Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
brum - майстор
Абе пустата пералня има някакъв проблем. Като дойде ред за центрофуга и вместо оставащите минути да падат те почват да "подскачат". От 7 на 3, от 3 на 9, от 9 на 5 и т.н. И откарва понякога и час уж да центрофугира, пък върти бавно и май-май не центрофугира. И не го правиш всеки път, а понякога.

Сменяха програматора - поработи седмица нормално и пак почна да го прави. Т.е. не е от програматора щото и иначе поработва по седмица нормално от време на време. Свалих четхите на мотора да ги разгледам (за да не би да искри и да връща смущения назад) - съвсем читави си изглеждат. Почоплих малко програматора и му добавих малко филтри по захранването - уж се пооправи, ама пак за седмица. И почвам да си мисля, че е нещо по кабелите, ама всичките кабели по програматора ги погледнах и са читави - няма нагорели контакти, не се вижда да има лоши връзки.

Та търся идеи :) . Модела не съм сигурен точно кой е, но гледам, че вече го нямат на сайта. Купувана е преди може би 5 години...
kozl - майстор
Почисти тръбите на нивомера. Може да има и камера. Нашата пералня се шашна, но не помня какво правеше и какво не правеше, но не ставаше за пране. Карах я в няколко сервиза, обаче навсякъде ми обявиха повече от месец за ремонт и така я подменихме с нова. Като ми остана време се заех с оглед на предишната и установих, че камерата, чак и маркуча на към датчика за ниво са пълни с гняс от перилна каша. След почистването направихме 1-2 пранета тестово и складирах в резерв. Новата е Електролукс, старата Лирпул. Ако има значение марката :?
М-у другото ползваме предимно Ариел и други не от евтините прахове, а няколо пъти ми се налага да чистя камерата за прах от перилна каша/гел :?
VLADO66 - майстор
А като не иска да центруфугира загрява ли като и зададеш температура :?
stancho123 - специалист
Моя самсунг така прави, като му е мръсен филтъра, като го почистя се оправя.
brum - майстор
Филтъра е чистен. По него нямаше каша от праха за пране, но по канала имаше доста. Самата пералня е в мокро помещение и канала излиза в центъра на помещението и от там тръгва към вертикалният канал. Там където се свръзва към вертикалният има едно разклонение в което е включена пералнята. И от праха тоя канал дето е до центъра на помещението се беше запушил.

Ще взема да пусна една прана пералня на 90 градуса - би трябвало да измие кашата ако има такава. Пък и да почисти нивомера и другите работи.

А дали грее - не знам :) . Надявам се, че си грее. Факт е, че си пере нормално. Но с по-горният тест ще разбера дали грее, щото стъклото би трябвало да се понагрее.
VLADO66 - майстор
Пералнята зацикля преди центрофугиране ако нагревателя изгори или захранващите му кабели са прекъснати или с хлабава връзка-проследи ги до програматора и ги прозвъни като ги поклащаш.
kozl - майстор
Или ако не може да изтегли водата преди центрофуга върти барабана нонстоп на бавни обороти, но сигнал за понижено ниво няма и продължава да върти и да изпомпва вода. И като по някаква причина нивомера ту работи ту не работи - по някой път зацикиля друг път си пере нормално. Ако е задръстен филтъра - пак не може да изтегли водата и не включва центрофугата.
Причината може и да е друга, електрическа от хлабава връзка и т.н.
Но тази за запушени пътища до нивомера можеш (може би) да провериш и сам да отстраниш. Е ще трябва да свалиш капаците или поне задния ако от там има достъп.
На Лирпула от казана почваше с един пластмасов прозрачен съд с няколко прегради - камери (вероятно утайник) след това маркуче до датчика. Както вече писах утайника (съда с камерите) беше претъпкан с гняс, че чак и по маркучето. Трудно го изчистих на чешмата с топла вода и приспособление за бъркане, че камерите са на зиг-заг. И мисля, че ако това е причината с програма без дрехи и прах - ефект на почистване няма да има.
Няколко пъти съм мил съда (бункера) за прах на Лирпула и нито веднъж до сега на Електролукса. Така че има и конструкторски недомислици или пък причината може да е в новите ампули на Ариел, които се пъхат заедно с дрехите и не се поставят изобщо в бункера за прах. Но все още макар и по рядко си ползваме и прах. И чудя се защо и до кога праховете, които сме купували от Гърция са по-добри от тези, които купуваме у нас :?
Chefo77 - майстор
kozl написа:
И чудя се защо и до кога праховете, които сме купували от Гърция са по-добри от тези, които купуваме у нас :?
Ами защо купувате прахове? Откакто минахме на течни препарати, се родихме. Праховете в БГ от много време са пълен ташак.
todortv - майстор
Chefo77 написа:

Ами защо купувате прахове? Откакто минахме на течни препарати, се родихме. Праховете в БГ от много време са пълен ташак.
Ние ги спряхме течните и вече пералнята и дрехите не миришат на тиня. :-D
Преди това бяха сменени всички, които се предлагат на пазара....
brum - майстор
Къде се намира тоя нивомер? Като гледам има шанс да е само това заграденото в червено, ама ще е някакъв много хай-тек нивомер... Трябва да мери колко въздух минава през него, че да прецени къде е водата...

Прикачен файл

IMG_20140310_205243.jpg
IMG_20140310_205243.jpg (44.99 KиБ) Видяна 17282 пъти

Прикачен файл

IMG_20140310_205221.jpg
IMG_20140310_205221.jpg (51.67 KиБ) Видяна 17282 пъти

Тема "Проблем с пералня Gorenje" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: