• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
dimov6 - напреднал
В много трудна дилема съм и дори като питах във фейсбук група за строителство за конкретният казус, винаги има разнопосочни мненията и ми е трудно да реша. То и тук сигурно ще е така. Реално за страничните хора, винаги е лесно да препоръчат най-сигурното, което обаче може да е и най трудоемко.

Мазилката е на таван от времето на соца, на стълбите и отгоре е плоча, която вече има адекватна хидроизолация. За жалост в най ниската част тавана е 4 пръста над главата ми и не мога да си позволя да го правя още по нисък със гипсокартон, иначе можеше да се насоча към този вариант. Макар, че разбрах за едни профили на K****, които минимизират загубата на пространство.

Първоначално свалих боядисаният със вар слой със жирафа и се откри доста песъчлива ронеща мазилка, но пък се държи добре към основата и само на някои места имаше паднало, аз също тествах със една точилка за слаби места и подкожушване и съм изронил където е слабо. Повърхностното ронене е основният проблем и реших да заложа на дълбоко проникващ грунд точно за слаби ронещи минерални мазилки на известна марка. Не знам дали мога да споменавам името на продукта (макар, че има директно отношение към питането).

Първите два пъти го грундирах с четка с 1:5 разреждане и втория 1:3, беше и топло и доста бързо съхнеше, не знам и това дали е било фактор. До 30 градуса го дават като максимум за нанасяне. После ми казаха, че трябва с пръскачка да го нанеса и третата ръка така направих с разреждане 1:2.

При тестване сега с длан да търкам мазилката, все още падат песъчинки, но въобще не е като в началото. Не знам има ли смисъл да мина още една ръка грунд, трябва само да не става гланцов слой, което се получава при пренасищане. Но тази мазилка си поема като жадната монахиня. За завършващ слой шпакловка, ще ползвам на същата марка реновираща варова смес, която може да се нанася до 5мм. дебелина

Има ли оптимисти или повечето ще са на мнение да очаквам падаща мазилка ? Има ли резон да направя проба на малък участък да нанеса шпакловка и да видя как държи или това няма да е показателен тест ?

Изображение

Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че прекалено много се вживяваш. На твое място аз бих продължил с шпакловката, да си гледам живота и да го наблюдаваш. Ако падне някои участък - кърпиш, какво толкова, в крайна сметка стълбище е. На дедите ни къщите като са на 80-100 години с тавани, измазани с кал върху рогозка от камъш? Ако ти омръзне да кърпиш - сваляш всичко до бетон и наново. Ама остави това на внуците, ти си пий ракията
burkov - специалист
И аз на вилата имах една варова мазилка наводнявана и с много пясък отдолу (отгоре, че е таван).
Точно като теб бутнах всичко ронещо се, после и с яка метла да падне максимално и накрая с две ръце бетонконтакт.
Накрая довърших с една ръка mp75 light (това е много здраво) и за финал Gips finish на Knauf мисля.

Като знам колко беше хлабава и ронлива, направо не мога да се нарадвам как вече държи 7-8 години, та даже и много влага в един момент видя при смяна на покрив.

Действай смело и да знаеш че първата ръка ще е тегава с толкова много пясък :-D
chapara - майстор
Аз бих шпакловал с гипсиво лепило на ,,Боро", фен съм му, дори лови на латекс без грунд и на дебело, изключително здраво.
dimov6 - напреднал
Доста по оптимистично от мненията във фейбук, но без да съм специалист смятам, че най важно е да има добро захващане към бетона, а със завършващият слой ще има и заздравяващ ефект на старата мазилка, тъй като новата той ще е със добра спойка сама по себе си и това разпределя напражението. Подобно на ефекта на мрежите които се вграждат.

Някой говорят за гипсови смеси, но съм чувал, че най добра спойка е когата двата материала са еднородни и открих смес която е точно за реновиране на минерални мазилки и в случя съм се спрял на baumit multirenova или другото име е vivarenova.

Обаче проблема е, че нямам опит, а съм чел, че самото измазване трябва да стане наведнъж без прекъсване и ще мога ли тези 14 квадрата да ги направя наведнъж.

Не е малка квадратура да мога първо да намажа цялата площ и тогава да заглаждам. Иначе за гипсови шпакловки, които ще правя на други място съм си купул валяк за нанасяне и нож 60см. и при тази технология става доста бързо.
chapara - майстор
чет авг 22, 2024 2:10 pmdimov6 написа:
Доста по оптимистично от мненията във фейбук, но без да съм специалист смятам, че най важно е да има добро захващане към бетона, а със завършващият слой ще има и заздравяващ ефект на старата мазилка, тъй като новата той ще е със добра спойка сама по себе си и това разпределя напражението. Подобно на ефекта на мрежите които се вграждат.

Някой говорят за гипсови смеси, но съм чувал, че най добра спойка е когата двата материала са еднородни и открих смес която е точно за реновиране на минерални мазилки и в случя съм се спрял на baumit multirenova или другото име е vivarenova.

Обаче проблема е, че нямам опит, а съм чел, че самото измазване трябва да стане наведнъж без прекъсване и ще мога ли тези 14 квадрата да ги направя наведнъж.

Не е малка квадратура да мога първо да намажа цялата площ и тогава да заглаждам. Иначе за гипсови шпакловки, които ще правя на други място съм си купул валяк за нанасяне и нож 60см. и при тази технология става доста бързо.
Виж сега, като мниого си чел и научил, защо нѝ губиш времето?
Най малко е обидно, поне за мен, така го чувствам, да ползваш реплика като: Някой говорят!
Ами слушай ги тогава.
Също така не смятам за уместно сравнението м/у ФБ и Форум, па било то и непрофесионален.
Без опит 14 кв.м. таван без прекъсване, но дали е така, звучи доста химерно. Как ли са мазали салони и зали, на всеки кв.м. по един индианец и на 100 индианци по един вожд?
С ножовете за шпакловка пробвал ли си или си на ниво видеоклипове? Ако не си, тогава не се обнадеждавай особено.

Това беше малко за охлаждане на страстта ти😉😀
Последна промяна от chapara на чет авг 22, 2024 7:15 pm, променено общо 1 път.
dimov6 - напреднал
Странен коментар, който навярно е заради проблем с егото, но това не е неочаквано и няма как всички мнения да са полезни.
Пак поглеждам да не съм писал в раздел за професионалисти, но няма грешка, раздела си е за любители и направи си сам.
Тъй като често го имам момента, професионални "майстори" да се надсмиват на някой аматьор, но това е стандартно.
Егото си е фактор във всички професии.
chapara - майстор
И няма лошо.
Е, не съм разбрал че търсиш мнения от лаици. Успех😉
чет авг 22, 2024 5:31 pmdimov6 написа:
Прочети мненията на другите двама още веднъж! Този го зарежи!
Относно материалите мнение не мога да дам- не съм работил с посочените.
Таван! Таван си е предизвикателство за човек, който не е профи.
Мисля, че няма да можеш да го направиш сам без да личат кръпки, но пак повтарям- не зная как се държи избраната от теб мазилка.
На фасада на двуетажна къща се нареждахме през метър и половина и карахме леко по диагонал, отгоре надолу. Минарална, драскана.
У дома, точно по това време на годината, правих едно петно от 12-13м. Отсякох наполовина по хоризонтала. Имам декари шпакловано, но прецених, че сам няма да го направя без да личи прекъсвано.
Все пак, би могло да се получи. Вътре е съвсем различно от навън.
dimov6 - напреднал
чет авг 22, 2024 10:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет авг 22, 2024 5:31 pmdimov6 написа:
Прочети мненията на другите двама още веднъж! Този го зарежи!
Относно материалите мнение не мога да дам- не съм работил с посочените.
Таван! Таван си е предизвикателство за човек, който не е профи.
Мисля, че няма да можеш да го направиш сам без да личат кръпки, но пак повтарям- не зная как се държи избраната от теб мазилка.
На фасада на двуетажна къща се нареждахме през метър и половина и карахме леко по диагонал, отгоре надолу. Минарална, драскана.
У дома, точно по това време на годината, правих едно петно от 12-13м. Отсякох наполовина по хоризонтала. Имам декари шпакловано, но прецених, че сам няма да го направя без да личи прекъсвано.
Все пак, би могло да се получи. Вътре е съвсем различно от навън.
Аз осъзнавам, че е възможно най лошият вариант за човек без опит да стартира с измазване на таван и то с тази площ. Самата шпакловка е варова 0.6мм зърненост с изпердашващо завършване.

Възможно е да се включи още един човек. По принцип мога да приема визуални несавършенства, тъй като няма да се забелязва лесно от долната площадка, където е входа към етажа, следващото ниво е към таванско помещение и само от там може да се виждат несъвършенства и то само при светната лампа. Тоест повече ме интересува технологичната здравина и дали ако има прекъсване и не се измаже наведнъж, това ще е проблем за здравината. Може да зависи и от броя на прекъсванията.
  • 1
  • 2

Тема "Ще издържи ли старата мазилка нов реновиращ слой или се прецаках !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: