• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
dimov6 - напреднал
Става въпрос за ремонт на някои участъци на стена и таван, където съм махнал подкожушена мазилка.
На едната стена са бели тухли на варова основа и към тях си мисля, че мазилката ще си хване добре. На другите обаче няма да е същото, тях съм ги минал с един течен грунд бороконтакт, както и на бетона по тавана. Обаче съм гледал по видеа, че някои майстори ползват теракол преди мазилката за по здраво захващане.

Другата дилема е със един участък където една тухла е по навътре и там мазилката отива на 50мм., а мазилката я дават да се нанася до 25мм. максимален слой. Не знам дали ще е проблем да се запълни с един слой или пък да го запълня това място с теракол. Между самите тухли има вар и не съм сигурен дали и върху нея да мина с теракол или само тухлата. Дали не се филмирам прекалено и направо да си пляскам мазилката, както е правено по времето на соца. То даже ако не е било влагата по външната стена (която сега вече е изолирана) нямаше да е имало проблем на този участък.

Стената в в края явно е доста крива, защото в ъгъла мазилката е 30мм, а на 80-90см от нея отива на 10мм.

Изображение
chapara - майстор
Я си пляскай мазилката и остави филмите.
dimov6 - напреднал
пон сеп 02, 2024 5:14 pmchapara написа:
Я си пляскай мазилката и остави филмите.
И други хора не подкрепят идеята за теракола, ама тези видеа много влияят. Явно хората си импровизират и с цел презастраховане може би.
Но пък някои ми дават съвет да шприцна с разтвор от цимент, което може би не е лоша идеята или само грунд. Мисля, че едно такова намокряне с циментов разтвор няма как да е грешка. Но пък имаше и мнения за да ми е още по "лесно" като:
Само грундираш и мажеш , никакви шприцове нито с теракол нито с цимент
chapara - майстор
Да кажа, мазилки правя от я
1977г., отговорни, за тежки облицовки и до сега няма една паднала. Достатъчно като минимум е напръскване с вода, с метла или бадънарка, но не оливане. Целта е тухлата да не дръпне водата на р-ра веднага и за да може спойката да е влажна. По сложния вариант е, след лекото омокряне, да се направи шприц на стената с вароциментов р-р и да се маже в последващ ден.
Грунда не е желателен при мазилка, прави филм м/у тухла и разтвор.

Филмирането е по някога за оскъпяване и търговски трикове. До преди 30години как са работели?
dimov6 - напреднал
пон сеп 02, 2024 6:28 pmchapara написа:
Да кажа, мазилки правя от я
1977г., отговорни, за тежки облицовки и до сега няма една паднала. Достатъчно като минимум е напръскване с вода, с метла или бадънарка, но не оливане. Целта е тухлата да не дръпне водата на р-ра веднага и за да може спойката да е влажна. По сложния вариант е, след лекото омокряне, да се направи шприц на стената с вароциментов р-р и да се маже в последващ ден.
Грунда не е желателен при мазилка, прави филм м/у тухла и разтвор.

Филмирането е по някога за оскъпяване и търговски трикове. До преди 30години как са работели?
Само повече се обърквам, то е ясно, че преди години са работили различно, защото не е имало сегашните строителни химии.
Аз не съм много съгласен за грундовете, въпреки, че преди се е работило без тях, но те ако са подходящи за конкретните мазилки няма как да влошат спойката. То аз вече намазах тухлите със един грунд бороконтакт и се образува лепкав филм. На цимента по не се усеща този филм. Не знам дали не се прецаках, но то трябва да е измама, ако е по лошо, защото на грунда си е написано, че подобрява свързването и за конкретните повърхности. Но конкретно за варовите мазилки съм чел в описание на други грундове, които са дълбокопроникващи за минерални мазилки, че не трябва да се образува такъв гланцов филм. При бетона и тухлата може да е по различно.
Предназначение: Употребява се като свързващ слой между стара и нова мазилка (гипсови, варо-циментови и др.), стар и нов бетон, панели, обикновени и саморазливащи се замазки, лепене на нов фаянс и теракота върху стари, както и на теракота и мрамор върху мозайка. Грунд Бороконтакт повишава здравината на слепване между стария и новия слой.
torbalan - Дървен философ
Аз мазилки малко съм правил (не, като мазач, а като поръчител), но до сега винаги първо с циментово мляко с метличка са пръскали и след това мазилката. Дори там, където е цокълна мазилка (цимент и пясък 1:3), подложена на постоянен воден напор, няма драми.
chapara - майстор
Те това:Предназначение: Употребява се като свързващ слой между стара и нова мазилка (гипсови, варо-циментови и др.), стар и нов бетон, панели, обикновени и саморазливащи се замазки, лепене на нов фаянс и теракота върху стари, както и на теракота и мрамор върху мозайка. Грунд Бороконтакт повишава здравината на слепване между стария и новия слой

, е манджа с грозде! Всичко, за всичко лепи. Аз съм изпитвал всичките описани варианти. Само 25%са верни.
Пример: Гипсова мазилка на цяла панелна стена падна без отпечатък от гипса по грунда. Освен това пазенето на грунда от полепване на прах е ,,кауза пердута" особено по пода!. Плочка в/у плочка с този грунд, никога. Намажи една плочка и опитай след 24 ч. с макетния нож. Ще я изчистиш като нова без усилия!

Не знам защо питате, като всичко знаете???🧐 Прави каквото искаш. И ти си като повечето, искаш да чуеш каквото си си наумил да правиш. Хвърляй пари на вятъра, те са си твои, но от мен, да говоря глупости, няма да чуеш. Толкоз!
chapara - майстор
Торби😃, бъркаш понятията: външна и вътрешна мазилка.
Въроса е в излишните, до вредните излишни действия. С циментов шприц, не вароциментов се унищожава пластичността на мазилката спрямо стената и при малки трусове се пукат мазилките. Защо се впускаш в дълбокото приятелю, като само си гледал процеса, ,,измазване"?
пон сеп 02, 2024 7:33 pmtorbalan написа:
...Дори там, където е цокълна мазилка (цимент и пясък 1:3), подложена на постоянен воден напор, няма драми.
Това лято беше доста сушаво, но все пак колко бара е постоянният воден напор?
torbalan - Дървен философ
пон сеп 02, 2024 7:51 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Това лято беше доста сушаво, но все пак колко бара е постоянният воден напор?
Двора ми е около метър над пътя до мен.
Поливам ежедневно и щедро. Напор има, може да е малък, но го има.
  • 1
  • 2

Тема "Да ползвам ли теракол за по здраво захващане преди варова мазилка ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: