Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
naasko - специалист
Моля ви за съвет от какво мога да си направя или приспособя такива втулки. Трябва да поемат вибрация и да се запазят еластични до поне -20 градуса. Вентилатора в камерата на хладилника лежи на такива и вече не поема вибрациите. Вътрешен диаметър 7мм. външен 13мм дълга 9~10мм. Предполагам се използват такива материали и в други машини.
https://m.media-amazon.com/images/I/41P ... L._AC_.jpg
nikolson - майстор
Краен вариант - 3D принтер. Каква е камерата? Как така "вентилаторът" лежи на тях? Не е ли изпарителят? За да има вирации, трябва да има някакъв дебаланс.
naasko - специалист
Трябва да се запазят еластични при много ниски температури. Не знам 3D принтерите да работят с толкова меки материали. В краен вариант ще пробвам да си направя от санитарен силикон някакви отливки. Писах по различни форуми, но за сега нищо. Перката се е разбалансирала и създава вибрации а се върти с 3000 оборота. Такава перка в нито един магазин за хладила техника не намерих а много ми се иска да я сменя и нея.

Прикачен файл

DSC017899_1024x768.jpg
brum - майстор
Не работи. Или поне TPU-то с което съм работил е далеч от меко. Санитарният силикон и той не е много мек.

Перката можеш да я балансираш. Това което съм правил е да доближа шкурка към ръба на перката докато се върти. Обикновено най-голям диаметър описва лопатката която е най-тежка. Като шкурката почне да я де от всички лопатки баланса е готов. На 3 вентилаторни печки съм го правил, че много ме дразни като работят и вибрират. След това хем духат по-силно, хем не вибрират.

За втулката - нещо подобно ще трябва да измислиш. Издирваш мек маркуч (има силиконово дето са много меки, но не знам от какво са тези които имам) и го наместваш някак си там. Няма да е като заводско, но ще върши работа. Даже можеш да го отрежеш на лента и да я навиеш като тиксо на щифта докато уплътни отвора.

Друг вариант е да сложиш вентилатор от тези като за компютър и да преправиш захранването към него. Вибрации нямат. А с нагласяне на захранването ще нагласиш и дебита. Но и там ще иска малко рязане по корпуса на вентилатора да пасне.
krasi92 - майстор
Марка или модел на хладилника.
naasko - специалист
Марката на хладилника е TBE18JAST General Electric. Купих мощен вентилатор на 12V 1A дори взех и гумени тампончета за монтаж на вентилатори от Dekada, регулатор на напрежение и пр. Набутах го за проба и мисля, че догодих дебита и като включи на размразяване после вентилатора не тръгна. Беше целия мокър, електрониката се е ошашкала в него. Мислех да го залея с лак за бобини, но си помислих, че не след дълго и лагерите ще ръждясат и става адски ненадежден. Не ми се мисли докато ме няма да откаже за една седмица. После трябва да изхвърля целия хладилник. Като извадих фабричния вентилатор за да напълня тампоните му с масло от него потече вода. Явно условията на работа са адски неблагоприятни зад изпарителя. В сегашната перка проблема е в отвора на оста, като го нанижа и бяга леко напред назад. Ето как изглежда перката https://www.ebay.com/p/21012048121?iid=175088706443

Прикачен файл

fan.jpg
fan.jpg (88.59 KиБ) Видяна 776 пъти

Тема "От какво да си направя такива силиконови втулки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: