Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
Преди 2 месеца се преместих в новата ми къща, чийто покрив е с термопанели. Само да спомена, че това беше единственото техническо решение, с оглед на наклон и височина. Къщата е на един етаж, като терпоманелът е монтиран върху метална конструкция. Между панелите, отдолу е сложен силикон, който да не позволява да минава между тях въздух и да има досег между топлия и студения въздих в най- високата част на панела. Това е направено по предложение на производителя. Таваните в помещенията са затворени с гипскартон соникборд на кнауф и шпакловани с шийтрок, ако това има значение. Покривът е едноскатен, като между термопанела и гипсокартона няма е сложена вата 10 см. за изолация и това е. Не е сложена влагоулаващя мембрана, която да не пропуска влага от помещението нагоре. Няма и отвор, който да отвежда евентуална влага в това пространство. Та, проблемът е, че преди месец, когато навън времето започва да се затопля, на две места започнаха да се образуват влажни петна. Те са напречни на поставените панели, а не са по протежението на снадките, което ме накара да мисля, че болтове са дали дефект или не са монтирани ок и при топене на влагата, вода минава някъде около тях и затова капе. Поради тази причина сложихме миналата седмица битумни ленти отгоре на болтовете, на всичките, за да изолираме евентуално просмукване на вода между тях. Въпреки това, петната продължават да се появяват през деня и да изчезват през нощта. Ще сложим от същата лента и отгоре на снадките, за да се изолира съвсем и да видим. Петната се появяват само там, като те са в средата на стаята, а не до стените, за да се приеме, че това е конденз от металните греди. Както и в ниската част на покрива. И са само тези, други, засега, няма.
Ако някой е имал такъв проблем или има някакво решение, ще съм благодарен да сподели.
Също така, имам друг въпрос - ако се сложи розетка или ревизионен клапан, от който да излиза евентуална влага, това дали ще доведе до проблеми с топлоизолационните качества на тавана, дали ще "бяга" топлото през тях?
Ще приложа и снимки, на които не се вижда много, просто защото не е ясно забележимо, но петната са си факт и са си там. :sad:
Само да спомена, аз съм напълно бос в темата на строителството и ще съм благодарен на всякакъв съвет, както и моля да извините, ако звуча зле.
Благодаря и поздрави!

Прикачен файл

viber_изображение_2025-02-08_13-09-51-654.jpg
viber_изображение_2025-02-08_13-09-51-654.jpg (103.95 KиБ) Видяна 4059 пъти
gogo7777 - майстор
Защо си направил къща за живеене с покрив от термопанели?
съб фев 08, 2025 5:44 pmgogo7777 написа:
Защо си направил къща за живеене с покрив от термопанели?
Заради максимално допустимата височина и големината, наклонът на покрива е около 9 градуса.
Lutchezar - майстор
Вата на покрив от 30см. до 50см. С тези 10 все едно я няма. Ако е мокра обаче става още по зле, едно че може да ти падне на главата, друго че спира да е изолатор. Трябва или да е добре завита с фолио/мембрана, или добре да се проветрява, но това е друга технология на покрива.
Това с такова изпълнение на покрив е правено от някой който не разбира и най-вероятно няма документи, защото такъв проект не би минал никъде
Каква е разликата в температурите денем у нощем?
Има ли постоянно хора, готви ли се, пере ли се, спи ли се там?
estorm - специалист
Скоро и аз ще правя същата мет. конструкция с термопанели за къща. За същия вероятен проблем се замислям. Затова дали е удачно да направя подпокривното вентилируемо а на тавана да сложа дебела топлоизолация?
Към автора влагата и топлината от къщата отиват нагоре и да вероятно правят конденз. Но защо не улива към ниската част а избива там? Странно.
iliya_i - майстор
вт фев 11, 2025 11:52 amestorm написа:
Но защо не улива към ниската част а избива там? Странно.
Защото там са му ребрата. Изглеждат на равни разстояния от външната стена.

Тема "Теч или конденз от нов покрив с термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: