• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
Блокировката има три извода Live, Neutral и Common. Закупих от магазин за резервни части нова (https://www.delta-elis.com/bg/3-1593-Бл ... ndesit.htm), която малко се различава от оригиналната, но ми я продадоха за същата. Проблемът е, че при свързване на кабелите и включване на пералнята не светва лампата за заключена врата. Пералнята е с врата която се затваря само с натиск и се отваря с натискането на бутон. Механизмът е с жило. Имате ли представа какво е повредено? До колкото виждам кабелите отиват в някаква платка, а не в програматора. Да не би да има някаква повреда в платката? Предния майстор не е сменил блокировката на врата а е окъсил Live с Common и я е оставил така. В това положение свети заключено, пералнята работи, но блокировката не работи и вратата се отваря когато си поискате. Пробвах с фазомера има фаза на Live и на Neutral при включена пералня, но на Common фаза не стига, защото по някаква причина блокировката не сработва. Пробвано е в положение затворена врата, защото до колкото разбрах трябва зъба на вратата да я е захапал за да сработи, но не сработва. Сякаш има нещо не наред с Neutral проводника.
Последна промяна от petkov на пет сеп 06, 2019 8:11 pm, променено общо 1 път.
plamen6703 - майстор
Какво точно налага да се занимаваш с блокировката на вратата, работи ли пералнята или не работи и се налага смяна на блокировката?
Ако пералнята работи нормално, но нямаш друга работа и си решил да се занимаваш с блокировката, ще си решиш проблема като ремонтираш "платката" или я замениш с нова, по тая причина техника е направил тоя байпас на блокировката за да ти спести проблема с платката! :partyman:
Сменях нагревателя, защото беше изгорял и реших да проверя защо не заключва. Първоначално реших че е повредена блокировката, но и новата не работи... От платката е проблема според вас така ли?
plamen6703 - майстор
Точно така и ако нямаш малки деца да ходят да отварят люка докато пере пералнята не пипай нищо повече, ако имаш малки дечурлига имай едно на ума си да не пипат люка докато пере пералнята! :partyman:
Още един въпрос. От време на време когато е заредена с нормално количество пране не иска да завърти барабана и издава странен шум, а програматора продължава да върти. Същото е с центрофугата при първи опит само изпомпва водата без да върти, после успява да центрофугира като я пусна втори път. Това имате ли идея от какво е? Питам защото нямам много доверие на случайни майстори. Предполагам, че мотора или лагера е на път да си замине.
plamen6703 - майстор
Виж първо най-лесното, дали не приплъзва ремъка и виж дали не си объркал модела да е AL 1056 :)! :partyman:
Да прав си модела е AL1056TX. Оправих заглавието на темата. Проверих ремъка с пръст, отклонението е по-малко от два сантиметра и половина. До колкото прочетох в английските страници трябва да е по-малко от инч. Чува се едно хъркане и барабана спира да върти. Какво се проверява за повреден лагер или някакъв дефект по мотора?
plamen6703 - майстор
Ще ти кажа какво се случва най-често при перални като твоята, четките на електромотора, ако с електромотора всичко е наред се проверява релето, обикновено за лоши спойки по платката и за нагоряло около изводите на релето... има и други неща, които се проверяват, но са пак по платката и си иска опит за тях.
Прецени какво можеш да провериш от изброеното и може да се окаже, че си попаднал на вероятният проблем. :partyman:
За тези неща ще трябва специалист. Не знам как да проверя четките на електромотора. Релето предполагам е на платката на пералнята и мога да го проверя за нещо нагоряло. При завъртане на ремъчната шайба с натиск към барабана се усеща някакво стържене, това нормално ли, за това попитах за лагера как се проверява състоянието му.
plamen6703 - майстор
Трябва да свалиш ремъка и тогава да въртиш шайбата, усеща се ако е лагер. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Не работи блокировката на вратата на пералня Ariston Margherita AL1056TX" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: