Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Jacomo - специалист
Здравейте, за да налепя тапети/шпакловам върху варосани стени, трябва ли да измия варта преди това или да грундирам (с какво?).
Варта много ми харесва, защото диша и е много бяла, но много цапа дрехите и искам да я сменя.
mitko64 - майстор
Задължително я свали. Не съм мил досега и предполагам голямо блто ще стане. Аз просто напръсквам с лозарската пръскачка, изчаквам да попие и после следва големият гърч със шпаклата.
angel_ov - специалист
Минах през този филм. Налепих тапети в едната стая на вилата, отивам след седмица те на земята. Предишния собственик сериозно беше варосвал. От многократното варосване беше станало като шпакловка. Минах с дълбоко проникващ грунд на Боро мисля, че беше (един розов) и налепих новите тапети. Никакви ядове после.
Два пъти се минавам със скъпо лепило "марково" ни х-й не става. Българско+малко Ц200 ей тъй за успокоение и става перфектно.
tysonlkr - специалист
И аз лепих тапети върху многократно варосани стени. Първо с мокър парцал изтрих стените, след това лепих тапетите като не жалех лепило и на тапета слагах и на стената. Ползвах някакво лепило за тапети. Но след като бащата вари нещо на печката част от тапетите тръгнаха да се отлепят. Поправих участъците с С200 и от тогава проблеми нямам.
Лепи ги направо с С200 и няма да имаш проблеми. В магазина от където си купих лепилото ми казаха, че проблеми мога да имам при лепене с Ц200 единствено при премахване на тапетите, залепвали много здраво.
miroslav_stoev - напреднал
Баща ми навремето като слагахме тапети у нас изсипа една бака ц200 в лепилото за тапети(тогава сигурно е имало само 1 ) и като стана време да се махат - еб...е мамата на стените . Толкова здраво държи ,че падаха заедно с мазилката отдолу.
mitko64 - майстор
Може да си направиш пробни тестове на някоя стена- с грунд , без грунд, върху мита боя, директно върху боята и т.н.т. После ровчиш с шпаклата да провериш доколко е хванало. Аз в момента боядисвам, но нещо съм недоволен от латекса (боролекс), а ми остана доста грунд на боро и вчера грундирах тясната страна на една колона, а днес ще мацам с Леко. Ако са съвместими и няма гафове, грундирам целия хол,ако не- ще вземам грунд на Оргахим.
Jacomo - специалист
mitko64 написа:
Може да си направиш пробни тестове на някоя стена- с грунд , без грунд, върху мита боя, директно върху боята и т.н.т. После ровчиш с шпаклата да провериш доколко е хванало..
Много идейно, ще тествам.

А как да подготвя стената, ако реша да шпакловам, вместо тапети?
mitko64 - майстор
Не разбрах само дали стените са варосани директно върху хоросана или има варова шпакловка. Ако е шпакловано с вар не мога да те посъветвам, но с тестове пак може да налучкаш някаква технология. Ако шпакловаш върху мазилката(евентуално почистена, измита), като за начинаещ като мене ти препоръчвам сатен на Кнауф, а ако искаш циментова- финна бяла за вътрешно на Вебер. По- евтинко е Ригипс сарен, но по гадно се шкури и бързо задръства шкурката. Всички дето ги изредих имат голямо отворено време за работа(45мин- 1час), но трябва стриктно да спазваш технологията от опаковката. Ако има големи тумбаци по стената и искаш да я изправяш, е добре основата да я изтеглиш с гипсово лепило, но трябва по- сръчно, че по- бързо стяга. Преди шпакловането за презастраховка може да грундираш с Бороконтакт. Всичко това са съвети от абсолютно начинаещ- за сефте се хванах преди два месеца с един апартамент, верно бавничко, но стана според мене добре.

Тема "Тапети/шпакловка върху варосани стени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: