• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте. Интересува ме какво би било необходимо за монтаж на един климатик и колко горе долу струва то.

Наясно съм че това не е уред който идва с инструкции за монтаж. Ако може да опишете накратко за какво иде реч.

Най-важният въпрос - какво може да се обърка най-много ако човек се опита сам да си монтира климатика ?

Говоря за нов климатик.

Моля заядливи и подигравателни отговори да бъдат изтрити. Предпочитам да дам пари за техника и да се науча да правя нещо а не да плащам 350-400 лв за еднократен монтаж.
torbalan - Дървен философ
Оглеждаш се за фирми, които работят около теб и питаш...
hidrazin - майстор
чет юни 26, 2025 8:47 pmdiretouch написа:
Предпочитам да дам пари за техника...
ЗАПОВЯДАЙ - това е горе-долу минимума който ти трябва за монтаж на НОВ климатик.
Разбира се не е задължително да ги купуваш от там - това е само пример какво ти трябва като минимум.
Може да си ги купуваш и едно по едно...
Най-важният въпрос - какво може да се обърка най-много ако човек се опита сам да си монтира климатика ?
Амиии... без знания или поне чиракуване - почти всичко.
Най-лекия вариант е да отървеш фреона и да се наложи да плащаш на някой да ти свърши работата + нов фреон.
По-тежкия вариант е климатика да тръгне в началото и после да почне да ти прави проблеми - я заради лошо вакуумиране, я заради изтърване на част от фреона...

Ама никой не се е родил научен...
:partyman:
zz_stefanov - майстор
........
Наясно съм че това не е уред който идва с инструкции за монтаж. Ако може да опишете накратко за какво иде реч.

..........
Напротив, идват с точни инструкции за монтаж към монтажниците.
Това не значи че без необходимия опит ще тръгна да го монтирам сам.
А гаранцията?
Можеш да си купиш нещо еФтинко да си играйкаш с него.

Подходът 'направи си сам' за да не давам пари в случая е грешен.
HRS9 - напреднал
Идеята не е добра, но все пак ако става дума за бюджетен модел тип Стар Лайт от Емаг, човек може да си позволи да експериментира, ако обаче машината е сериозна или още повече ако е флагман на някоя от марките риска не е оправдан. Ако все пак решите наистина да действате така ви подсещам да не забравите да вакумирате системата, това е критичен момент и не бива да се пропуска, успех.
chapara - майстор
Темата е изчопкана до дупка, разрови се. Даже има още пишещи участници. Следях я. Мисля поуката от темата е че изключително не си заслужава, ако не мислиш това да практикуваш.
MamaMy - майстор
Както всяка работа извършвана от професионалисти, гледано от страни, монтажа на климатици е съвсем лесна и проста работа. Зад това обаче седят стотици часове четене, проби и грешки, хиляди левове в различни инструменти и консумативи. Това което виждаме ние е само върха на пирамидата. Останали са само тези инструменти които са оправдали вложението. Същата работа и с консумативите. При наличие, на една камара стандарти и още 5 пъти по толкова производители и доставчици, ние виждаме само най-подходящото за нашия монтаж. Ако някой тръгне да го оспорва значи никога не е влизал в сервиз на истински климатичари. А дори и сред тях рядко се срещат такива които да разбират еднакво добре както от хладилна техника, така и от електроника. В крайна сметка потребителя вижда само въртенето на едни кранчета, завиването на едни тръбички и връзването на 2-3 кабела и решава, че и жабата може да се подковава като коня.
Мой колега реши да си прави сам монтажа. Гледал бил няколко пъти и реши, че не е голяма философия, а той инструментите ги има повечето. След два дена мой клиент климатичар ми разказа за един ентусиаст... без да знае, че ми е колега. Бил объркал даже и това което по принцип няма как да се обърка. Премонтажа му струвал повече от нов монтаж. Не бил спазил дори наклоните на телата. Даже и дупките в стените не били добре. Така е когато жена ти ти казва къде да бъдат телата за да и е красиво на нея.
Очаквам автора на темата да извърви същия път и да настъпи същите мотики. Дано да пише в темата и да си признае поне. :-D
lyubohar - майстор
Преди месец дойдоха едни младежи да ми инсталират 2 климатика.Бяха на по 20-25г.
Свършиха си добре работата.Преди години са ми монтирали още 3 климатика на друг апартамент.
Това със стотици часове четене...
За моята професия-десетки години свирене-точно-20!
И чак тогава бях готов да кандидатствам за голям оркестър.
Така,че по леко с четенето за монтиране на климатици.
А към питащият-викайте си специалисти.Има си предимства.
MamaMy - майстор
Аз бавноразвиващи се не коментирам. Те може да учат азбуката и до 75г. И не ги обвинявайте. Те не са виновни, че не ги взимат в оркестрите. Природата си знае работата :) :wink:
lyubohar - майстор
Да,природата наистина си знае работата-някои стигат само до монтиране на климатици и лепене на плочки.
Други по световните сцени им се кланят!
  • 1
  • 2

Тема "Моля дайте насоки за монтаж на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: