• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Бих искал да попитам каква е технологията на шпакловане на стена със сравнително леки неравности. Прегледах въпросната стена с 2.5-метров мастар и "светват" неравности с дълбочина до 3-4 мм.

1. Как да ги премахна тези неравности? Какви инструменти да използвам? Гледам, че някои ползват дълги цикли/ножове, а други обикновени маламашки. Как да нанасям шпакловката и колко ръце горе-долу трябва да се стремя да нанеса? Материалът, който смятам да използвам, е Knauf Gips Finish, но мога да го сменя с друг, ако е необходимо.

2. Всъщност как точно се разбира дали шпаклованата стена е достатъчно права и може да се пристъпи към финалната ръка шпакловка и боядисването? Само визуална проверка достатъчна ли е? Не е необходимо дългият мастар да прилепва плътно към стената, нали така?
nikolov333 - майстор
Най-добре става с въпросния мастар 2.5м, който и без това вече имаш, стига да е с "остър ръб", но е голяма играчка да се изравни идеално.. Примерно, нанасяш тънък слой сатен гипс, понеже стяга бавно и го разнасяш с мастара, докато запълни неравностите. Има си "фатки" при разнасянето и ако стената ти не е в една равнина ще имаш проблем да я изравниш идеално, но у нас съм го правил първо с гипсови майки под отвес и стана перфектно равна, това вече си е висш пилотаж и има смисъл само ако имаш лед осветление по стената за да не изпъкват дефектите по шпакловката, че иначе става грозна картина..
Домашен немайстор - специалист
Да, с мастар наистина ще бъде голяма играчка, а и май няма смисъл. Засега мисля да нанеса 3-4 ръце шпакловка с 60-сантиметрова цикла и се надявам стената да стане задоволително права, поне визуално. Директно лед осветление няма да има.
шоп - майстор
Аз бих ти препоръчал да запълваш с гипсово лепило. Слоеве по 1-2мм. Ако сложиш и мрежа ще е супер.
Мастара трабва да ти е само за ориентир къде да пълниш.

Имай в предвид, че кривините се виждат само в ъглите стена-таван и стена-стена и то ако имаме два цвята.
Много се забелязват кривини и около первазите на вратите и долу при цоклите или первазите. Моя съвет е там да набегнеш с проверка с мастара.

След гипсовото лепило един финиш да кажем с шийтрок и шлайване и си перфектен!
Домашен немайстор - специалист
Това е добра идея, не се бях сетил. Ще направя стените и тавана идеално прави по краищата, а останалата им площ ще е просто шпаклована, макар че сигурно и тя ще стане доста права след 2-3 ръце. :)

Благодаря и на двама ви за помощта!
nikolov333 - майстор
Само внимавай да не "изтървеш момента"с гипсовото лепило, че става на "мрамор", като изсъхне и цикленето му е обречена кауза.. :-D
Домашен немайстор - специалист
Това не го знаех, благодаря за съвета!
Домашен немайстор - специалист
А как се справяте с ръждата от арматура, която избива през бетона и шпакловката? Всички стени са ми на две ръце шпакловка в момента и мислех третата ръка да е последна, но на места все още се забелязват точици ръжда. Проблем ли е това, или боята ще ги покрие? След като боядисам, ръждата по стената да не се появи след време? Чудя се и дали да използвам супер финиш или друга негипсова шпакловка за последна ръка, тъй като както знаете, всичко ръждясва при съприкосновение със съхнещ гипс и може би заради това избива ръжда.

Също така сигурно е аматьорска грешка, но така и не успях да разбера защо при нанасянето на шпакловката има толкова много въздух в нея. Аз ли не правя нещо като хората? Гледам да бъркам материала на бавни обороти, уж за да не вкарвам въздух в него, а и като гледам готовия материал в кофата, не ми изглежда да е чак толкова пълен с въздух. Но като нанеса слой шпакловка на стената, се образуват изключително много балончета. След това минавам с маламашката няколко пъти, докато ги спукам. :D Защо се получават тези балончета?
шоп - майстор
нед дек 08, 2019 1:42 pmДомашен немайстор написа:
Защо се получават тези балончета?

Защото нанасяш прекалено дебел слой.

Иначе както си забелязал гипс и желязо не се понасят. И 1 см гипсова мазилка да сложиш пак може да избие ръжда.

Аз арматурята я мажа обилно 2-3 ръце алкидна боя и тогава гипса.
Домашен немайстор - специалист
Разбирам, явно техниката на шпакловане е проблемът. Първоначално нанасям дебел слой, за да позапълня неравностите, след което обирам излишния материал и слоят се изтънява до около 2 мм. Не знам обаче колко е дебел този първоначален слой, май не е повече от 3-4 мм., което за шпакловка си е сравнително дебело наистина. А последната ръка шпакловка във всички случаи ще е много тънка, колкото да придаде на стената гладка повърхност. Ще си взема поука за в бъдеще.

Значи ще поизкъртя шпакловката там, където има ражда, и ще намажа с боя. За щастие имам само 10-тина точици ръжда и няма да е голямо главоболие, но за следващия път ще знам предварително да си прегледам и обработя основата. Иначе от любопитство имаш ли представа дали ако се оставят точките ръжда, след време ръждата избива и през латекса?

Благодаря за включването!
  • 1
  • 2

Тема "Как се изправят неравности при шпакловка?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: