• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
stefarata - специалист
Здравейте, захванал съм да отремонтирам едно вентилаторче на парното от рено меган. Взех си друго, ама ме гложди да си го поправя и да си имам резервно. Та, вентилатора спря отведнъж, първия път му загладих четките, трая около 20-на дни, промени си звука и спря. Сега направо му скалъпих нови четки, но въобще не тръгва. Някакви идеи? Колектора на ротора няма износване.
kr1100 - майстор
огледай намотките за нагоряло, пробив.Огледай изводите на ротора към колектора.
На ръка върти ли се ротора - ако не се върти задрала втулка.
stefarata - специалист
Ротора се върти на ръка свободно, като че ли няма нагоряло околло намотките, може би леко по-тъмно, предполагам от графита от четките. Съмняват ме четките, които сложих, дали съм ги уцелил, защото бяха по-големи и ги престъргвах по размера на старите
kr1100 - майстор
консумиран ток ?? Четките лягат ли добре по колектора / щом са доработвани, имат ли форма на дъга където лягат?/
Kirilpm - специалист
Провери дали четките са добре обработени по цялата повърхнина,ако на някое место запъват или се опитват да се кръстосат с четкодържателя ефекта е подобен,мотора работи,докато износи 1-2мм от четките и спре да контактува.
stefarata - специалист
а трябва ли да ги оформя дъговидно или да са равни там където опират в ротора?
marc - специалист
stefarata, предполагам, че си регистриран във форума на рено. Там има много теми с подобни операциии даже някои придружени със снимки.
koveslav - майстор
stefarata написа:
а трябва ли да ги оформя дъговидно или да са равни там където опират в ротора?
Добре е да имат леко дъговидна форма отпред,за да имат достатъчно контактна площ и да не искрят,а и да паснат бързо по колектора.Мен ме озадачи друго-говориш за графит,а четките за 12V са доста по-твърди и "червени" на цвят.Да не си сложил четки от мотор 220V,които са си направо чист графит? Ще ти зацапат бързо колектора между ламелите,освен това дебелината на кабелите им и съпротвлението на материала им не отговарят на по-големия ток необходим на този мотор.
aiako - специалист
Имь един запресован термопредпазител него провери ли го ?
stefarata - специалист
Термопредпазител на самия вентилатор няма. Снощи оформих дъговидно четките и взе че тръгна, струва ми се обаче е върти на по-малки обороти. Нормално ли е в момента на стартирането консумацията да е 20 ампера и после да пада на около 15?
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на вентилатор парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: