• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Linux-Code - специалист
Не знам дали темата е за тук, ако не е - нека модераторите да я преместят където трябва, понеже тук е раздел за ремонтиране, и бих искал да попитам следното: до миналата година соларните лампи си светеха всяка вечер, след като цял ден слънцето напича слънчевите им батерии, но зимата ги прибрах и сложих в кашон, и сега нито една от тях не свети, а са общо 10 броя лампи. Бяха на терасата ми, купени са 2011 г. и до миналото лято светеха без проблем, а сега нито една не се зарежда от слънцето, а ги сложих на същата тераса още на 1-ви Април, на същата дата и месец ги сложих и миналата година и ги прибрах на 1-ви Ноември. Има ли шанс по някакъв начин слънчевите им батерии да се възстановят, понеже един ми каза че имало начин, но не искаше да ми обясни точно как, единствено загатна че се слагало алуминиево фолио на самите батерии. Нека който може да обясни, или да купувам нови батерии.

Прикачен файл

СОЛАРНИ ГРАДИНСКИ ЛАМПИ.jpg
griffin - майстор
Виж им батериите. Във тези които аз съм отварял имаше никел метал хидридни батерии с размер АА. Може просто да са дали фира те, солсрния панел едва ли се е прецакал. Може да ги позабършеш отгоре :-D
novgradski - специалист
Аз като отворих моята имаше Ni-Ca 200 mAh , не намерих същата и сложих 1000 mAh ...не съм имал проблеми.
Прикачен файл:
Соларна лампа.jpg
lov - майстор
Точно същите съм си купувал и аз. Но май никой не е обърнал внимание че си имат инструкция и в нея пише че е препоръчително батериите да се вадят от време на време и дозареждат. А зимата дори да се изваждат.
Първите които си купих заминаха бързо защото влиза вода под соларния елемент и почва корозия и си занимава. Същото става и с платката дори и изводите на диодчето които също са железни с някакво покритие. На следващите проблема с елемента го реших като подмазах със силокон а платката и диода с безцветен лак от спрей. Батериите есента ги свалях и зареждах но на практика след 3-4 сезона целите тела се разкапват защото пластмасата не е устойчива на УВ лъчите. Та няма вечни неща.
Lisko - майстор
Батериите трябва да се вадят - да, но те и по начало са пълен боклук, както е споменал колегата - 200mAh, NiCd.
Моите ги вадя наесен, а напролет зареждам, слагам и ако някоя след "зареждането" не работи - изхвърлям и сменям с NiMh събрани от боклука където всички колеги си изхвърлят батериите. В изхвърлените NiMh, които примерно не стават за фенерче, играчки и др, има достатъчно живот за да свети тоя скромен диод.
miroki - майстор
Защо ти хрумна да ги прибираш зимата? Те тогава повече се ползват.
Моите вероятно 5-6 години светят. Не ги местя целогодишно.
Lisko - майстор
miroki написа:
Защо ти хрумна да ги прибираш зимата? Те тогава повече се ползват.
Моите вероятно 5-6 години светят. Не ги местя целогодишно.
Да прав си че по-рано се стъмва. Хрумна ми по следните причини
- че като е студено не е добре за батериите.
- че по-малко се зареждат (облаци, малко слънце) и по-малко светят.
- че по-малко има кой да ги гледа и да им се радва.
lov - майстор
По принцип няма проблем и аз да не ги прибирам и но точно където са лампите се трупа снега при разчистването и не виждат светлинка докато не се стопи. Не че и само снега не ги скрива. А и както каза колегата идва си им времето да им се направи профилактика.
miroki - майстор
Батериите, които са негодни за други цели, все още са годни за соларни лампи.
Две лампи ползвах при къмпингуване, да си намеря палатката. И взех за по-сигурно едни батерии от фотоапарат. Въпреки негодни за апарата, лампата не може да изгасне с тях.
Но както споделих, изкарват достатъчно.
А зимата, като се прибираме от работа, първо на тях се радваме.
Тъй-като са зарядни, може да се заредят и на зарядно за да стартират, ако са леко умрели.
Neno Er - специалист
Подобна градинска соларна лампа захранвам с акумулатор 12V/7,2Ah.
Може ли да се добавят още светодиоди за да свети по-силно? :?
  • 1
  • 2

Тема "Градински соларни лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: