Връзката между 2 свята
mdr - напреднал
Моля да изкажат мнение електротехници че нещо голяма обърквация настана.става въпрос за едно мокро помещение в което незнам кой умник е забравил да сложи контакт.Ами как ще я пускам тази пералня.За да се прекара ток до там е доста далече от отсрешната стена на коридора и не ми се иска да се изкърти половината коридор.Все пак всичко е замазано.Въпроса ми е може ли да се пусне през пода преди да е нареден гранитогреса.Питах един познат и той ми каза че трябва да е специален кабел и в гофрирана тръба сложен.Притеснява ме да не някой ден да стане беля.Все пак точно от там където ще минава ще се върви постоянно и е пред вратата на банята.
solo5 - майстор
дай някаква скица на апартамента
до това помещение няма ли друго в което да има ток и да минеш само с едно пробиване на стена?
skyfx - специалист
аз имах същият проблем.
И го реших по най-нелогичният начин.
Взех си ток от ключа за осветлението.Правено е с 2.5 кв. и смятам че е достатъчно за пералнята.Вече 3 години нямам проблем това.
mdr - напреднал
няма друго помещение. Едната страна и гърба се намира в банята на съседите.Другата страна се пада в часта на първия коридор в който има само един ключ за осветлението и домофон.А вратата на мокрото се намира в другото коридорче което ме притеснява че е много разстоянието за пускане на кабел.Извинете ме ако не е правилно начертано
LazarGanev - "Велик майстор"
skyfx написа:
аз имах същият проблем.
Взех си ток от ключа за осветлението.Правено е с 2.5 кв. и смятам че е достатъчно за пералнята.Вече 3 години нямам проблем това.
И как точно?
Rumen Iankov - специалист
Можеш спокойно пуснеш кабела по пода.На панелките цялата инсталация минава по пода.

skyfx написа:
аз имах същият проблем.

А това което сте направили не е много логично.
sasooooooooo - "специалист"
skyfx написа:
...
Взех си ток от ключа за осветлението.Правено е с 2.5 кв....
Ако си в панелка имаш само нула в ключа, а иначе само фаза, а и 2,5мм2 :? Направо ни хвърли в тъча...

Няма никакъв проблем, кабел да минава по пода, но наистина да е в гофре.
skyfx - специалист
В панелка съм.
През кутията на ключа минава нулата и фазата.
Преди да влезе в прекъсвача съм си хванал тока и по стената в кабелен канал отива до контакта на пералнята.

Цялото осветление навремето е правено с 2.5 кв. кабел. Сигурно са краднали по-тънкия и после с каквото дойде.

Тема "За мокрото помещение в коридира?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: