• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
piron45 - майстор
Здравейте колеги, имам въпроси относно микровълнова печка.
Печката е на 8г и до сега беше перфектна. Днес сутринта работеше нормално, но на обяд жената като включи да топли яденето се оказа че не работи. До сега не съм отварял микровълнова, но понеже принципно всичко сам си ремонтирам, та искам съвети относно евентуалната повреда. Гледам схемата и не знам кой от чарковете може да се е прецакал.
Печката e Sang, от най простите с механичен таймер и грил. Като я включа видимо всичко си работи по нея, върти, свети, грила грее, но не топли на микровълните. Прилагам няколко снимки след като свалих капака, не са много ясни че са от телефона.

ПП Свалих и магнетрона, няма видими промени по магнитите, калпачето и изобщо е като нов.Дори учудващо няма натрупан прахоляк по него въпреки вентилатора дето му духа.

Прикачен файл

Ñíèìêà1351.jpg

Прикачен файл

Ñíèìêà1350.jpg

Прикачен файл

Ñíèìêà1349.jpg

Прикачен файл

Ñíèìêà1348.jpg

Прикачен файл

Ñíèìêà1347.jpg
Последна промяна от piron45 на нед фев 09, 2014 5:36 pm, променено общо 1 път.
todortv - майстор
Вътре в камерата има ли корозия, или нагар?
Цецо - специалист
Има стопяеми предпазители.Първо провери тях.
piron45 - майстор
todortv написа:
Вътре в камерата има ли корозия, или нагар?
Няма корозия, нагар или каквито и да е видими следи от дългогодишна работа.
lov - майстор
Отвори това нещо дето съм го заградил и докладвай.

Прикачен файл

Ñíèìêà1349.jpg
Последна промяна от lov на нед фев 09, 2014 5:48 pm, променено общо 1 път.
piron45 - майстор
Цецо написа:
Има стопяеми предпазители.Първо провери тях.
Да, открих го. Благодаря. Стъклен предпазител 5kV/0.7A - прекъснал е.

Утре ще проверя в магазина дали имат такива, ако не ще го направя сам. Сега въпроса е от какво може да е прекъснал.
Мерих диода който е между кондензатора и корпус - дава еднопосочно 48Mom.

ПП Магнетрона също не дава на корпус.
lov - майстор
Случва се горят и без видима причина. Струват петтарка. Може да се отремонтира но ако имаш калиброван проводник или сам си прецени от остатъците на оригиналния. Разглабя се като се нагреят калпачето със запалка или поялник за да се отлепи от стъклената тръбичка. Проводника се запоява на края на пружинката и монтажа става по следната последователност. Първо калпачето с пружинката и после другото. като преди това дърпайки проводника пружинката трябва да се разпъне до около средата на тръбичката.
Понеже ми се струва че няма да се стърпиш.
Успех в майсторенето
piron45 - майстор
lov написа:
Случва се горят и без видима причина. Струват петтарка. Може да се отремонтира но ако имаш калиброван проводник или сам си прецени от остатъците на оригиналния. Разглабя се като се нагреят калпачето със запалка или поялник за да се отлепи от стъклената тръбичка. Проводника се запоява на края на пружинката и монтажа става по следната последователност. Първо калпачето с пружинката и после другото. като преди това дърпайки проводника пружинката трябва да се разпъне до около средата на тръбичката.
Понеже ми се струва че няма да се стърпиш.
Успех в майсторенето
Благодаря,по принцип съм доста припрян, но с годините поулегнах за някои неща. :lol: Тази вечер ще оставя всичко в разглобен вид на масата и утре ще се възползвам от съвета ти , ако не намеря същия предпазител. Все пак се надявам да намеря или в магазина за резервни части, или в сервиза дето ремонтират микровълнови.
hidrazin - майстор
lov написа:
.. Струват петтарка....
Петтарка трябва и да върви и със свирка. Тези направо са се побъркали! Това е пример как се надуват цени. Щото са за микровълнови.
Ей тук са под два лева ама пак са скъпи.
Предпазител за микровълнова
Взимаш си един такъв, шибваш го на мястото на стария и си свиркаш.
http://elimex.bg/product/17075/predpazitel-pk45-1a.html
:partyman:
griffin - майстор
Предпазителя е високоволтов и осигурява сигурно прекъсване на напрежението пружинката се прибира в единия край за тва е тая цена. При мен изгоря след няколко години от самосебе си, не ме питай как разбрах къде е повредата :). Но след смяна вече работи 1 година мойта :-). Сменяй и не я мисли толко :-).
  • 1
  • 2

Тема "Микровълновата спря да топли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: