• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
spokoen - специалист
Здравейте колеги!
След като сменихме дограмата прехода между PVC и стената на блока остана в този вид:
Изображение
Тогава (от спомен) ни предлагаха няколко варианта за довършване на ремонта и факта, че нямаше единно мнение
между монтажниците на дограмата, както и високите цени, които предлагаха...ни накара да се откажем от това.

Тази година иска ми се да оправя поне един от прозорците. Целта най-малко е да стане красиво (защото блока е стар
и трябва да се санира), по-скоро е да стане здраво, да удължа живота на апартамента и дограмата
и не на последно място
да предотвратя навлизането на студ и вода/влага.

Как предлагате вие да стане това най-добре? (за сега нямаме възможност да лепим плочки, така че търсим по-евтин
вариант, който да позволява разбира се след 2, 3 или повече години да лепим плочки върху него!)

До сега минават ми през главата следните материали:
1. фасадна боя
2. акрилен уплътнител
3. поставянето на специален профил (какъв е този и дали може да се сложи сега??)
Изображение
4. хидроизолационна лента
5. фибран

КОИ да използвам и КАК?
Илиян Илиев™ - майстор
Може ли снимка от малко по-далеч. Демек целия прозорец да хване.

Макрото го ползвай за буболечки.
spokoen - специалист
Колега от къде снимка по-далече? Да сляза долу и да направя зуум до 10-и етаж? :lol:
Питай ако мога да ти обясня нещо с думи.
ebahti - майстор
дай да видим по голема част от джама бре..... :-D
trix - специалист
тва бялото в ляво е пластмасата от дограмата

най добре е това обръщане да е част от външна изолация,но ако не смяташ да правиш такава може с фибран,с дебелина да покрива част от профила,залепен на гребен с флекс лепило за мазилката(може да я грундираш с грунд за стени),
отгоре мрежа и шпакловка със същото лепило,
за външния ръб използвай алуминиев ръб с мрежичка,
ъгъла между профила на дограмата и шпакловката го направи със силикон
spokoen - специалист
Ще снимам отново колеги и ще кача по-ясна снимка.
trix - благодаря ти много! ще го прочета още няколко пъти да го разбера и ако имам въпроси ще ги задам отново тук :-D

Ето и първите въпроси:
1. Фибран с каква дебелина? Нали имаше някакви коефициенти, трябва ли да се спазват? Предполагам ще бъде най-добре с най-тънкия вариант за да има възможност в бъдеще да се сложи изолация от горе ако реша.
2. След фибрана мрежата отгоре до къде върви? Да покрива и пвц-то или не?
3. Алуминиев ръб с мрежичка както този на снимката или става дума за този най-обикновен който се използва за ъглите при спакловката?
4. Фибрана с какво ще го хвана за стената?
5. Какъв грунд за стени да използвам? Ако реша да бъде церезит добър вариант ли е и коя серия да избера?

Благодаря много предварително (но ако има снимков материал ще ви бъда 100 пъти още по-благодарен)! :lol:
trix - специалист
ето и отговорите:

5- СТ 17 от грундовете на церезит,навсякъде където ще лепиш фибрана
4- със флекс лепило на едър гребен(гребен за плочки)
3- ъгъл с мрежа от алуминий или pvc
Изображение
2- от pvc-то (без да го застъпва),през ръба до старата мазилка като я застъпва примерно 8-10 см (ако скоро време ще правиш изолация това застъпване ще остане отдолу и няма да се вижда,ако много държиш на по-добър изглед за момента на фасадата,не прави застъпване защото ще наддадеш нивото с ок 3мм)
1- с такава дебелина че да имаш минимум 2-4 см от профила на дограмата непокрити,повече фибран е по добре, но на това място водещ е външния вид като можеш да използваш и 3см и 4-5см,като по-дебелия ще покрие евентуални кривини на мазилката по-добре,но и дограмата трябва да се вижда

фибрана си го режеш с нож и мастар или нещо право,
с широчина колкото е от дограмата до външния ръб на сегашната мазилка

шпакловката я правиш на 2 ръце върху мрежата със същото флекс лепило- първата ръка покрива и залепя мрежата,а втората(след като изсъхне първата) заглажда

шпакловката може да се боядисва след минаване със същия грунд,както и да е основа за мазилка,както и да си стои така - сива

силикона(например бял санитарен) го ограничаваш с хартиено тиксо върху боята(ако ще боядисваш) и профила(ъгъла),мажеш,заглаждаш с пръст или широка отверка и отлепяш тиксото

това обръщане ти е част от бъдеща топлоизолация,която просто продължава нататък по същия начин

:)
spokoen - специалист
Много ти благодаря, длъжен съм ти! :lol:
Остава събота и неделя като съм свободен да се захвана и да пиша след това как мина.
Още веднъж бъди жив и здрав!

Едит:
1. Откъде мога да се снабдя с всички продукти на куп? Знам, че някои материали Церезит се намират по-трудно и се налага да патувам понякога до Дианабад. Фибран, силикон Церезит, грунд Церзит, лайсна и т.н. откъде да ги купя? В Баумакс има ли тези неща?
2. За фибрана необходими ли са винтове или не? Ако не пречи ще сложа за да стане ОЩЕ по-хубаво :-D Какви винтове трябва да купя?
3. С каква боя да боядисвам в края? Фасадна ли да бъде или друга? Препоръчайте ми марка.

4. ....къде е мястото на плочките? Знам, че на по-скъпи изпълнения лепят мрамор или плочки. Лепенето на плочки (по-евтиният вариант) има ли място тук? Ако да къде? За целия периметър или само на перваза? Кой вариант ми препоръчвате вие?

Благодаря!
trix - специалист
много благодаря за поздравленията и с нищо не си ми длъжен,ще се радвам да стане добре :)

плочките се слагат върху засъхналата шпакловка,като при перваза могат да са малко наклонени - 1 см,наклона може да се направи предварително със същото лепило и на следващия ден да се залепят плочките

за да добие масивен вид и евентуалната топлоизолация нататъка да не дойде над нивото на плочките(това трябва да се реши предварително за да се знае плочките колко да излизат навън) ,се прави цокъл при перваза от фибрана(изгражда се от фибран във формата на Г) с дебелина колкото или малко повече от бъдеща топлоизолация.После се прави малко по-дебела шпакловка(напр с втори слой мрежа),евентуалния наклон и се облицова с плочките(те просто повтарят линиите от конструкцията от фибран) с формата на Г като горния ляв ръб на Г-то ти е външния ръб на перваза

на двете вертикални страни също може да се залепят плочки със и без цокъл(зависи от това дали ще има ТИ),а може и само отдолу при ъгъла с перваза,малко парче,колкото да подсигури здравина на това място.

пластмасовите дюбели (щом ще слагаш) са преди шпакловката с мрежа или за по-здраво ако скоро ще слагаш плочки(ако ще има какво да ги покрие) - върху шпакловката

фугите на плочките е добре да са от силикон,ако не са ,то задължително ги импрегнирай с водоотблъскващ импрегнатор

като цяло е добре да сложиш плочките върху перваза сега

една добра пропорция на хоризонталната и вертикалната плочка е 3/1,като горната припокрива долната

ъгъла между плочките и дограмата,както и между плочките на перваза и вертикалните плочки/а си го направи със силикон и хартиено тиксо

не съм от софия да те насоча за магазин,но знам че в големите магазини постоянно има промоции

приятна работа
:)
spokoen - специалист
Това не са комплименти, а самата истина! Найстина даваш много полезна информация и си личи, че си професионалист!

Имам още няколко въпроса:
1. Какво е това "ТИ" ?
2. Как да търся за да купя тези пластмасови дюбели? Имат ли име? Имаш ли снимка под ръка?
3. Един тъп може би въпрос :) На горната страна от прозореца залепват ли се плочки или не? Стана ми ясно за перваза или за страничните само това остана.
4. Не разбрах това "една добра пропорция на хоризонталната и вертикалната плочка е 3/1,като горната припокрива долната ". Втората част на изречението ми е ясна = вертикалните да лежат в/у хоризонталните = т.е. първо лепи хоризонталните после вертикалните. Първата част не я разбирам. За каква пропорция става дума?
4. Силикона за ъглите да бъде същият с този който говорихме в началото на темата нали?

Благодаря ти много!
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за обръщане на прозорци." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: