• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Brasil - помощник
Здравейте, майстори. Имам следния казус. Имам малка тухлена барака, изградена с тухли единички, която искам да стегна възможно най-бюджетно. Чудех се с какво да облека стените и въпреки че първоначално бях решил да ползвам OSB, познати ме разубедиха и реших, че ще сложа фазер. Питането ми е как точно да го закрепя за тухлите? Да го лепя ли, с винтове ли да го хвана? Има ли нещо друго, което да имам предвид, което сигурно изглежда очевидно, но за мен със сигурност не е? Какво да сложа на фугата, която ще се образува между различните парчета, които ще наставям?

Приемам всякакви съвети и насоки, тъй като, както вероятно се разбира от въпроса, съм доста бос и нямам никаква идея как трябва да го изпълня и какво може би пропускам да взема предвид.

Благодаря.

Прикачен файл

IMG_20250312_133540 (1) (1)-min.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Фазер изобщо не е бюджетно, до две години ще прилича на баница
2025г. все още са модерни тухлените стени

Изображение
chapara - майстор
Измажи я с кал и слама (кирпич),по бюджетно здраве му кажи.
Brasil - помощник
пет мар 14, 2025 2:53 pmn_a написа:
Фазер изобщо не е бюджетно, до две години ще прилича на баница
2025г. все още са модерни тухлените стени

Изображение
В такъв случай явно имам висок бюджет. :lol:

Защо ще прилича на баница? Заради евентуална влага ли?

Те, че са модерни, модерни са, ама надали точно тия моите, които са на 40+ години и се ронят стабилно, което не знам как да предотвратя.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет мар 14, 2025 8:02 pmBrasil написа:
... 40+ години и се ронят стабилно, което не знам как да предотвратя.
Всичко е относително...
Почистваш, измиваш и след това или грунд + още нещо или измазваш + още нещо. Варианти има и все бюджетни като материал, ако си скопосен сам да изработиш
hidrazin - майстор
пет мар 14, 2025 1:46 pmBrasil написа:
...решил да ползвам OSB, ... реших, че ще сложа фазер.
Не ти трябва ни едното, ни другото. И двете ще изкарат от ден до пладне.
На всичкото отгоре тая барака евентуално ще е и някаква работилничка. Не ти трябват добре горими стени там!
пет мар 14, 2025 8:02 pmBrasil написа:
...точно тия моите, които са на 40+ години и се ронят стабилно, което не знам как да предотвратя.
Ронят се защото тухлите са калпави - от кофти глина и не добре изпечени. Това при теб е даденост и няма как да го промениш.
А какво има от другата, външна страна на тухлените стени? Ако са на произвола на времето е напълно нормално да се рушат.
А от какво е ТАВАНЪТ/ПОКРИВА ? По снимките ми прилича на ламарина или евентуално етернит?

В твоя случай най-евтиното и качествено е вароциментова мазилка.
НЕ ОТ ТАЯ В ТОРБИТЕ !!! Просто пясък и вар - хоросан. Има го в торби, могат да ти го докарат и "наливно".
Преди мазането се добавя цимент само в количеството което ще използваш за деня.
На всичкото отгоре варовите мазилки са и мощен антиспетик срещу плесени и гъби години наред.
За разлика от латекса който е развъдник на такива...

Ако стените са и външни, измазване и отвън за да спреш влагата и рушенето на тухлите.

Толкоз.
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет мар 14, 2025 9:30 pmhidrazin написа:

В твоя случай най-евтиното и качествено е вароциментова мазилка.
НЕ ОТ ТАЯ В ТОРБИТЕ !!! Просто пясък и вар - хоросан. Има го в торби, могат да ти го докарат и "наливно".
Преди мазането се добавя цимент само в количеството което ще използваш за деня.
На всичкото отгоре варовите мазилки са и мощен антиспетик срещу плесени и гъби години наред.

Не бях толкоз смела... Мазилка...
torbalan - Дървен философ
Аз бих измазал (и от вън, ако не е измазано) с пясък и цимент 3 към 1.
Естествено преди това почистване.
Преди да се измазва тухлите се измиват, да са мокри че да не дърпат влагата прекалено бързо.
За по-добро сцепление може да се напръска с циментово мляко или със смес цимент и пясък едно към едно.
Малко по-трудно се работи, отколкото с варова мазилка, но за сметка на това много по-малко се влияе от влагата.
Последно цени съм гледал преди десетина години, но тогава варта и цимента бяха на една цена.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
На мазилка вар за пластичност, задължително, против напукване
Основата измита + циментово мляко
chapara - майстор
Варта, но едва ли някой го интересува или ще се засили да го направи, се замества с две мистрии на количка разтвор, лепило за плочки за външна употреба🤪
Последна промяна от chapara на нед мар 16, 2025 11:54 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Фиксиране на фазер върху тухлена стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: