• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
griffin - майстор
Здрававейте, предстои ми едно малко проектче за изолация та имам много голяма чуденка относно тоя силикон. Значи идеята е следната, в къща плочата между първия и втория етаж е направена с бетонни греди и бетонни кухи тухлички. Под плочата има гараж лятна кухня и разни сервизни помещения които не са студени но и не са съвсем топли :), над плочата е самия жилищен етаж, хол, кухня и стаи. Идеята ми е да налепя на тавана на сервизните помещения стиропор, като през 60-на см си мисля да оставя греди които да са застопорени в тавана така че на по късен етап да мога да си покрия целия или част от тавана там където ще ми трябва с платна ОСБ. Та чуденето ми е дали тези греди да ги закрепя за тавана само с монтажен силикон или да си ги накълва с дюбели и винтове. В последствие тавана може би ще се облече с 18 или 16мм осб.

Благодатя предварително на отзовалите се :)
VLADO66 - майстор
Накълви ги задължително.Не вярвай на реклами. :wink:
mitko64 - майстор
Правих си преди години подобна ситуация- от гараж на кухня. Летвите(40Х40) ги хващах с пирон дюбели които подбирах да хващат около 4см. в плочата с предварително зенкероване на летвите, да не пречат главите на ламперията- понеже си нивелира и подравнява под конец, ползвах различни дъсчици- подложки и от там различни по дължина крепежи. После между летвите лепих стириопор 5см. и всичко покрих с бяла ПВЦ ламперия с такер за летвите. Не обичам да работя с пирон дюбели, понеже са от мек материал и често се размазва шлица, но само те и амовинтовете се монтират директно през дупки в летвите към бетон.
griffin - майстор
Аз мисля да монтирам с дюбели и дълги винтове потопени с 6 см летви ако ще е с дюбели питането ми е по скоро дали с тия лепила ще е здраво или да мисля дюбелите.
EDI - майстор
Нема да стане с лепилата, слагай си дюбели :partyman: .ОСБ-то ще ги свали на пода, ако са само с лепило.Нареди ги на 52 см да можеш да лепнеш листа стиропор / при вас не са ли 50 см ширина/и от страни да има по 1 см да запениш между листа и гредата.Правих подобно нещо и използвах дюбели ФИШЕР за тухла, с пера по стеблото.Дюбел-пироните хич не ги уважавам, пък за таван хич /за под иди-доди/.Аз направо набивам дюбелите в гредата, става като гребен.После гредата я вдигам и мушвам дюбелите в тавана и ги причуквам.Така си помагам, дюбелите ми крепят гредата горе докато завивам видиите :-D .
Последна промяна от EDI на ср окт 01, 2014 8:50 am, променено общо 1 път.
mitko64 - майстор
Ако искаш лепи, но се подсигури поне на три места на летва с крепеж. Амо винтовете са много подходящи, но слабостта им е че не позволяват много корекции(в случаят развий, подложи, завий да паснеш нивото) понеже се разбива резбата в бетона. С винтове и дюбели е най- сигурно, но е малко трудно мушкането през дупките в летвата. Най- яко става със стоманени анкери за бетон(има размери от 72 до 152мм, 8 и 10мм, едно време монтираха с тях ПВЦ дограмите ) но щеше да ми излезе скъпичко.
griffin - майстор
В момента почвам да клоня към конструкция 62мм дъска, 30-40мм широка на тавана захванати с винтове или лепило, но за сега може би с винтове на 60 см на секи 60м от дъската, като това което гледах днес е да наредя между дъските стъклена вата 10см която ще посгъна до 62 и се чудя дали да покрия сичко отдолу с найлон или някакъв вид мембрана за да не се набие с прах с времето или само да накова по тънки дъски които да придържат ватата на тавана. Ватата мисля да е с хартия от едната страна, но не съм сигурен дали тя ще е достатъчна да я пази от прахоляка.
Идеята е да направя изолацията и да останат пари да си направя новата работилница щото иначе ще съм на пода :). А стиропора за 4см идва малко дебело, а ватата ще е по дебеличка :).
Обковаването остава за сега на някои места които ще ми трябват след време.
mitko64 - майстор
И на мене 5см. стириопор ми идваше дебело, но тавана беше с много кофти кофраж правен, та под летвите 4см, на всеки крепеж подладах дървени подложки от същите летви- прекарам летвата на абрихта, отрежа 3-4 перченца по 5см., остатъка прекарам пак на абрихта и така докато от летвата не остане тънка ивица.
griffin - майстор
Аз летвите ще ги оправя, ще ползвам копиране и където трябва ще режа с триона :). Въпроса е да стане възможно най евтино и най добре за тия пари които ще се дадат :)
8180 - майстор
griffin написа:
да наредя между дъските стъклена вата 10см която ще посгъна до 62 и се чудя дали да покрия сичко отдолу с найлон или някакъв вид мембрана за да не се набие с прах
Разбирам, че ще смачкаш 10см вата до 6см. В най добия случай, ефектът ще е за 6см, дори теоретично по-лош.
Найлонът не е подходящ там. Сложи нещо паропропускливо. Засега по-студените помещения ги пишеш отдолу.
  • 1
  • 2

Тема "Питане за монтажен силикон (или както там точно се води)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: