Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
CaesarJulius - помощник
Здравейте!
Моля ако не съм уцелил раздела да бъда извинен и темата преместена.
Сдобих се с кирпичена къща,която искам да стегна.Имам два въпроса.
В едната стая има,според мен фалшива стена.Мисля че не е носеща,тъй-като се пада средна.Това помещение е било скривалище за партизани.В него се е влизало през един гардероб.Разстоянието между двете стени е около 70-80 см.Искам просто да си разширя стаята.И без друго,онова отзад ,няма за какво да го ползвам.Изображение
Изображение
Изображение
Вторият ми въпрос е:верандата мисля да я зазидам с Итонг и да сложа входна врата срещу стълбите.Но за да се разшири вече общото помещение,мисля да зазидам старата дървена врата ,пак с Итонг или циментови тухли,а прозореца който се вижда,да го махна и да се премахнат кирпичените тухли под него,до ниво под.Евентуално и един ред отгоре,щото съм висок.
Как мислите,това безопасно ли е за къщата?И ако премахна прозореца и направя един хубав широк свод,отгоре да слагам ли нещо за укрепване допълнително?Изображение
Изображение
Благодаря!
VLADO66 - майстор
Според мен не трябва да пипаш нищо.При тези паянтови конструкции, за да се направи този зид и това помещение, значи е имал нещо предвид строителя и това не са партизаните при всички случаи.
CaesarJulius - помощник
пон апр 22, 2019 3:18 pmVLADO66 написа:
Според мен не трябва да пипаш нищо.При тези паянтови конструкции, за да се направи този зид и това помещение, значи е имал нещо предвид строителя и това не са партизаните при всички случаи.
Това наистина е било партизанско скривалище,има още живи роднини които го потвърждават.
А какво ще кажете за другата идея-може ли да зазидам вратата и да направя свод ма мястото на прозореца?
шоп - майстор
пон апр 22, 2019 3:43 pmCaesarJulius написа:

А какво ще кажете за другата идея-може ли да зазидам вратата и да направя свод ма мястото на прозореца?
То и сега има реален шанс всичко да ти падне на главата.
Гледам вече някой се е изгаврил и е бутнал стена. Заместването и с метален профил 40х40 ( на око от снимката ) е смешно.
CaesarJulius - помощник
пон апр 22, 2019 4:13 pmшоп написа:
пон апр 22, 2019 3:43 pmCaesarJulius написа:

То и сега има реален шанс всичко да ти падне на главата.
Гледам вече някой се е изгаврил и е бутнал стена. Заместването и с метален профил 40х40 ( на око от снимката ) е смешно.
Не,стена не е бутана.Тоя метален профил подпира навеса,вече бая години,не знам колко.А там,вдясно дето изглежда нащърбена стената-това е така защото имаше някакви постройки за животни,които съборих.
tsenkov - специалист
Те животните не бяха ли в скривалището?
CaesarJulius - помощник
пон апр 22, 2019 6:02 pmtsenkov написа:
Те животните не бяха ли в скривалището?
Ми не.
Руди - майстор
Кирпичените стени по правило не са носещи. Кирпичът е слаб, лек материал и добър изолатор. Обикновено конструкцията на тези стени се състои от дървени стойки и паянти (диагонали), които носят покрива и обрамчват отворите за врати и прозорци. Така че, трябва да обелиш мазилката, да провериш местоположението и състоянието на тези дървени греди преди да планираш ремонта.
Прикачен файл:
kps.jpg
kps.jpg (11.15 KиБ) Видяна 3279 пъти
CaesarJulius - помощник
Ами аз вече съборих стената.Нарязах я на парчета със саблвевиден трион и я съборих с кирката.Никъде нямаше дървени греди.Самата стена беше от един ред тухли(кирпичени).Остана ми само да отрежа една греда дето е била като каса за вратата,но изхабих и двата ножа на триона ( а уж са за строителни материали и дърво).
Изображение
CaesarJulius - помощник
По втория въпрос (последните две снимки от първото мнение) : намислил съм да зазидам вратата и на мястото на прозореца да направя свод,като изрежа тухлите до долу.
Има ли опасност при демонтирането на касата на вратата?В смисъл докато наредя Итонга?
И после ,какви стъпки ще ме посъветвате за свода?Трябва ли да укрепя самия свод по някакъв начин?Например да вградя бетонни колони отгоре ( от ония за огради).И как да ги вградя за да са стабилни?
Благодаря много!Вашето мнение е важно за мен!

Тема "Преустройство на кирпичена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: