• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
mobilis - специалист
Здравейте. Моля помогнете как да направя хоризонтален реглаж на крилото на алуминиева врата стъклопакет. Крилото запира при затваряне още от поставянето на вратата.
Снимки:
Изображение Изображение

Как да изместя крилото в посоката, оказана с червена стрелка? Напрежение при затваряне се усеща в зоната, оградена в синьо. Не вярвам уплътненията да оказват такова съпротивление. Не е от главите на винтовете, с които касата е прикрепена към тухлите, защото ги запилих малко и съм почти сигурен, че крилото не опира в тях.
На пръв поглед не виждам в пантите винтове за регулиране, а четирите винта (на втората снимка) са притегнати на макс. Моля, помагайте, че много се дразня, че вратата не се затваря с леко побутване.
pavkatay - майстор
Мисията е невъзможна.
Регулировка няма.
Най-вероятна причина за проблема е някакво посукване на касата при монтажа. Най-често се случва при отворена каса-без праг, когато се натягат винтовете повече. Също така съм виждал врата с каса и крило от различни системи, които не отговарят една на друга и се получава такъв проблем.
VLADO66 - майстор
Пробвай да свалиш пантата с 10см. надолу.Става като подпреш вратата в отворено положение отдолу без луфт и разхлабиш 4-те болта на пантата.Така ще намалиш напрежението в точката на притискане и може да помогне.
mobilis - специалист
pavkatay написа:
Мисията е невъзможна.
Регулировка няма.
Най-вероятна причина за проблема е някакво посукване на касата при монтажа. Най-често се случва при отворена каса-без праг, когато се натягат винтовете повече. Също така съм виждал врата с каса и крило от различни системи, които не отговарят една на друга и се получава такъв проблем.
Касата е без праг. Сигурно се е усукала при монтажа. Кофти работа. :evil:

Благодаря ти, жив и здрав!
mobilis - специалист
VLADO66 написа:
Пробвай да свалиш пантата с 10см. надолу.Става като подпреш вратата в отворено положение отдолу без луфт и разхлабиш 4-те болта на пантата.Така ще намалиш напрежението в точката на притискане и може да помогне.
То пантите лесно ще сваля, ама дали има смисъл? Има едни трапецовидни алуминиеви планки под тях. Да не би те да се консуматив с различни размери и с тях да се регулира вратата в някакви граници? Т.е ако си потърся по-дебели планки, би трябвало да стане... :-k
VLADO66 - майстор
Планките са такива да съответстват на профила в който са сложени,надали ще намериш по-различни.Те служат само за захващане на пантата за профила.
mobilis - специалист
VLADO66 написа:
Планките са такива да съответстват на профила в който са сложени,надали ще намериш по-различни.
Благодаря! Явно такъв ми бил късмета.
aristokrata - специалист
От преместването на пантата надали ще се реши проблема,пък и трябва да изреже балона на второ място.
Категорично против съм това което сега ще ти дам като идея,но при свършен факт(усукване на касата при монтажа) не виждам друго решение.
Отваряш крилото,между касата и крилото слагаш една отвертка по дължината на крилото,слагаш я зад пантата. Придържайки я започваш да затваряш крилото почти до напълно затворено положение (да останат 20тина сантиметра до пълното му затваряне)
Повтаряш процедурата и с долната панта,
Доста нескопосано го обясних,ако имаш въпроси ще им отговоря,пък дано да ме разбереш какво имам предвид.
Отново подчертавам,че съм категорично против тази практика и неведнъж съм правил забележка на монтажниците,които правят така при неправилния си монтаж.
Другия вариант е да се обадиш на дограмаджиите да монтират вратата отново,но това е съпроводено с ново "обръщане" на вратата.
Поздрави!
И друго можеш да пробваш. Ако не ти е проблем липсата на балон(уплътнението) на касата,просто го махни откъм пантите. Вероятно проблема ще се усеща по-малко.
pavkatay - майстор
aristokrata написа:
Отваряш крилото,между касата и крилото слагаш една отвертка по дължината на крилото,слагаш я зад пантата. Придържайки я започваш да затваряш крилото почти до напълно затворено положение (да останат 20тина сантиметра до пълното му затваряне)
Повтаряш процедурата и с долната панта,
...................

И друго можеш да пробваш. Ако не ти е проблем липсата на балон(уплътнението) на касата,просто го махни откъм пантите. Вероятно проблема ще се усеща по-малко.
Имаш предвид да се деформира малко профила ли? :?
Не съм се сещал за този чалъм. Това си е свинска работа, но при осран вече монтаж не е чак престъпление и сигурно ще стане.
А по втората точка с балонката-най-добре да се пробва първо така. Ще има ефект. То и без друго уплътнението на тези алуминиеви врати си е жив таш.к, така че с него и без него- все тая.
aristokrata - специалист
Да,Павка. По този начин се деформира касата и отчасти пантите за да изчезне напрежението,но се работи на усет и тъй като няма опит може да оплеска още повече нещата.
Нека първо да опита с балона,мисля че е приемливо решение.
  • 1
  • 2

Тема "Хоризонтален реглаж на алуминиева врата стъклопакет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: