Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Sevdo2000 - напреднал
Здравейте. Имам прахосмукачка САМСУНГ, която е с регулатор на оборотите от ръкохватката на четката. След последното почисване я угасих и прибрах, като нямаше никакви симптоми за изгаряне, или някакви странни шумове. При следващото почистване, след включване в контакта просто вече не работеше. Това ме навежда на мисълта, че проблемът не идва от двигателя, а от управлението и регулатора на оборотите. Има ли начин как да шунтирам плочката с упралението. Т.е. да свържа директно двигателя към захранващия кабел. Така ще разбера директно дали е изгорял двигателя или е от упраляващия модул. Ако работи така, така ще я и оставя. Аз не ползвам този регулатор така или иначе. Възможно ли е да се направи такава директна връзка? Отварях прахосмукачката и видях как мога да ги свържа, но това постоянно решение ли е ще е ако заработи?
lyubohar - майстор
Аз имах същата.Има 2 кабела в маркуча от дръжката до прахосмукачката.И при мен се прекъсна този кабел.Отворих прахосмукачката и свързах директно мотора.Кое как беше не помня.
ESPACE - майстор
Има Самсунзи с батерия горе в ръкохватката, а не с кабел. Управлението е безжично. Виж какъв е твоя вариант
Sevdo2000 - напреднал
Благодаря за отговорите. Не, точно такава си е - със спираловидно навит кабел по дължината на гофрираната мека тръба (прахосмукачката е много стара (купувана е 2009 г.). Дали е от него прекъсването не знам точно защото според мен би трябвало да прекъсва и зацепва. Утре ще го шунтирам и ще пробвам.
Chefo77 - майстор
По този кабел не трябва ли да тече ток (в едно или друго положение на щепсела)? Ако да, можеш ли да намериш отнякъде фазомер с безконтактно отчитане?
Sevdo2000 - напреднал
А, за такъв фазомер дори не бях чувал :). Аз не съм чак толкова сръчен майстор. Той тока по този кабел е след трансформатор, и е по - скоро управляващ с някакъв нисък волтаж предполагам. Дали ще отчете нещо този фазомер изобщо (не знам как работят де, виждал съм някакви професионални такива скоби, които обгръщат кабели). В ръкохватката я отварях има някакъв плъзгащ потенциометър, който няма кой знае какво да му се развали. Аз по - скоро си мислех, че е изгорял някой полупроводник от платката, защото умря от раз уреда. Нямаше прекъсвания, нито нищо. Прахосмукачката е стара, взели сме си вече друга. Но ми беше жал да я изхвърля, че като я отворих отвътре си е една чистичка новичка, много си я пазех.
P.S.
Сега пробвах, свързах директно двигателя със захранващия кабел - изгорял е двигателя за съжаление. Все пак пробвах и с конвенционален фазомер самия захранващ кабел де, иначе щеше да е много идиотско :). Свалях четките - по моите разбирания са си много запазени, няма нагоряло. Умряла е като форд! :)
lyubohar - майстор
Обикновено като изгарят моторите на прахосмукачките почват да си променят оборотите и много да искри колектора.Така от раз ми се струва,че нещо не сте свързал правилно.Не може да тече 220 волта по маркуча.Ама щом сте купил нова-кофата.Тези самсунги бяха много силни.Ако имате куче бяха идеални.Сегашните европейски са с ограничение на ел.мощност.
petromaniq66 - специалист
Тези с изведен регулиращ елемент на дръжката са с галванично разделеяне от мрежата. След като е стара прахосмукачката не може ли мотора да св провери за верига и за състоянието на четките.
Sevdo2000 - напреднал
нед апр 24, 2022 8:58 ampetromaniq66 написа:
Тези с изведен регулиращ елемент на дръжката са с галванично разделеяне от мрежата. След като е стара прахосмукачката не може ли мотора да св провери за верига и за състоянието на четките.
Благодаря за отговорите. Вече е в кофата. Мислех да я нося на майстори, но пък да давам и допълнително пари за диагностика, ако не става - пак в кофата. Новата си чисти добре, наполовина е ел. мощността, но смуче като старата.
Chefo77 - майстор
Аз имам такъв, спестил ми е някои нерви :D Но има и по-евтини варианти.

https://bashmaistora.bg/tester-za-napre ... 56120.html

Тема "Ремонт на прахосмукачка САМСУНГ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: