• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Gnus - специалист
Здравейте.
На снимките съм дал изходния вал от една дрелка бош-менте, която от 15 години ми служи много добре.
Сега искам да сменя патронника, защото цангата му се е затъпила. Ако може някой да ми даде съвет как да го махна от вала, ще съм много благодарен.
Изображение
Изображение
EDI - майстор
Като гледам колко е запазена зъбчатката ,не ми прилича на менте.Иначе патронника е на резба.Стегни зъбното колело по ширина на едно менгеме между дъски, напръскай малко с ВД резбата и напъни.Не съм сигурен дали този вид нямаха и болт вътре в патронника.
Gnus - специалист
Не съм се сещал за болт. Ще проверя. Резбата лява ли трябва да е или нормална?
EDI - майстор
Нямам точен спомен каква е резбата, май си беше нормална.Виж по посоката на витките, дето се виждат.
pipilica - майстор
Резбата е нормална но ако има реверс има осигурителен болт с лява резба.
Gnus - специалист
Има реверс. Значи довечера ще търся болт. Ако отворя патронника на макс ще видя ли болта?
EDI - майстор
Да, трябва да му видиш главата.
teon - специалист
... потърси,някъде из форума имаше инфо по въпроса със свалянето на патронник...в челюстите му се стягаше имбусен ключ и после с рязък удар по рамото на ключа се развиваше патронника...трябва обаче да видиш както каза Еди за посоката на развиване,както преди това да махнеш и болта който е вътре...при мен на Райдъра болта беше с обратна резба...
lov - майстор
Щом машината има реверс на 100% вътре има болт и той е с ЛЯВА резба. Макар че като гледам на вала не е направен двустен който се ползва за развиване та може и патронника да е с конусна сглобка.От снимката не мога да видя добре точно този участък. Машинката не е първа младост и горе долу тогава ги имаше и двата варианта на захващане.
Иначе процедурата е да намериш начин как да захванеш зъбчатката с вапа без да нараниш зъбите и с тръбния ключ да захванеш тялото на патронника.
А ако е конусна сглобката с един дорник и с главния ''настройчик'' :lol:
novgradski - специалист
Резбата е 1/2"(външен ф12,7) 20UNF(с 20 навивки в цол),резбата е ситна,но "дясна "....и както писаха колегите,че щом машината има "реверс" -сигурно има и осигурителен винт "върте" .Разтваряш челюститена патронника и гледаш.Иначе ако няма винт-аз ги развивам с ключето за патронника и чуквам по него с чукче.
  • 1
  • 2

Тема "Демонтаж на патронник от дрелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: