Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
При включване се чу бучене замириса на изолация и спря да работи. Отворих я видимо нищо. Отворих предпазителя на високото напрежение и видях, че е изгорял. Ще купя нов, но си мисля, че е имало причина да изгори. Моля за съвет! Къде да търся причината?
rositodor - специалист
Може би токов удар..... :-D
Не мисля, че е токов удар. Просто като я включих ми направи впечетление че шума е друг придружен с бучене, работи така около минута и замириса, след това бученето изчезна и шума вече беше нормалния, вентилатора работеше плота се въртеше но не затопля.
lov - майстор
Не знам защо и няма никаква логика но последните печки дето ми се е налагало да правя все се оказва пробил проходена кондензатор на магнетрона. А и обяснението как се е случило е същото. По обеснението ти за предпазителя смятам че си поне малко в час с електриките. Та извади двете кабелчета дето влизат в магнетрона и премери към корпуса за верига. Ако показва каквото и да е съпротивление ще обесняваме на татък. Провери и състоянието на високоволтовия диод. Това е елемента вързан в единия край за кондензатора а другия вързан към корпус. Ако има още едно такова правоъгълно черно елементче пък вързано към двата извода на кондензатора също.
hidrazin - майстор
Башоните за миковълнови са си скъпи (поне у нас), така че провери добре преди да пробваш пак.
Леко ме притеснява че е замирисало на изгоряло. Възможно е да е нагоряла антената на магнетрона или склюдата на капачето.
Отвори фурната и огледай слюдата на прозорчето към магнетрона за стопяване, потъмняване, дупки ...
Някъде не е слюда а някаква пластмаса. Сменя се. Ако магнетрона е здрав а е нагоряла само антената и за това има лек.
Колегата lov е написал останалите неща като мога да добавя и проверка на кондензатора за номинален капацитет.
:partyman:
lov - майстор
Аз малко по инерция пропуснах огледа в камерата щото сметнах че колегата си е техничар и че поне това е направил.
А относно кондензатора в цялата ми практика съм имал само един случай на издумкал и то с малко помощ от собственика на печката.
Иначе нагорялата слюда си е класика за повреда при тези уреди.
hidrazin - майстор
:? Де тоз късмет и при мен с кондензаторите?
:partyman:
lov - майстор
Аз писах по горе за проходните. Айде някой да обясни това. 5-6 поредни само с пробили проходни кондензатори. И на всичкото от горе магнетроните от различни производители. Общото е що годе еднаквата възраст на печките. И за сега само с това си го обеснявам но няма никава логика.
andro440 - майстор
често си купувам печки от отпадъци ..почти нови ...с нагоряла слюда ! поостъргвам я малко или я заменям и печката тръгва :axe:
Между клемата на магнитрона и корпус ми дава 62 ома а между двете клеми на късо. Диода го меря като нормален диод, но не ми дава проводимост в нито едната посока, вероятно диода е пробил.

Тема "Микровълнова фурна Нео не работи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: