишните прасе.... такова.... обитатели.

Има разни проблеми, които имат нужда от адресиране. Тази тема е за един от тях - фугите между ГК плочите на тавана (че и тук-там на стените) са правени с хартиена лента. Не знам навлажнявани ли са, лошо ли са шпакловани, как са ги тормозили, обаче са тръгнали да се отпелят лошо!

Следват снимки.

Прикачен файл

DSC04191.JPG
Това е на стената. Вижда се как се е надула лентата близо до ъгъла на дупката на прозореца.
DSC04191.JPG (47.34 KиБ) Видяна 8496 пъти

Прикачен файл

DSC04192.JPG
На тавана, снадката между две плочи от ГК. Аз съм отлепил малко от хартиената лента, за да видя за какво става дума отдолу.
DSC04192.JPG (47.48 KиБ) Видяна 8496 пъти

Прикачен файл

DSC04193.JPG
На тавана. Мисля че се пада на снадката между две плочи, не съм сигурен.
DSC04193.JPG (44.74 KиБ) Видяна 8496 пъти

Прикачен файл

DSC04194.JPG
Още едно такова на тавана
DSC04194.JPG (36.01 KиБ) Видяна 8496 пъти
zmeios - специалист
...та въпросът ми е следния:

1) От какво са произлязли тези дефекти?

2) Очевидно, ще се пребоядисва цялото помещение. Преди това обаче съм решил да шпакловам само фугите между платната ГК. Това удачно ли е?

3) Ако предния отговор е 'да' - как да подходя - да късам хартиената лента, да сложа гласфазер, да шпакловам със сатен, да слагам ли преди това грунд и какъв, и т.н.?

Забележете, че с изключение на фугите/снадките, повърхността на ГК и на тавана, и по стените е сносна. Бих предпочел да мина само с едно грундиране и латекс върху нея; ПЪЛНО шпакловане не ми е по вкуса, освен ако баш, хич нямам друга алтернатива.
zmeios - специалист
Ъп...

Някой съвет? :(
Takezo Sensey - модератор
Я виж тук дали няма нещо за твоя проблем :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... highlight=
Matchless - специалист
Това е от влага над картона.Може да е прибързано и да е затворена строителна влага,може и да е от горния етаж, а може и да е от много влага в помещението.Направи поправки където има нужда,грунд и боя след това.Алтернативата няма да ти хареса:)Едната снимка не ми е много ясна.
Чаро - Акълия
На последен етаж ли си? Да не ти тече покрива? Тва кафявото по тавана ми се чини на влага.... Ако е влага/вода, тва с отлепването на лентата и шпакловката ще ти е най-малкия проблем. Разчети по темите, за шпакловане на фуги си има специални шпакловъчни маси- сатена е за съвсем друго нещо!!!
Цялостната шпакловка е въпрос на вкус и естетически изисквания, не на здравина.
Първо провери под картона(изрежи част) за влага или вода.
Тва по стената не се вижда добре..
housedoktor - майстор
И според мен има намесена влага тук
Pooh - майстор
Прибързана шпакловка, никакво грундиране и ето как се затваря влага зад лентата.
Цепиш където е надуло, правиш улей - фаски от двете страни, за да се получи канал, прешпакловаш с полагане наново на лента, грунд - задължително преди латекса.
zmeios - специалист
Хммм... Благодаря за акълите. Прегледах и 'оная' тема.

Най-вероятно наистина е влага. Дочух нещо за наводнение у съседи преди две години, но не мога да определя мащабите (горе е офис и онези са си заминали преди време)

Разгледах внимателно процепа там, където съм отлепил хартията. Вижда се съвсем ясно тъничък луфт - образувала се е фуга между двата листа картон. Ясно се вижда (по това как се е 'срутила' частично отлепената от мен замазка), че не са правени скосявания (как ги наричате - фаски?) при монтажа.

Пропуснах да споделя, че единственото място 'на стената', на което виждам подобен проблем, е на 20-тина сантима под нивото на таванския ГК. Иначе стените са чисти. Ръбовете по тавана обаче се виждат с просто око даже и при умерено осветление.

Как мога да проверя нивото на влагата под плочата и над ГК? (имам предвид, без да изкъртя половината таван върху главата си -- живеем тук в момента и нямам време, нерви и пари за капитални ремонти, ще ми се тази година да инвестирам предимно в кърпежни дейности и боя, ако изобщо е възможно)

П.С. Няма усещане за влага в помещението (а то е един възголям хол). Не е под покрив в никакъв случай, напротив - първи надпартерен етаж.

П.П.С. Кафявото не е мухъл. Предишните прасе... такова... обитатели са пушили здравата вътре; намърляно с кафяво е най-вече там, където е имало разни аксесоари - примерно корниз за перде - и при боядисването, което те са правили, си е останал 'предния' латекс, вероятно от времето на Акт 16.
zmeios - специалист
Matchless написа:
Направи поправки където има нужда,грунд и боя след това.
Да де, аз за тази част търся съвети предимно ;)

Латекса е ясен, грундирането - също (ако може да препоръчате сносен, нескъп грунд за ГК - помещението е жилищно, не е с повишени изисквания за влажност)

Частта 'поправки' не ми е ясна напълно. Вижда ми се чудовищно да сваля целия таван, да скосявам ръбове, да монтирам обратно и да фугирам _всички_ фуги. Става дума за примерно 40 квадрата таван :(

Естествено, ако всички фуги са съсипани, ще трябва да стане именно така. Но към днешна дата виждам не повече от 10-тина линейни метра фуги, които се нуждаят от работа. Щеше да е мноооого хубаво, ако мога само тях да ръчкам преди бояджийската фаза.

А, и също...

Ако тръгна да поправям 'на линеен метър', какво да правя с хартията над фугите? Да гледам да откъсна само нея (горе-долу както съм направил на едната лента по-горе)? Да речем, че фугирам правилно ГК-то; после пак ли хартия да сложа, или гласфазер? И после с каква смес да направя финалното 'мазно' шпакловане, че да постигна сносен (не идеален, но сносен!) преход между новошпаклованото и съществуващите плочи и фуги?

Тема "Кофти таван от ГК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: