• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
dimitrovs - напреднал
Здравейте,
Бих помолил за съвет и ще бъда благодарен за разумни предложения:

Миналата година ремонтирах банята, нови плочки и т.н., като при водомерите оставих достатъчно голям отвор за смяна на водомер/щрангове.
Днес разбрах, че има предложение за подмяна на вертикалните щрангове, като се оказа, при мен, че тръбите не минават свободно, а между етажите има плоча в шахтата и на практика тръбите са в бетона, или почти в бетона. Отворът е достатъчеч за подмяна, но проблема ще е в плочата между етажите.
Може ли съвет как да се постъпи без да става погром в банята, т.е. минимално да има щети.
Ако евентуално е възможно да се бръкне с някакви дебели железа и да се разбие около тръбите - според вас възможно ли би било?
Разбирам, че така на думи трудно ще ми дадете отговор, но нали знаете, че т.н. майстори им е най-лесно да събориш цялата стена за да им е лесно да работят, като всяко малко затруднение от тяхна страна не им харесва и искат да им е лесно!
Благодаря!
kozl - майстор
dimitrovs написа:
като при водомерите оставих достатъчно голям отвор за смяна на водомер/щрангове.
Това си е твое мнение. С кой се консултира за отвора?
dimitrovs написа:
Ако евентуално е възможно да се бръкне с някакви дебели железа и да се разбие около тръбите - според вас възможно ли би било?
Разбиване на бетон с дебели железа :? Според мен ако е достатъчно голям отвора, за да се ползва грамаден чук е възможно, но рисково и няма да е възможно заплащането.
lyubohar - майстор
Ами това е трябвало да прецените като сте правили ремонт.
Аз като правих ремонт заедно с комшията отгоре си сменихме шранговете с пластмасови
и ги вкарахме в стената.Вярно аз съм на първия етаж,а на комшията може да му къртят само тавана.
Имайки в предвид взаимоотношенията със съседите!
stefanjor - специалист
До колкото разбирам човека се притеснява, че сега тръбите м/у етажите минават плътно през плочата и няма място за новите.
Хипотетично, като се махнат старите тръби, може да се използват техните отвори, макар че това да ми звучи като работа за проктолог :cool:
Би трябвало фирмата, която ще сменя щранговете, да предложи някакво раумно решение- със сигурност не сте първият подобен случай в тяхната практика... ако пъ е така по- добре сменете фирмата ...
dimitrovs - напреднал
чет окт 03, 2024 1:44 pmstefanjor написа:
До колкото разбирам човека се притеснява, че сега тръбите м/у етажите минават плътно през плочата и няма място за новите.
Хипотетично, като се махнат старите тръби, може да се използват техните отвори, макар че това да ми звучи като работа за проктолог :cool:
Би трябвало фирмата, която ще сменя щранговете, да предложи някакво раумно решение- със сигурност не сте първият подобен случай в тяхната практика... ако пъ е така по- добре сменете фирмата ...
Благодаря!
Оцянавам мнението и предложението Ви, за разлика от предишните няколко мнения на други посетители - ако е за иронични подхвърляния всеки може.
dimitrovs - напреднал
чет окт 03, 2024 12:37 pmkozl написа:
dimitrovs написа:
като при водомерите оставих достатъчно голям отвор за смяна на водомер/щрангове.
dimitrovs написа:
Разбиване на бетон с дебели железа :? Според мен ако е достатъчно голям отвора, за да се ползва грамаден чук е възможно, но рисково и няма да е възможно заплащането.
Защо, 30/50 не е достатъчно голям ли?!
Хайде да не иронизираме - при качеството на майсторите най вероятно ще искат въобще да няма стена!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз не видях иронични подмятания, но пък вие пишете някак ...обидено... И на мен ми се ще да ви кажа "Защо бе, защо не си сменихте щранговете, като правихте ремонта на банята?!?"

Опитайте сам, във вашата баня, през вашия отвор, да разбиете бетона при тръбите. Като го разбиете, водопроводчиците с песен на уста ще сменят тръбите

На майсторите/фирмата, и се плаща за свършена работа. Предполагам, че ги наемате да ви подменят щранговете... Другото е друга работа и би трябвало да я свършат други едни хора, за едно друго заплащане... ПРЕДПОЛАГАМ
kozl - майстор
чет окт 03, 2024 2:12 pmdimitrovs написа:
чет окт 03, 2024 12:37 pmkozl написа:
dimitrovs написа:
dimitrovs написа:
Защо, 30/50 не е достатъчно голям ли?!
Хайде да не иронизираме - при качеството на майсторите най вероятно ще искат въобще да няма стена!
Е ако намирисва на ирония, то ти си подстрекател за това. Справка прочети си предишните постове :wink:

Защо още в началото не писа размера на отвора?
Защо не качи снимка?
Отвора къде се намира, на каква височина от плочата?
На каква височина от плочата е връзката към водомерите?
Тръбите какви са?
Какви ще бъдат новите тръби?
Има ли изолация около тръбите?
Ми няма плоча, а вероятно има замонолитка около тръбите, там където тръбите преминават през нивото на плочата. А колко е здраво замонолитеното :?
Колко е дебела плочата и замонолитката по цялата дебелина на плочата ли е?
.
.
.
.

Примерно при майка ми разрушиха куфара от тухли на височина 70 см от плочата. В тази височина бяха и изводите към водомерите. Това за всеки етаж. Тръбите бяха поцинковани и здраво замонолитени в отвор през плоча с дебелина 20 см. Падна яко къртене на замонолитката. За топлата вода стабилизирани РР тръби с ал.вложка, другите само РР.
Да ама доколкото се ориентирам от твоята одкъдна информация, отворът ти не почва от нивото на плочата и за това искаш да се кърти с
чет окт 03, 2024 10:32 amdimitrovs написа:
дебели железа и да се разбие около тръбите
djogobg - специалист
А не могат ли на долната плоча да разкъртят откъм долния съсед, а на горната, откъм горния? Иначе, ако има място за 3-килограмов чук да се развърти.... Режат тръбата и чука-трака, отгоре, отдолу, с удари по самата тръба има шанс да се разбие "замонолитката".
chapara - майстор
Ти ако си на мястото на съседите как ще мислиш???😁
  • 1
  • 2

Тема "Смяна на вертикални щрангове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: