Връзката между 2 свята
origo - помощник
Здравейте, имам в активна експлоатация на желязна входна врата монтирана касова брава Atra не съм сигурен за точния модел може би е SER6111 или SER7111 не съм сигурен но работи с кодиращо блокче (ако това е термина) BLO 3110. Въпроса е че тази брава не е сервизирана от както е монтирана през 2004-та година и вече издава странни звуци и усет при превъртане на ключа. Нещо като потропване и подрънкване като че идва от долния заключващ шип. Напълно наясно съм че 1. Касовите брави са силно компрометирани от към сигурност при злонамерени действия, и 2. Че въпросната брава си е направо антика и че почти сигурно е препоръчителна направо смяна.
Въпреки това основните ми въпроси са:
1. На какъв интервал е необходимо обслужване на една такава брава и в какво се състои с какво се смазва, допустимо ли е разглабяне на бравата с цел смазване и т.н.
2. Как се извършва демонтажа на такава брава от вратата. Проблема се явяват за мен горния и долния заключващи шипове които предполагам че няма да ми позволят да изтегля бравата напред преди да съм ги развинтил. Съответно може ли да ми опишете накратко как става демонтирането на такава брава, как се развинтват шиповете.
Извинявам се за въпросите които на много от членовете сигурно ще се сторят смешни но никъде в интернет не можах да немеря информация за процедурата по демонтаж.
3. Възможно ли е в момента намирането на същата брава, или пълен неин аналог (по размери) която да се монтира вместо тази (износената) без да се променя нищо по железата на вратата. Не изключвам възможността накрая да стигна и до услугите на ключар, но засега ми се иска да видя какво мога да направя сам по въпрса. Благодаря за отделеното време!
Hursa - майстор
Не съм специалист, затова мнението ми не е от особено значение.
origo написа:
2. Как се извършва демонтажа на такава брава от вратата. Проблема се явяват за мен горния и долния заключващи шипове които предполагам че няма да ми позволят да изтегля бравата напред преди да съм ги развинтил. Съответно може ли да ми опишете накратко как става демонтирането на такава брава, как се развинтват шиповете.
С челна планка ли е? За демонтажа е добре да питате производителя на вратата.
Така наречените "касови" брави имат определени преимущества, пред така наречените "патронни" - поне що се отнася за "заключващия" механизъм - по надеждни са в експлоатация. По сигурни са по отношение на силови манипулации - кодиращите елементи са в самата брава. (при монтиране на електромеханичен блокиратор на бравата по надеждни са в експлоатация от колкото при монтиране на такъв блокиратор на патронна брава)
До колкото знам - при нормална интензивност на експлоатация издържат без обслужване около и повече от 20 години. Да не е проблема в долния задвижващ "обтегач" - в направляващата му.
origo - помощник
Ако челна планка се казва на една голяма лъскава дълга метална планка през която се подават заключващите езици на бравата - да има челна планка и на нея пише Atra доста по-дълга е от височината на бравата - с два винта е хваната бравата за планката а планката е завинтена за метала на вратата с 4 винта. Нямам представа колко е голям прореза във вратата тъй като не съм свалял планката, но предполагам че е висок почти колкото планката.
Въпроса относно обтегача не знам, не съм запознат с конструкцията на тези врати и брави та не знам какво представлява обтегача и направляващата му. Извинявам се отново за некомпетентността която проявявам. Най-вероятно наистина ще е най-добре да се свържа с производителя на вратата (ако съществува още) за съответните дейности по поддръжката. Все пак ми е интересно да проверя сам до колкото мога какво е положението, ако не ви затруднявам с глупави въроси. Благодаря!
Hursa - майстор
Не съм специалист, едва ли мога да окачествявам репликите по темата :) (но едва ли са глупави въпросите, което не мога да твърдя за моите реплики).
Да - тази планка имах предвид. (Бравите без такава планка се монтират обикновено - до колкото знам - на специално монтажно шаси с 4 болта през отвори в ъглите на корпуса на бравата - и за да се демонтират се сваля вътрешното покритие на вратата или специален капак покриващ бравата отвътре.) Тази планка е доста по "дълга" от височината на корпуса на бравата, особенно при бравите с такова тристранно заключване. Височината на корпуса е малко по голям от разстоянието между тези два монтажни винта захващащи планката за корпуса на бравата. (Не отвинтвайте тези два винта без да сте демонтирали бравата, че бравата не се крепи на друго :) , но може да е монтирана и в специален джоб.) Демонтира се, развивайки другите 4 винта (но това си го знаете :)) - проблем може да е че се използват самонарезни винтове и ако периферията е тънка ламарина после може да има проблем при последващия монтаж. Обтегачи (може и да не се наричат така) е "пръта" който свързва шипа влизащ в касата горе и долу със съответните задвижващи ги планки - подаващи се над и под корпуса на бравата. (хода на тези планки при "касовите" брави е обикновено 20 мм а на шиповете 40 мм при 4 полуоборота на ключа - за разлика от патроните - там на повечето брави хода е 10 мм на шипа при един оборот на шипа. По дългия ход също се смята за преимущество на "касовите" брави, особено при тристранно заключващите брави - при тях триенето е по голямо.)
Обикновено този обтегач - при такъв "челен" монтаж, с планка - е закачен на ролка монтирана на отвора в планките на бравата (задвижващи тези обтегачи нагоре и надолу), т.е. просто се откача от тази ролка (с жлеб), не трябва да се отвива. Направляващата е да насочва тези пръти и обикновено горния обтегач трябва да се "закачи" на тази направляваща при демонтажа на бравата за да не пропадне надолу (може и за долния обтегач да е изработено подобно "облекчение") - затова трябва да се е погрижил този който е изработил вратата (т. е. не го "закачате" вие - просто опира в това ухо с монтиран на обтегача винт, скоба или др.)
Иначе марката не е лоша, размерите също са стандартизирани и може да се замени с почти всяка подобна италианска брава, както и някой от моделите на Abloy и Mul-T-Lock. Но може да се наложи коригиране на отвора за ключа. Може да се монтира и някой от моделите на патроните брави от тези производители - размерите съответстват на повечето модели - но трябва да се направи отвор, по лесно е цилиндричен отвор с боркорона за бронировка, която се монтира за защита на патрона. Но това ще е по скъпия вариант - ако искате и качествен патрон.
origo - помощник
Благодаря много за мнението и разясненията относно конструкцията - определено ми е много полезно защото аз никога не съм виждал разглобени такива врати с касови брави и нямах идея за конструкцията, сега вече придобих представа какво точно има вътре. Наистина така както казвате е напълно възможно тези притропвания да са именно от този механизъм. Вероятно обаче няма да се престраша да демонтирам бравата сам (и да се разпаднат механизмите за движение на шиповете) та ще видя ако производителя още съществува и работи ще се свържа с него за евентуална профилактика. Благодаря още веднъж!
VLADO66 - майстор
По спомен Солид 55 правеше врати с такива брави.

Тема "Демонтаж и сервизиране на брава Atra" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: