Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
plamen - напреднал
Здравейте!
Имам следния въпрос:
Трябва да изрежа отвор за врата в тухлена стена. Тухлите са единички, стената е вътрешна. Таванът е гредоред, предполагам, че гредите вървят успоредно на стената, т.е ако въобще може да се говори за носеща конструкция, тя не е такава.
Тъй като вратата ще е плъзгаща, с размери 2м х 0.90 м, предполагам, че отворът не трябва да е по-широк от 85-88 см.
Та сега и въпросът: как да укрепя тухлите отгоре. Казвали са ми следните варианти:
1. Първо да избия ред тухли на височината на вратата с по-голяма ширина, например 1.20 м и там да сложа стоманен квадратен профил на ширината на тухлите. Да ама, дали тези над тях няма да започнат да падат?
2. Пак на съшата височина и ширина от двете страни на стената с флекса да прорежа лента с ширина около 5 мм и дълбочина 100 мм. От двете страни в така направените жлебове да вкарам винкел 100х100 мм, да пробия стената над него и временно да го укрепя със заварка. След това изрязвам отвора на височината на винкела и отдолу окончателно заварявам двете парчета със шина един за друг.

Вторият вариант ми се струва по-удачен, но никога не съм правил подобно нещо и не искам да сбъркам, че после мале-мале :x !

Надявам се да съм бил ясен, ако някой прояви интерес, утре мога да сложа и картинка, за допълнителна информация как си представям нещата.

Благодаря предварително!
crez - майстор
Маркираш мястото на вратата отвора който ще избиваш трябва да е с 2-3 см. по голям от р/ра на вратата която ще монтираш. В горната част маркираш мястото на бъдещият трегер /щурц/ над вратата,той трябва да е с размере +60см от широчината на вратата разпределени по равно от двете страни и височина 20 см. Заточваш да рушиш тухлите в така образувания правоъгълник за трегера в дълбочина 0,5 от дебелинана на зида. В получената кухина армираш с 4 пръчки ф6.5 мм и бигли ф5мм през 20см поставяш отпред една дъска за кофраж като предварително скосиш горния ръб на стената за да можеш да пълниш с много рядък бетон кофража като го пробутваш навътре с една летва до цялостното запълване. след 10 дни правиш същото от другата страна и долепваш новия трегер до стария. След 25 дни започвай да рушиш стената по очертанити размери и монтирай спокойно вратата.
PS. Не забравяй обилно да обливаш с вода преди наливането на бетона.
Stefan_62 - майстор
Здравейте майстори, използвам темата на колегата /за което му се извинявам предварително/, че да не отварям нова. Предстои ми и на мен да правя един отвор за врата на стена която е вътрешна м/у стая и коридор. Тавана на стаята е гредоред, а към коридора минават стълбите за вторият етаж и коридор, които са от бетон. Стената е дебела около 27см от тухли единички /които са ги пекли навремето в двора/ поне така знам плюс замазката. Значи е дебела една тухла, което ме навежда на мисълта, че не е носеща стена. Цялата операция ми е ясно как да я извъша, но става въпрос за щурца. Идеята на "crez" в предното мнение ми допада и мисля да го направя по неговият начин, но ме интересува ако взема от готовите щурцове на "Винербергер" - 12 х 6,5 х L дали ще е достатъчна височината на щурца, като поставя два един до друг на един ред,
Изображение
иначе ширината ме устройва или ще се наложи да поставям два един над друг за да достигна 13см. височина или общо 4бр.Притеснява ме, че при 4бр. ще дойде доста общата тежина при положение че им дават на бройка - 14 kg/m., към 56кг/м. Благодаря ви предварително. :drinkers:

п.п. Забравих да напиша, че вратат ще е с размери 70 или 80/200см.
brum - майстор
Я да питам и аз за тая схема. И при мен има една тухлена стена, ама е двойна. От тухли единички е, но дебелината е към 30см. Ако избия единия ред тухли за да налея щурца от единият край няма ли опасност да пропадне стената? Или да направя 2 шурца, всеки с дебелината на 1/3 от цялата стена, а по средата останалото да държи тухлите да не изпаднат докато щурца стегне?

И при мен не е носеща стената (май). Има греда над нея (от двата края). Две стай близнаци са били, проектирани като отделни къщи, но строени като една. И тая стена меджу двете е двойна точно поради тази работа.
Stefan_62 - майстор
:? Няма ли строители в този форум бе, да дадат някой отговор по въпроса :?
jekasus - майстор
Носеща е, може да се направи отвора, ама си има хора за тая работа - кое и как да сметнат.
Stefan_62 - майстор
jekasus написа:
Носеща е, може да се направи отвора, ама си има хора за тая работа - кое и как да сметнат.
По какво се различават носещите и не носещите стени :?
ferrari4456 - специалист
Ами не носещите нямат товар, който да носят и реално с направата на отвор не се отслабва такава част от конструкцията, но ако е носеща, трябва да се изпипа, защото върху нея седят още кой знае колко етажа.

Правих в къщата на тъщата подобно нещо и се получи, но при не носеща стена.Разчукваш с нещо да се покажат тухлите и под някой ред се изрязва с флекс и се слага Г профил с поне 30см на страна от самия отвор и махам тухлите отдолу и сложих щурц и си оставих отгоре винкела и замазах после, още си седи и няма пукнатини.
Stefan_62 - майстор
ferrari4456 написа:
Правих в къщата на тъщата подобно нещо и се получи, но при не носеща стена.Разчукваш с нещо да се покажат тухлите и под някой ред се изрязва с флекс и се слага Г профил с поне 30см на страна от самия отвор и махам тухлите отдолу и сложих щурц и си оставих отгоре винкела и замазах после, още си седи и няма пукнатини.
Искаш да кажеш, че първо слагаш Г профила м/у два реда тухли от двете страни на стената където са слепени с хоросан ? Другото изпълнение е ясно, но мен въпросът ми беше дали ще е достатъчен щурц с дебелина 6,5 см.
КИМИ - специалист
Щом е с тухли единички, значи е носеща стена,
колегата crez е описал технологията и я спазвайте като войници.
Не че стената ще падне ако не се спазва- Не със сигурност до
земетресение 5.5+ няма да има никакви проблеми. :-D

Тема "Как да изрежа отвор за врата в стената?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: