• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
опитах се да махна кормилото на велосипед, за да сменя предната вилка. Проблемът обаче е, че не иска да излезе. Предполагам, че може да се е изкривило при челен удар, който претърпях преди известно време. Като развъртях болта на кормилото, гайката(не знам точното наименование), която е вътре в тръбата и държи кормилото за рамката падна надолу и мисля, че се заклещи. Сега нито излиза, нито тръгва обратно нагоре. Опитах се да въртя кормилото наляво-надясно, но не помръдва. Ще се радвам ако някой може да помогне, защото не ми се иска да изхвърля колелото. Благодаря предварително.
shotik - майстор
Как да ти се помогне ,като си скрил къде си се потопил/ника ти е името на подводница/. :-D

Има вероятност да е огъната тръбата и вероятно без избиване няма да го бъде.Вземи парче дъска,трупче или нещо подобно,подложи от долна страна на кормилото и с чук удряй върху тази подложка ,да се надяваме,че ще излезе.Може преди това да впръскаш WD - 40 или редко масло за облекчаване на триенето.
velsi - Почетен майстор
Просто чукни рязко с чук един-два пъти по главата на болта в посока надолу, за да излезе конусната гайка от тръбата и после извади кормилото.
nautilus33 - майстор
#shotik Това за подводницата го знам :-D Но има и такова животно :shock:
Ина4е ще опитам с дъската, но нещо не ми става ясно къде то4но да я поставя- ътре в тръбата и да избива отвътре навън?! Ина4е още в4ера напръсках с WD-40.

#velsi Тя конусната гайка май се е заклещила, защото дългия болт, който се навива в нея като го вкарам в тръбата и навия, защо4вам да го тегля с клещи нагоре, но не помръдва.
Като ударя отгоре, дали гайката ще изпадне отдолу( откъм страната на гумата/ вилката), защото някъде 4етох, 4е тази страна е по-тясна от горната.

Благодаря за отговорите :)
velsi - Почетен майстор
Развий дългия болт почти докрай, така че да има максимално ход като удариш с чука, но без да е отделен от гайката. Тя е дебела поне 20 мм и там винаги е ръждясало. Ако трябва подложи дървено трупче, за да не нараниш главата на болта. Сглобката е същата както при анкерен дюбел за бетон. Удряй смело и ще излезе.
shotik - майстор
Написах ти така,за да ти подскажа ,че като не си написал от къде си ,е трудно да ти помогне човек.
Направи това ,което velsi ти писа ,ако не излезе ,с подложка под тръбата на кормилото,където се захваща към тръбата ,която е заклещена във вилката.Надявам се да си ме разбрал.
nautilus33 - майстор
Ами ще опитам с дървената подложка, защото гайката я развих докрай още в неделя и падна надолу, където се заклещи и сега не мога да я стигна, за да завия дългия болт в нея.

ПП Само да попитам- дългия болт с конусната гайка са само за застопоряване на кормилото и нямат нищо общо с вилката, нали?! Защото ми се налага да отида до един човек с колелото и след като дългия болт е развит ме е страх да не разбия вилката или лагерите...
shotik - майстор
Единствено само за стягане на кормилото към вилката е този болт с гайката.Все пак мисли ,че след като си го развил има вероятност да се разхлабят двете части и ще стане неуправляемо кормилото !
velsi - Почетен майстор
Вилката си е вилка. Просто една тръба. В нея влиза тръбата на кормилото и в долния край е сцепена по дължина няколко сантиметра. Конусната гайка влиза донякъде в тръбата на кормилото. Като навиваш болта той дърпа гайката и разтваря сцепения край на кормилната тръба и я стага към тази на вилката. Точно като дюбел. По-точно като анкер за бетон. Щом си развил напълно гайката и кормилото не излиза значи наистина имаш някаква деформация в тръбите. Дърпане и въртене само. Може да пробваш и да вкараш нещо отдолу през отвора на вилката и да чукаш нагоре, но може и нищо да не стане.
На вилката нищо няма да и стане ако караш така, но имай все пак в предвид, че кормилото ти не е стегнато - внимателно да не се получи някоя изненада.
nautilus33 - майстор
:) Благодаря за бързите отговори- сетих се, че може да изникне проблем с управлението, и затова ще карам по-бавно :)
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с изваждането на кормило на велосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: