Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Добра нощ. Казусът е следният. Преди време „майстор” налепи коридора с гранитогрес. Точно след няколко месеца имам около осем, девет плочки пукащи с разрушена фуга от движението. Коридора е обзаведен с висящи шкафове, гардероби, портманто. Всичкото обзавеждане нямам възможност да го демонтирам. Има ли вариант да демонтирам плочка, по плочка проблемните и да ги залепя на ново. Бих желал да опишете точно всяка една стъпка в демонтажа им като подготовка и начин на лепене дали със силикон дали с ц200. Благодаря предварително.
preslav - майстор
Лепил съм разхлопан теракот с С 200, при мен нямаше проблем с изваждането на разхлопаните плочки, но съм чувал, че някои инжектират разредено лепило със спринцовка през някоя от фугите. Евентуален вариант за вадене на плочка е лапа за носене на стъкло, но трябва фугите да са идеално почистени в дълбочина, а там зависи каква фугираща смес е използвана, колко голяма е фугата и т.н. колко търпение имаш.
kozl - майстор
пет яну 10, 2020 2:00 amApokaliptiko написа:
около осем, девет плочки пукащи с разрушена фуга от движението.
Повече обяснения за думата пукащи?
Ако пукат като ги настъпиш - значи са разлепени.
Често плочкаджиите лепят без фуга. Това де се вижда като фуга е запълнената фаска. От температурните разширения и плочките се срещат челно и се надигат. Друга закономерност , е че плочките са полагани в студено време.
Е така стана и у нас с гранитогреса. Извадих разлепените плочи. Те не могат да се вместят обратно защото са били под напрежение, натиснати от другите плочи. За това ги изпилих от по две страни, за да се получи фуга и ги залепих с монтажно лепило по същия начин както бяха се разлепили. Т.е всяка плочка от където е била, по същия начин както е била и в същия отпечатък. За целта лепенка в-у плочката, с надпис - местоположение и посока.
Понеже ги пилих на ръка фугата стана леко крива. Ако исках да е точна, трябваше да ползвам услугите някъде дето има специализирана машина за рязане на плочки.
zz_stefanov - майстор
Аз съм лепил с Ц200 в отпечатък. Трябва да се запази точното им място и ориентация защото гърбовете са им различни.
Да допълня колегите - трябва много добре да се почисти леглото на плочката с прахосмукачка, защото и най малката песачинка може да ти направи проблем при напасването в отпечатъка.
Благодаря за бързите мнения от Ваша страна. А трябва ли като извадя плочката на се стремя да махна материала от нея или на замазката каквото е останало? За почистването и обезпташаването то е ясно.
kozl - майстор
Ако махаш и чистиш по плочката и под нея, после трябва да пълниш и става друг начин на лепене не с тънко лепило - монтажно, полиуретаново или с Ц-200, а с лепилна смес от вида теракол. И тогава отпада смисъла да бележиш плочките, коя откъде и как.
preslav - майстор
Ако е ползвано качествено лепило, отсраняването му от плочката или леглото е сложна и рискована операция. Добра идея е плочките да се запилят отстрани преди да се върнат на мястото им, напълно възможно е разхлопването да е поради липса на фуга. Не е задължително всичко да стане за един ден - експериментирай!
Primus - специалист
Да питам в тази тема - мисля да ремонтирам 3-4 пукащи плочки 40х40 италиански гранитогрес чрез пробиване на 30мм отвор, зачистване и наливане на подходящо лепило. какво да е лепилото, че да е достатъчно рядко за да влезе навсякъде? Ще приложа допълнително вибрации.
EDI - майстор
Защо не пробваш да ги отлепиш и отново залепиш с полиуретан или смола.Дупките после, с какво...
kozl - майстор
А фугите как са, има ли ги или плочките се опират с натиск плочка към плочка :?
Ако няма фуги, а има допир с натиск то това е вероятна причина за разлепяне на плочките и дори се получава надигане.
При това положение те съветвам отлепената плочса да се изпили с милиметър, за да се осигури фуга и да се премахне напрежението към другите плочки.

Тема "Смяна на отлепени, пукащи плочки в коридор?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: