Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,

Нов съм в тези неща, затова предварително се извинявам ако е бил задаван въпроса - четох насам натам, но реших най-добре ще е да направя пост.
Наел съм етаж от къща, която има външна тераса с прозорци от дървена дограма върху камък. Както сами виждате от снимките, има два големи луфта, от които влиза вода при дъжд. Какво ще е най-доброто решение за моя случай? Четох нещо за силикон за стъкло/аквариуми. Ще свърши ли работа? Благодаря предварително! Снимките са в линковете - може да отнеме 1 мин да заредат.


kozl - майстор
Така сато гледам основният проблем е в това, че няма осигурено откапване на подпрозоречния плот на разстояние пред зидарията.
И мисълта ми тече в насока монтаж на откапваща лайсна. Ламаринена или я
алуминиева прахово боядисана в цвят близък до дървесния. Бо
айсната може да се направи по шерока и да покрие луфта м-у подпрозоречнато дъска и зидарията.
Лайсната може и да е от дърво, обработено в тон с подпр.дъска. За дървото нямам идеи за уплътняване на снадката.
Във всички случаи това си е кърпеж.
Ако решиш да пълниш със мастик, може би с полиуретанов уплътнил на СИКА в кафяв цвят. Другите цветове са сив, черен и бял. По евтино излиза като е на "салам" и се ползва шприц пистолет за салами. Полиуретана търпи и боя в-у себе си за разлика от аквариумните силикони. С някакво художествено оформление може и да се получи визуален ефект. Но водата, която се стича по зидарията вече е оставила отпечатък, та правилното решение е да се мисли за начин за откапване.
nikolson - майстор
Този прозорец отваряем ли е? Прилича на неотваряем. На каква височина от земята е?
brick - специалист
Акрилен уплътнител търсете, продава се в същите картуши като силиконите и в селските железарии му викат "акрилен силикон". Намира се и направо в кафяв цвят, но след изсъхване може и да се боядисва с всякакви бои. Освен това е най-евтиният вариант, по-евтин от силикон. Полиуретановият уплътнител е най-скъпият, напълно излишно за вашата цел. Друго удобство на акрилния е, че докато не е засъхнал е водоразтворим и се отмива от инструмента и ръцете с вода.

Всички подобни уплътнители когато са в дебел слой съхнат бавно и се свиват доста, така че го нанасяйте на няколко етапа - първо в дъното на фугата, изчаквате няколко дни, после следващ слой, пак няколко дни и така докато стигнете последния лицев слой. Преди нанасянето почистете и обезпрашете задължително. Ще ви трябва и подходяща шпакличка за оформяне накрая.

Kолегата по-горе е прав, че е добре водата от перваза да се отвежда, но понеже первазът не се подава извън стената, нужна е не откапваща лайсна, а ламаринена пола и става хем грозно, хем сложно за неопитен човек... Ако просто запълните плътно фугите с акрилен уплътнител, ще спрете теча. Щом сте под наем, не правете нищо повече.
Благодаря Ви на всичките за отговорите! Ще последвам съвета за акрилния уплътнител. Иначе прозореца е неотваряем на някъде 0.6м от земята.

Тема "Уплътняване между каменен перваз и дървена дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: