Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
след разчистване на стая, която от години се позлва като килер, установихме, че една от стени е разрушена от влага. Предполагам, че стената не е могла да "диша", тъй като по цялата и дължина в единия край има секция, която е на около 4-5цм от стената, а в другия край плътно кашони и други кутии. От това, коетосе вижда, разрушеното е с ширината на цяла тухла. Прилагам и снимки. Къщата е строена към края на 50-те, ако това е от значение.
Интересуваме, дали обикновен разтвор от ситен пясък и цимент ще съврши работа, или трябва нещо по-специално. В какво съотношение да е разтворът?

ПП снимките са само от тази част, където са били кашоните. Секцията още не сме я местили, но предполагам и там е така, че може и по-зле да е.

Изображение

Изображение

Изображение
torbalan - Дървен философ
Странно, но от тези снимки не личи да е има влага в момента. Като пипаш с пръст - усеща ли се влага или е прашно?

В моята къща в няколко от стаите мазилката беше подобна. Преди да шпакловането ги минахме с теслата навсякъде. Където има отлепено да падне, където няма да се назъби...

Където падна - с готов хоросан от магазина го измазахме.
nautilus33 - майстор
torbalan написа:
Странно, но от тези снимки не личи да е има влага в момента. Като пипаш с пръст - усеща ли се влага или е прашно?

В моята къща в няколко от стаите мазилката беше подобна. Преди да шпакловането ги минахме с теслата навсякъде. Където има отлепено да падне, където няма да се назъби...

Където падна - с готов хоросан от магазина го измазахме.
Усеща си се- самите тухли не се ронят като да са сухи. Личи си, че има влага. То и по тапетите, които бяха там имаше мухъл. Ако трябва ще направя и клипче, за да се види по-добре.
Иначе и аз с чука минах, но не навсякъде, защото още не съм взел цимент и пясък. Но ще оголя до тухла, че даже и тухлите ще поизчукам, където има разрушено, защото ако е тръгнало, няма смисъл да я оставям.

ПП Иначе предпочитам с цимент и пясък, понеже ми се ивжда по-здраво. Само не знам в какво съотношение да ги смеся.
Hoвoceлckи - майстор
В такива случаи минавам една ръка разредено като боза някакво фаянсово лепило. Някога - цимент.Нанасям с баданарката. Слагал съм и мрежа при последващото измазване. Него - пясък и вар. По принцип 3/1, но ... го доизкусорявам "на вкус". На кофа хоросан добавям по мистрия цимент.
Тази влага трябва да разберете откакво е и да вземете мерки да я отстраните.
Чираче - майстор
От къде идва влагата? Какво има от другата страна на стената? Ако не отстраниш източника на влагата, всичко е безсмислено.
nautilus33 - майстор
Hoвoceлckи написа:
В такива случаи минавам една ръка разредено като боза някакво фаянсово лепило. Някога - цимент.Нанасям с баданарката. Слагал съм и мрежа при последващото измазване. Него - пясък и вар. По принцип 3/1, но ... го доизкусорявам "на вкус". На кофа хоросан добавям по мистрия цимент.
Тази влага трябва да разберете откакво е и да вземете мерки да я отстраните.
Значи първо лепилото, и като изсъхне разтвора пясък/цимент, така ли?
nautilus33 - майстор
Чираче написа:
От къде идва влагата? Какво има от другата страна на стената? Ако не отстраниш източника на влагата, всичко е безсмислено.
От другата страна е улицата, т.е. външна стена. Отвън като пипах, не ми се видя да има влага, макар и там мазилката(хоросан) да се руши, но там след около месец ще се слага или външна изолация, или ще се махне старата мазилка(хоросан) и с цимент и пясък + мрежа евентуално.
Та, за това предполагам влагата е от това, че е имало много багаж, плътно нареден до стената, и тя не е можела да "диша". Иначе не се сещам от къде другаде ще дойде.
Hoвoceлckи - майстор
Конденз. От разликата в температурите на стената и околната среда. Щом ще слагате външна ТИ смятам, че проблемът ще изчезне от самосебе си.
Като изсъхне лепилото (след 2-3 дена), измазване с вар, пясък и цимент.
nautilus33 - майстор
Hoвoceлckи написа:
Конденз. От разликата в температурите на стената и околната среда. Щом ще слагате външна ТИ смятам, че проблема ще изчезне от самосебе си.
Като изсъхне лепилото (след 2-3 дена), измазване с вар, пясък и цимент.
OK. Благодаря. Чудим се обаче за изолацията- дали да е изолация или нова замаска от цимент и пясък плюс мрежа. Понеже има много къщи с външна изолация, по които се е появило нещо като мухъл. Или това е нормално?

ПП забравих д апопитам- фаянсовото лепило с какво го разреждаш?
Hoвoceлckи - майстор
С вода. Замазка цимент, пясък и мрежа :? Това е нова технология. Здрава ли е външната мазилка? Ако се рони, трябва да се свали до здраво. А как ще се лепи ТИ си е отделно. Лесно, бързо и практичное на "кюфтета" и дюбели. В надеждността лично аз имам съмнения, но всеки решава сам за себе си.

Тема "Укрепване на стена разрушена от влага?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: