Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте майстори,

! Следва дълго описание:

Работеща соларна система за БГВ с:
 • плосък панел и емайлиран бойлер на Елдом инвест
 • помпена група Овентроп с помпа Грундфос
 • разширителен съд 12л.
 • вертикално разстояние бойлер панел ок 15м
спря да работи лятото.

След подмяна от майстори на спукан тройник и силно ерозирала (като от ръжда) и с дупки гилза за датчик при панела системата тръгна. На втория ден падна налягането от автоматично обезвъздушаване и започна за работи само след като нагреее панела и се увеличи налягането (варираше от 1.5-3). Допълних системата с градинската пръскачка (още ми се обаждат да дойдат да си довършат работата). След като качих налягането на 2.9 всичко тръгна както трябва, но следейки системата установих, че вечер „връща“ и топли атмосферата.


Извадих прашасалите инструменти и свалих крана с възвратния клапан на топлата вода.

Оказа заклинен с някаква шлака. Във филтъра също беше пълно и при източване на системата излезе доста. Стои на люспи в течността, но при разтъркване се разпада на прах, не е варовик със сигурност.Явно ще трябва да разглобя и изчистя елементите на цялата помпена група, както и промия целия тръбен път. И тук вече ще ми трябва акъл, съвети и търпение от ваша страна. (За първи път пипнах такава система като я допълвах. Чиновник съм, но се справям с повечето „занаятчийски“ дейности). За „майстори“ повече пари и нерви не давам, а и едва ли някой ще се засили точно за тая работа.

Първия и най-важен въпрос:
Откъде може да е дошла тая шлака (малко вероятно да е внесена отвън)?
Ако има ерозирал елемент в системата няма смисъл да чистя и пълня без да го подменя (ако си заслужава). Шлаката извадена до момента изглежда много, за да е била от ерозиралата гилза при панела. Предполагам серпентината на бойлера и разширителния съд биха могли да генерират това чудо, но пък не прилича точно на ръжда. Идеи как да разбера кой елемент я генерира?

На второ място:
 • Как да почистя системата?
 • Помпата и дебитомера как да сваля и почистя? Имат ли и те възвратни клапи? Трябва ли да ги свалям изобщо или могат да се промият на място?
 • При свалени двата карана с термометри на помпената група, мога ли да завъртя водата през панела наобратно без го повредя? - мисля си, че ще е по-ефективно да бутам боклуците вкарвайки вода отгоре в панела през топлата, а не отдолу през студената и целия панел.
шоп - майстор
чет ное 21, 2019 6:21 pmnkolev.gb написа:
Предполагам серпентината на бойлера и разширителния съд биха могли да генерират това чудо
+ 1 за серпентината. От РС не, защото там флуида се намира в EPMD мембрана и няма досег с черен метал освен в малка част от резбовия поцинкован нипел.

Ако в системата имаш поцинковани фитинги тази утайки и чернилки може да са и от тях.
Andri01 - майстор
Окалина от серпентината. Защото е направена от безшевна стоманена тръба. При нагряването и за извиване ,се получава това. Оправяне-смяна с неръждаема или промиване поне 2 пъти годишно.
чет ное 21, 2019 7:37 pmAndri01 написа:
Окалина от серпентината. Защото е направена от безшевна стоманена тръба. При нагряването и за извиване ,се получава това. Оправяне-смяна с неръждаема или промиване поне 2 пъти годишно.
Благодаря за бързите отговори.
За момента смяната на бойлера не е икономически оправдана.
Ако имате възможност, моля, за насоки по въпросите за почистване/ промиване?
kozl - майстор
Аз не разбрах от дългия пост какъв е флуида.
Пропилен гликола как е към черната стомана?
пет ное 22, 2019 8:38 amkozl написа:
Аз не разбрах от дългия пост какъв е флуида.
Пропилен гликола как е към черната стомана?
Пропуснал съм. Пропилен гликол : вода -> 50:50
Не знам колко агресивен е към черна стомана. Идентична инсталация, правена по същото време от същите хора си работи и в момента.
Andri01 - майстор
Няколко кратно промиване с вода. Изтича чиста ,но след време пак се появяват тези чернотии. Аз за това върнах един гаранционен"Теси" и взех неръждаем.
kozl - майстор
Аз съм с неръждаем бойлер на Елдом. Имаше няколко фитинга поцинковани, които замених с месингови. При източения пропиленгликол имаше много малко боклук който остана в цедката. И некаква мътилка, която премина безпроблемно през цедката. Обаче заради мътилката смених флуида без да съм сигурен, че съм предприел правилното действие.
Интересно защо пропиленгликола си беше загубил оцветяването в син цвят и беше приел кафеникакъв на ръждата :?
Направих няколко промивки с вода от чешмата от мястото за пълнене, като и от там източвах.
По принцип това не е най-ниската точка на системата та някакв участък тръбите са в замазката и с около 15 см по-ниско.
Не знам дали това е правилна промивка, но смятам, че тук е място за коментари.
Относно специалистите, които я монтираха е имам им доверие, но не всеки път мога да разчитам на тях. Според зависи от натоварването им. Те така се наложи наскоро да сменя сам контролера (диференциален термостат TRIO), защото се шашна и почна да щрака и да пуска помпата като за ефект при дискотека.
Здравейте,

Подкарах системата както си му е редът: денем слънцето топли бойлера и нощем бойлера не топли панела :)
Да кажа какво съм свършил, ако на някой е от полза:
Сваляне на крана термометър за топлата вода и почистване на залкинения му възвратен клапан.
Реших, че няма да свалям друго и ще опитам да промивам така:
- първо панела заедно с тръбния път до помпената група, елиминирайки помпената група със затваряне на крана термометър на студената вода
- после цялата система без помпата, през отворите за пълнене/източване
- пълнене на системата с вода и нагласяне на помпата на максимална скорост (да върти в слънчевите дни, докато съм на работа) и почистване на филтъра вечер
Резултатът: Излезе от системата повече от една водна чаша окалина . Продължава да излиза във филтъра, но смятам да го чистя по-често и минимум веднъж годишно промивка. С градинска електрическа пръскачка толкова :)

Отговори на въпросите, които се чудех преди да пробвам:
 • "Помпата и дебитомера как да сваля и почистя? Имат ли и те възвратни клапи? Трябва ли да ги свалям изобщо или могат да се промият на място?"
  Не посмях да свалям промивах ги на място. Изглежда се е получило, дебитомерът беше задръстен с окалина и не мръдваше преди, сега се вижда даже как потрепва от движението на водата
 • "При свалени двата карана с термометри на помпената група, мога ли да завъртя водата през панела наобратно без го повредя?" Може, при елиминирана помпена група (и възвратни клапи, ако се подкачва преди тях) може да се върти водата и в двете посоки, явно в самия панел няма "възвратни клапи", и няма какво друго да се повреди.
И накрая два въпроса относно замръзване и прегряване на панела:

- В момента съм нагласил гликола на -20% (за София това е екстремна минимална Т) и за всеки случай температурата на замръзване на панела на -20%. Това на ДТ Интиел 3.1, очаквам, че ако падне толкова Т, ще се включи помпата и ще почне да топли панела да не пада под -20. Ок ли е според вас?

- За прегряване лятото: понеже ДТ3.1 няма режим "ваканция" (и сега не мисля да го сменям) ми хрумна да превърна проблема със запушените възвратни клапи в режим "ваканция". Идеята е когато ни няма лятото, да освобождавам възвратните клапи на двата крана на помпената група. Очакавам, че нагретия през деня бойлер ще започне да се охлажда с естествена циркулация през нощта от панела. И на другия ден ще може да поеме отново нагряване от панела. Дали естествена циркулация ще е достатъчно за тази цел, според вас?

Тема "Промиване на соларна система за БГВ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: