Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
lov - майстор
Въпроса ми е към хладилните специалисти. И само моля да не ме овикате ама не ми се рови или чете нов занаят не мисля да захващам.
Та захванах се с едно бракувано фризерче да го възстановя. Беше боднато с нещо остро и си мислех че от там е изтекъл фреона ама се оказа че тая дупка не е дупка. :lol:
И понеже нямам сух азот не ми се щеше да го надувам с компресора за да не вкарвам допълнително влага реших да ползвам фреон 22. Такъв ми се намира под ръка малко количество. Теч не можах да открия поне за сега, а и стана късно, а и вероятно е някакъв микропропуск. Понеже му знам и част от историята като фризер но ще продължим да дирим и утре.
С какъв е бил зареден един господ знае защото му е сменян компресора и на него до колкото успявам да разчета лепенката е за 134 . Та пуснах го за проба както е с 22 и взе че подкара. Знам че имат различни точки на кипене и се товари компресора. Но възможна ли е подобна замяна. Дори не знам колко съм вкарал като количество но замрази точно до последната витка на изпарителя. Точно там бях порнал изолацията където си мислех че е пробит.Кондензора загрява някъде до средата. Бе както почти нормално би трябвало да си бачка.
А компресорчето дето му е присадено е самсунг но правено в чехия D174X-L1Z ако има някакво значение.
Pandurko - специалист
Ако му се оразмери капилярката за 22 що пък да не работи :-D. Стига а не ти прегрява компресора...
Имам една програмка за смятане капиляри, ама специално за 22 е само до -15С изпарение.
lov - майстор
Давай да смятаме и пробваме. Само не знам колко е вътрешния размер на тази. И колко е допуска за грешка в дължината. Иначе като гледам да сбъркам при измерване най много 5-6 санта. Защото я виждам след дисекцията де влиза в изпарителя. А и не е намотана около смукателната тръба.
А и без това май ще се наложи да сменям филтъра. Така че мога да мерна и вътрешния размер.
До какво налягане мога да тествам за херметичност защото ще се наложи да надувам на компресора. Загуби пак фреона дето му вкарах. Явно наистина има дупка по изпарителя и трябва да я диря. Иначе за компресора и електрическата част нямам грижи занаят. Ще му видя токовете и до колко загрява. Притеснява ме повече механичната част дали ще издаяни. Да не натроши клапаните от прегряване на самата глава заради по високите налягания.
Pandurko - специалист
20bar спокойно може да го надуеш. Дупката не е задължително да е по изпарителя. Може да е навсякъде, включително и по корпуса на компресора. Търси мазни петна, ръжда или места дето са се трили тръбите.. Шуплите понякога са толкова малки че не се виждат с просто око. Сапунената вода обаче ще покаже със сигурност, такъв голям теч. Филтъра задължително трябва да се смени. А и вакумиране му трябва. Сигурно е дръпнал въздух вече. За наляганията не бери грижа много. Те и двете са по-високи и в крайна сметка е почти същото. А и нали си го писал брак вече, колкото издаяни все кяр. Аз все пак бих се напънал да го заредя с 134. Тогава със сигрност ще заспи. Програмката за капилярите е част от един рекламен диск на Люнит Херметик и Текумсе смята всичко и е към 300Мб Мога да ти я метна през скайп например. cumulus_nimbus1
batalski - специалист
Не го надувай повече от 8бара че ще се пръсне изпарителя и ще приключищ с ремонта. Програма за капилярки http://www.danfoss.com/South_Africa/Bus ... DanCap.htm
lov - майстор
Благодаря и на теб за програмката. И тя е доста интересна.
Накарахте ме доста да се образовам на тая тема. :?
Като ги разцъках и двете много неща ми се изясниха. Само дето продължавам да се боря да диря пропуска. Аз бях направил гаф и е изпуснал това което му вкарах. Останала някакъв боклук при спойката в накрайника за зареждане. И игличката не е задържала.И за това е загубил толкова бързо. Омасляване от никъде. И пяната не помага.Не запазих парчето от тръбичката за пълнене да проверя и него.
Ще го държа така известно време да видим дали ще изпусне отново.Пък после ще го мислим какво да го правим.

Тема "Фреони и фризер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: