• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
rossenboy - специалист
Здравейте колеги. Възникна ми проблем със запалването на газовия котлон - има една джаджа отстрани, която пуска искра и запалва газта. Напоследък не пуска искра - като приближа нещо метално до искроизпускателят (в процедура съм по патентоване на думата :lol: ) прехвърча искра, а иначе не ще. Като се запали котлона и почва да работи (предполагам поради нагряването) както трябва. Позагледах жъпросното нещо и ми се видя пукнато от едната страна. Някъде май има утечка на тока и не хвърля към котлона? Има ли поправка, или да си търся ново искроподаващо нещо?
nikolson - майстор
Мисля че това е пиезо-кристал, като на запалките.
ESPACE - майстор
Има и с пиезо като запалките, има и други дето са директно на ток ама не им знам принципа на действие. Дали са с мултивибратор и умножител на напрежение или с повишаваща бобина. Истината за питащия е да отвори печката и да види спукано ли е или от остатъците от почистващите препарати понякога пробива към корпус. Едно почистване може да го оправи.
zmiori - специалист
Ако и това не помогне става и с кибрит.
griffin - майстор
Пробвай да изчистиш добре котлона, самите шапки за горелките и около това което пуска искра при нас като се зацапа и спира да работи, трябва да се изчисти да се остави добре да изсъхне и тръгва отново
rossenboy - специалист
griffin написа:
Пробвай да изчистиш добре котлона, самите шапки за горелките и около това което пуска искра при нас като се зацапа и спира да работи, трябва да се изчисти да се остави добре да изсъхне и тръгва отново
Чистих, разглобявах, то си работи както си иска. като натисна копчето да започне да дава искра, чува се, че нещо цъка, но искра не излиза. Като запаля с кибрита (става, но човек като свикне с пиезо кристала после не му се търси кибрит всеки път) и оитам да пусна искра всичко работи добре.
nikolson - майстор
Има запалки за газови уреди в магазините "за 1 лев". Тип пистолет с дълго дуло.
lyubohar - майстор
rossenboy написа:
griffin написа:
Чистих, разглобявах, то си работи както си иска. като натисна копчето да започне да дава искра, чува се, че нещо цъка, но искра не излиза. Като запаля с кибрита (става, но човек като свикне с пиезо кристала после не му се търси кибрит всеки път) и оитам да пусна искра всичко работи добре.
Колега разглоби капака под дюзите и проследи кабела който отива да запалката.
Угаси лампите и подай.Някъде може да е нарушена изолацията и да отива на маса преди котлона и там да искри.
Найденов - специалист
rossenboy написа:
... Позагледах жъпросното нещо и ми се видя пукнато от едната страна. Някъде май има утечка на тока и не хвърля към котлона? ...?
Ако наистина има пукнатина, искрата си търси по- къс път към "масата". Ако не е близо по пламъка и не се нагрява ужасно много- почисти уставно с органичен разтворител и го залей с епоксидна смола, ама най- добре е да дадеш снимков материал .
kuger - майстор
Има едни силиконоподобни шлаухи, дължат на много високо напрежение. Ако намериш такъв, проблема ще отпадне.
И аз имам един въпрос - на какъв принцип работи термозащитата при загасване на котлона?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със запалване на газов котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: