Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
spear - помощник
Имам големи ядове тука с една врата. Вратата е тип хармоника от 2 части които се сгъват една към друга при отваряне ей като тази тука:

Изображение

Закрепянето е на на едни болтове които се въртят, но при честото отваряне и затваряне единия болт се развърта и вратата си губи наклона и не може да се затваря в даден момент. Буквално се налага на всеки 2 дена да затягам гайката обратно. Преди месец блокирах гайката с течен метал и цял месец всичко беше перфектно, но както се вижда от снимките течния метал се е напукал и гайката пак взе да се развърта.
Въпроса ми е как да я блокирам тази гайка завинаги :?

Изображение

Благодаря предварително!
Последна промяна от spear на чет яну 26, 2012 12:32 am, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Направи една планка от ламарина, с формата на кръст. Един отвор за болта, където е гайката и още един, или два да я хванеш за винтчетата до нея. А другата част на "кръста" подгъваш нагоре за да не се развива гайката. Да рисувам ли или ме разбра?
spear - помощник
Мисля че те разбрах, но май се налага да демонтирам цялата врата а това е голямо убийство.
Иначе няма как да ги развъртя тези винтчета.
velsi - Почетен майстор
Тогава вземи една дрелка и със тънко свредло 2,5-3 мм пробий един отвор напречно през гайката и болта, а в отвора вкарай някакъв шплент. От снимката се вижда, че има място, без да демонтираш нищо.
spear - помощник
Това по ми хареса и смятам че ще мога да се справя :)
Ще изчакам до вечерта да видя ако някой има друга идея и ще го направя.

Много ти благодаря!!!
velsi - Почетен майстор
Аз мога и още идеи да ти дам, но не знам с какви инструменти и възможности разполагаш.
gogotattoo - специалист
Тогава вземи една дрелка и със тънко свредло 2,5-3 мм пробий един отвор напречно през гайката и болта, а в отвора вкарай някакъв шплент. От снимката се вижда, че има място, без да демонтираш нищо.

Това щях да ти предложа и аз, но в по-прост вариант - пробиваш косо една дупка през гайката и болта докъдето можеш, и после вкарваш пирон, или винт - каквото позволява мястото и да не пречи на движението...
velsi - Почетен майстор
Може да се направи една такава планка и да се хване с две самонарезни винтчета отстрани в профила. Може и друг дизайн планка, хваната по друг начин, но все е свързано с изработката на някакъв детайл. Пробиването и зашплентване с едно пиронче е възможно най-елементарното решение.

Прикачен файл

planka.jpg
planka.jpg (37.24 KиБ) Видяна 4100 пъти
spear - помощник
Това с планката е дори по-лесно, но нямам такъв инструмент.
Но дрелка и свредла имам :)
velsi - Почетен майстор
Тогава действай смело. Но внимавай, че тънките свредла се чупят много лесно. А за планката не е нужен кой знае какъв инструмент, една ножовка е достатъчна - прорязваш канала и после с клещи хващаш и отчупваш с кривене насам, натам късата страна.

Тема "как да блокирам тази гайка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: