Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
Пред голяма дилема съм и имам нужда от съвет.
Става въпрос за ново жилище, 2025г, тухла.
Стените и таваните са с гипсова шпакловка от срроителя. Майстор сложи стъклофибърна мрежа на повечето стени с още 2 ръце гипсова шпакловка. Според вас има ли нужда да слагам мрежа на тавана? Възможно ли е тавана да се напука след време при положение, че е излята плоча?

Останалите стени (и може би таваните), където няма мрежа ще я слагам аз, като нямам никакъв опит. Преди 2 дни шпакловах първа ръка мрежа на стена и мога да кажа, че се получи прилично, но все пак знам, че таван си е доста по-трудно.
chapara - майстор
По каква причина е упражнението :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
И аз съм любопитна
chapara - майстор
Тия автори са от любимите ми. И изк.интелект не можа да схване въпроса ми😁😄
пон май 05, 2025 12:04 amchapara написа:
От това, което съм чел е, че новата сграда "сляга" и с него се образуват пукнатини. С мрежа се прави по-здрава стената и тавана за да не се пропука през мрежата, но както казах, само съм го чел и не знам дали е вярно, затова се питам тук.
chapara - майстор
пон май 05, 2025 6:03 pmSpand0x написа:
пон май 05, 2025 12:04 amchapara написа:
От това, което съм чел е, че новата сграда "сляга" и с него се образуват пукнатини. С мрежа се прави по-здрава стената и тавана за да не се пропука през мрежата, но както казах, само съм го чел и не знам дали е вярно, затова се питам тук.
Чел си но зависи от строителя и проекта. Аз ще ти кажа, че това се установява на поредния, след пет години, ремонт за боядисване и се коригира. Сега някой те взима за мезе на слаба ракия. И колко пари върви тая шпакловка ( козметика)😁😄
По добре си сложи на тавана гипскартон и с вата, плюс някое скрито осветление. С него няма да ти спука, ще е равно и красиво. Последното е примерно казано, не ти давам съвет какво да правиш😉
lyubohar - майстор
Да,напоследък всички майстори праскат гипсокартон навсякъде.
Баня-губят например някъде и 20см от площта.Вместо да вградят ВИК-то в стената.
На тавана-въпреки,че височината е малка.
Щото е много по лесно и по скъпо!Лично в момента при мен.
А елинсталацията вградена в стените вместо в тръби.
Самите майстори работят по половин година в Испания и не са виждали кабели вградени в стената и замазани с гипс.
Всичко в тръби-даже и метални!Явно българско "изобретение"!
chapara - майстор
пон май 05, 2025 8:18 pmlyubohar написа:
Да,напоследък всички майстори праскат гипсокартон навсякъде.
Баня-губят например някъде и 20см от площта.Вместо да вградят ВИК-то в стената.
На тавана-въпреки,че височината е малка.
Щото е много по лесно и по скъпо!Лично в момента при мен.
А елинсталацията вградена в стените вместо в тръби.
Самите майстори работят по половин година в Испания и не са виждали кабели вградени в стената и замазани с гипс.
Всичко в тръби-даже и метални!Явно българско "изобретение"!
Ко, ко каза? Значи си против, ..... за кое? Кого? Защо?
lyubohar - майстор
Ами утре на трезва глава пак прочети и се надявам да разбереш какво съм казал!
chapara - майстор
пон май 05, 2025 9:41 pmlyubohar написа:
Ами утре на трезва глава пак прочети и се надявам да разбереш какво съм казал!
Не консумирам, може би ти се струва че сме братя по оръжие, уви не сме. Подай къде е акцента на словото ти?
Никога за баня, освен таван и задължителен куфар не съм препоръчвал кашон, никога не съм прокламирал кабели мостоваци или външен водопровод. Ти къде отлетя бяла лястовичке? Дадох пример как страхуващия се да спре дилемта за евеутуално напукване на мазилка по таван. Аз попитах каква е идеята за упражненията му.
Ти какво каза, или не си пил хапчетата. Ай по трезво и ...по смислено, а не да се излякаш тук:
Илати ма виШте.

Тема "Стъклофибърна мрежа на таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: