Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
proekt - специалист
Здравейте,

Вътрешните стени на къщата ми са измазани от 2009 г. и са на на варова шпакловка, приготвена от хидратна вар разтворена във вода и отлежала известно време. Когато мина с четка по тези стени пада прах и не миришат на нищо. Само за спалнята не му стигна на майстора така приготвената варова шпакловка и я направи с готова "Фина варова шпакловка" (или "Фин варов разтвор" - не помня добре) - това е чистата бяла вар в прозрачните найлонови пакети по 3 кг. В тази стая шпакловката седи по-бяла, като мина с четката не пада нищо, и дори и днес - 2 години по-късно - има характерната тежка, задушлива миризма на варовия разтвор от тези опаковки.

Моля ако някой може да ми отговори какви са причините за горното и как да премахна миризмата от шпакловката в стаята.
EDI - майстор
Ами на гасената вар не и е това предназначението.В казармата едно време шпакловахме саво с гасена вар, ама там работата беше друга. :lol: Според мер решението е прешпакловане с гипсова шпакловка, но не знам доколко ще тушира миризмата, като се затвори.
Илиян Илиев™ - майстор
Еди, не мисля че си прав. Както и да е. Нямам намерение да оборвам мнението ти.

Само ще кажа, че е странно да мирише на вар след 2 години.

Би трябвало да се провери добре какъв е източника на миризмата. Аз до сега не съм виждал суха миришеща вар.

Ако има начин е добре да се провери и влажността на помещението. И изобщо за течове.

Ако всичко е в норми предполагам, че един грунд и 1-2 ръце боя ще оправят положението.
EDI - майстор
Може и да не съм прав Илияне, не споря, аз съм любител и така мисля.Пък може и яйце да е зазидал майстора :lol: .
Стефко - специалист
А аз си мисля, че е шапката на майстора. Дълбоко зазидано яйце/от кокошка, или друго пернато/.

Решението е следното. Ако миризмата идва от едно място. Трябва да се локаризира, и да се кърти. И, ако се намери яйце, да се намери майстора, и да му счупиш канчето.
masterval - майстор
"шпакловката седи по-бяла, като мина с четката не пада нищо, и дори и днес - 2 години по-късно - има характерната тежка, задушлива миризма"
Чистата вар винаги пуска прах и цапа, на тази според мен нещо й е добавено, щом не цапа и вони. Ако е зазидано яйце, пак трябва да пуска, нали? Може и прясно млеко да е, но не е нарочно...

Щом не пуска, защо не й праснеш един лек грунд и латекс?
Фло - специалист
"Ще ти сложа шапката" казваше Баш Майстора и шапка има, дали нарочно или не,там е!
Миризмите са леки ,летливи химични съединения обикновено с висок парен натиск. Да се намаже стената със нещо от съвременните бояджийски покривни материали няма да даде ефект,щото на почти всички рекламата им е,че са "дишащи" тоест пропускат парите,съответно и миризмите. Проблема трудно се решава и поради това,че не може миризмата да се определи и класифицира или нямаме данни за вида и и оттам произхода,за да се подбере подродящия състав на обезмирисител/дезодорант/. Принципът на действие на промишлените дезодоранти е ,че свързват летливите миризми в ново химично съединение,което става по-тежко,съответно нелетливо и не ни влиза в носа,за да усетим миризма.Вероятно за домашно използване марката Глейд може да има такъв спрей. Има и български производител на обезмирисители, от Пловдив май беше,като той има даже и спрей против миризма от цигарен дим.Има и домашни пинизи за обезмирисители като горене на кафе на зърна в стаята до едва ли не опушване или пък настойка на лимонови кори в слаб спирт 25% за няколко дена и после настойката се пръска върху стената.Все пак ,ако има професионално приготвен препарат е за предпочитане.По-прост начин е да напръскаш миризливия участък с белина старателно и няколко дни поред.Тоя способ е неприятен ,но често върши работа.
proekt - специалист
Винаги мога да запечатам стената с грунд и да боядисам отгоре, но имам алергични в семейството и идеята е стената да е боядисана с вар.

Казаха ми, че след боядисването с прясно мляко и яйце се фиксирала варта и не миришело. Ще чета в нета да проверя дали е така. Ако някой разбира от химия моля да коментира.
Илиян Илиев™ - майстор
За боракс съм чувал и чел, когато се ровех из нета за направа на варова боя.

Даже из форума има тема за приготвяне на такава боя.

Тема "варова шпакловка мирише" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: