Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
maneken - помощник
Здравейте колеги, от няколко дена имам проблем с миалната машина.
След като я разглобих и тедтвах всичко се оказа циркулационната помпа (прикачвам снимки). Реално тя е двигател с малка пластмасова камера и перка. Като разкачих помпата и развъртях на ръка оста и я включих в тока, тръгна и работи без проблем. Сглобих машината направи един цикъл на миене, и на последното плакнене преди сушене отново зацикли и не се развъртя. Свалих отново днес помпата, разглобих я цялата, почистих я, нямаше следи от олющен лак или следи от влага или др. Развъртях я, прегледах лагерите, нямаха луфт, сравнително лесно се въртяха. С четка за зъби преминах през всичко. Тествах помпата многократно за периоди до минута, две. Всеки път работеше безпроблемно. Направих един цикъл на миене ма друга програма и отново на финалното плакне не можа да зацепи. Моля дайте съвети за разрешаване на проблема или сервиз или някой техник. Лагерите са малки и капсуловани. Не можах да открия помпа двигател от този вид. Закачам снимки.

Прикачен файл

IMG_20220406_131421.jpg
maneken - помощник
Прикачен файл:
IMG_20220406_131424_20220406185849122.jpg
Прикачен файл:
IMG_20220406_130815_20220406185953191.jpg
Прикачен файл:
IMG_20220406_130807_20220406190009095.jpg
zz_stefanov - майстор
Кондензатора сменили го?
kozl - майстор
ср апр 06, 2022 6:05 pmmaneken написа:
Всеки път работеше безпроблемно. Направих един цикъл на миене ма друга програма и отново на финалното плакне не можа да зацепи. Моля дайте съвети за разрешаване на проблема или сервиз или някой техник. Лагерите са малки и капсуловани. Не можах да открия помпа двигател от този вид. Закачам снимки.
Първо сигурен ли си, че до двигателя на помпата достига ел.захранване, когато не върти?
Закачи крушка в паралел и пусни миялната за проба. Подозритулно е това, че един път тръгва да върти, друг път не тръгва.
За кондензатора писаха.
Турбината чиста ли е?
Луфта на електроматора как проверяваш със или без помпената част.
Аз имах подобен проблем с вентилатор и се оказа, че първоначално не съм забелязал луфта в лагерите.
Луфт по направлението на остта има ли?
Jacomo - специалист
Аз имах същия проблем на NEFF набор '88 и се оказа кондензаторът.
maneken - помощник
Благодаря за отговорите. В интерес на истината вчера сериозно се зарових из пространството и ми проблесна за пусковия кондензатор. През цялото време съм го неглижирал, даже си признавам,че не съм го мерил, когато проверявах всичко останало. Поръчах направо кондензатор от старозагорската фирма с онлайн магазин (не знам дали мога да споделям имена).

Относно луфтовете и всичко по двигателя. Проверих всичко навсякъде и седи стегнато, без луфтове, така че силно се надявам да се пусковия кондензатор, който е 450V 3mf +-5 mk305
Относно дали достига ток, да достига, помпата се чува, но не развърта. Чува се меко бръмчене, без стържещи или пукащи звуци, като да тръгне, но не.

Като монтирам новия кондензатор, предполагам понеделник ще пиша обезателно.
maneken - помощник
чет апр 07, 2022 9:41 ammaneken написа:
Благодаря за отговорите. В интерес на истината вчера сериозно се зарових из пространството и ми проблесна за пусковия кондензатор. През цялото време съм го неглижирал, даже си признавам,че не съм го мерил, когато проверявах всичко останало. Поръчах направо кондензатор от старозагорската фирма с онлайн магазин (не знам дали мога да споделям имена).

Относно луфтовете и всичко по двигателя. Проверих всичко навсякъде и седи стегнато, без луфтове, така че силно се надявам да се пусковия кондензатор, който е 450V 3mf +-5 mk305
Относно дали достига ток, да достига, помпата се чува, но не развърта. Чува се меко бръмчене, без стържещи или пукащи звуци, като да тръгне, но не.

Здравейте колеги,
благодаря за оказаната помощ. Обогатих си познанията за задвижването на посочения тип ел двигател. В крайна сметка след хубавата профилактика на всичко и подмяната на кондензатора се оказа, че той е белята. В момента всичко работи коректно след като направих няколко цикъла.

Не знам до колко е редно да споделям наистина откъде закупих кондензатора, защото е на повече от добра цена 4,50лв. Електронен магазин.
Прикачвам снимка на дефектиралия кондензатор и на новия (бял).

Благодаря отново на всички и успех. Бъдете здрави.

Прикачен файл

IMG_20220409_153719.jpg Дефектиралият

Прикачен файл

IMG_20220409_163801.jpg Новият
maneken - помощник
нед апр 10, 2022 11:36 ammaneken написа:
чет апр 07, 2022 9:41 ammaneken написа:

Здравейте колеги,
благодаря за оказаната помощ. Обогатих си познанията за задвижването на посочения тип ел двигател. В крайна сметка след хубавата профилактика на всичко и подмяната на кондензатора се оказа, че той е белята. В момента всичко работи коректно след като направих няколко цикъла.

Не знам до колко е редно да споделям наистина откъде закупих кондензатора, защото е на повече от добра цена 4,50лв. Електронен магазин.
Прикачвам снимка на дефектиралия кондензатор и на новия (бял).

Благодаря отново на всички и успех. Бъдете здрави.
Забележка: Объркал съм таговете на снимките. Белият е новия!
lyubohar - майстор
Отървали сте се с лек уплах:-))
Обикновено такива мотори щом леко бръмчат и не тръгват повредата е в кондензатора.
На старата ми пералня след като веднаж дадох към 50лв. на майсторите за кондензатор вече се научих да си ги сменям сам.За съжаление новата ми пералня и миялна не са с такива мотори и дано не ми се случи да се сблъскам.
Колкото до рекламата на магазини-всеки магазин за резервни части за домакински уреди и дори за електронни компоненти би трябвало да имат такива кондензатори.
zz_stefanov - майстор
Радвам се че си успял. Старият много бързо е сдал багажа - произведен 2016г.

Тема "Съдомиялня, проблем двигател, помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: