Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте, става дума за емайлиран бойлер Елдом 80л. Бойлера е от тия гадните с елипсовидния фланец, дето водосъдържателя е вкаран в кожуха и е залят с някаква смола, а връз нея е налепена ватата. Напрактика вадене на водосъдържателя няма, много ще е трудно. Бойлера е на възрастни хора които нямат много-много средства, на няма и 4год. е, но веднага след изтичане на гаранцията се развали 100пъти-горя му няколко пъти нагревател, сменях му и пръчката на анодната защита, фланеца му протече и и той е сменен. Ще ми се да го закърпя да го ползват още месеци, половин година, година... Ако въобще дори и това е възможно... Теча не се вижда откъде е, някъде отдолу е. На източено като му сложа фланеца с уплътнението и пусна водата почва да шурти някъде след около минута приблизително. Видимо дупка няма, ръжда има доста, поочистих я и под нея дупка пак си няма. А теча не е слаб-горе-долу всяка секунда капе, не е като да сълзи от изтънял на вестник метал едвам едвам. Ръжда имаше най-много по ръба където е шева с който е захванато към балона дъното му. Бърках с пръст, натисках, светих, лупа чак наврях-дупка обаче никъде се не види. Дайте акъл какво мога да го измагеросам та да изкара още малко време. Като го отворих очаквах видима дупка и метала да е като вестник около нея, но няма, натискам си с ръка ръждивите места и никъде не поддава. Заварка при емайлиран ми се вижда небъдна работа, но ако кажете може да пробвам да застържа да хване контакт и да се мъчи да се направи някакъв шев отгоре връз ръждясалия шев между балона и дъното му... Приятел ми каза че емайлирана ламарина се цери с оксижен и медна тръба Ф6 или още по-добре тънка от капилярка на хладилник, която да се разтапя на мястото и да се ползва за припой. Но нямам оксижен. Скептичен съм и че ще мога да изнамеря от някой приятел. А и остава въпроса за горимостта на изолацията отвън. Айде ватата едва ли, но тая смола ако рече да се подпали от нагревките с оксижена ще стане шоу... Другото което ми иде на акъла е някакво обмазване с някакъв поксипол, течен метал и прочие щуротии, който да държи на вода.
Ясно ми е че всички лечения ще са временни, но все пак дайте акъл...
Chefo77 - майстор
Няма да е пробив от ръжда, по-вероятно ще е протекъл шев. Единият е по дължина на водосъдържателя, другите два са кръгови, свързват цилиндъра с дъното и капака (така се наричат елементите).
Не зная какво можеш да използваш, евентуално ако светнеш с фенера отвътре, можеш да видиш къде по шева има ръждиво или е подпухнал емайла. И там - с течен метал или подобно - нека колега сподели.
fbr - майстор
Остави го да си капе няколко дни и ще си покаже пътеката.
Той капе от 2-3седмици. Виждам страната от която капе, но нищо повече, водата се стича отдолу изпод ватата и толкоз. Откъде иде се не види. Трябва да изкъртя дъното на външния кожух, което като гледам е лепено, после да видя как да откъртя ватата там дето е лепена към корпуса на водосъдържателя, да я поря и въобще-става мътна и кървава... Диагностиката къде е заровено кучето трябва да стане отвътре... И аз подозирам че някой от шевовете изпуска. Горния шев между балона и връхната част на цилиндъра не е-почва да капе около минута след пускането на водата да го пълни-дотогава няма как да е стигнала водата догоре. Остават вертикалния шев или тоя шев който държи дъното. При положение че след около минута водата стига точно нивото на долния шев-подозирам че точно той е виновника, а не вертикалния шев. Светих, светих, лупа вкарвах, зачиствах ръждата по шева и никъде не се показва дори и малка дупчица. Че има такава е ясно, ама не виждам и тва си е. А особено тая страна от която се стича водата е гледах сант по сант. Другия вариант е да тече от ръжда покрай дупките на двете тръби-там няма как да видя щото са на дъното а няма как да си мушна кратуната в дупката на фланеца. С огледалце и фенер гледах и доколкото успях да огледам се не види и там дупка. А и ако беше покрай тръбите щеше да шурне доста по-рано като пусна водата. Аз навъртам крана едвам едвам да знам колко пускам и по това съдя на какво ниво е теча. То това е единствения вариант който ми хрумва за някакъв ориентир в подобна кьорава ситуация...
fbr - майстор
Не знам как ще стане без да сваляш кожуха. Тук някой беше предложил технология за разглобяване, с дъъълго свредло и разпробиване на пяната между кожуха и водосъдържателя.
shotik - майстор
Бойлер от този топ ми е протичал от шупла в материала на горното бомбе . Пробих със свредло Ф10 , две гумички за 3/4 кран , болт ,гайка и две шайби и затапих отвора.
Опитай с нещо остро , заточено на конус, арматурно желязо и с него опитай с леко натискане да откриеш шупла ако има , както описах и действаш .
Hoвoceлckи - майстор
На скоро заварявах и теча си беше от дупчица. Все пак успях да сваля термоизолацията (става дума за по-стар модел). За твоя случай си мисля да пробваш в обратен ред: подсушаваш го добре отвътре, заккрепваш го с фланеца нагоре и сипваш бавно, по малко вода между кожуха и балона. Мисля, че в един момент ще маркира отвътре. Ако успееш да локализираш теча, после ще говорим за възможностите да го запушиш.
plamen6703 - майстор
вт юли 10, 2018 12:39 pmkebedjiev написа:
Ясно ми е че всички лечения ще са временни, но все пак дайте акъл...
Хубаво е, че ти е ясно най-важното :wink: От там нататък най-изгодният вариант е купуване на нов бойлер :)
Това разбира се, ако си цениш времето и труда, ако не си цениш времето и труда, остава упражнението за луди, демонтаж, заварки, проби, монтаж... и ще кара колкото изкара /ден до пладне/ и после пак отиваш на вариант едно, но по трудният начин!
Един бойлер струва 5 стека цигари, не си заслужава кърпене, освен ако не си кърпач! :partyman:
Новоселски, мисля че по твоя метод ще може да се определи откъде шурти. Но бойлера е в една къща извън града при едни старци и е силно нежелателно да го свалям от стената. Просто е монтиран на много калпаво място, има една преграда зидана, няма как да го подхване човек хубаво, трябва буквално да застане човек на един крак като го сваля, а няма кой да ми помогне да го свалим двама души. Дядката е на 80год. А сам тоя туч ми идва нанагорно да го сваля... Като кила едва ли е повече от 40кг, но е много обемист за сам човек,а местото където е монтиран-калпаво. Поне за мен ми е нанагорно де, друг може и да го свали без проблем, а не ми се ще да стане някой сакатлък. В краен случай ще забера с колата някой авер и ще го сваляме де, ама ми се ще да се размине тоя момент. После пък трябва да карам втори път човек да го качим-дълга и широка... Чудя се да го подмажа от едната страна самия шев отвътре целия с нещо-било течен метал, било силикон от тоя червения или някакво лепило за аквариуми ли деа знам... Силикона и лепилото поне са гъвкави и при свиване, разпъване заради температурните разлики ми се виждат по-удачния вариант спрямо течния метал, който си е все пак епоксидна смола. Или бъркам?
вт юли 10, 2018 4:26 pmplamen6703 написа:
Това разбира се, ако си цениш времето и труда, ако не си цениш времето и труда, остава упражнението за луди, демонтаж, заварки, проби, монтаж...
Хората нямат пари, това е проблема. А на мен ми е неудобно при положение че няколко пъти вече им го правя-нагревател сменях, фланец се пробива. Целта е да се закърпи колкото изкара-месец, половин година, година-все ще е нещо... Колкото-толкова. Времето похабено за подобни занимания не си го ценя-то е ясно. Гледам да им свърша работа. Не всичко е пари на тоя свят.

Тема "Протекъл бойлер-временно закърпване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: