Връзката между 2 свята
  dyodi - специалист
Здравейте! Проблемът ми е от почти година, затова най-после търся решение тук. При монтажа на нова блиндирана врата на апартамента отвътре на строителния отвор – към коридора, в същия ден се демонтира предишната блиндирана врата, която беше монтирана отвън на строителния отвор – към стълбищната площадка. При демонтажа на старата врата настъпиха сериозни разрушения на ръбовете и на голяма част от стената към стълбищната площадка, двустранно (бетон от едната страна и тухла – от другата). Нямаше време след демонтажа да се обръща строителният отвор с корекции на разрушеното отвън, защото от фирмата за новата врата веднага монтираха декоративната обшивка и первазите на блиндираната врата, които закриха разрушените участъци, но отдолу останаха доста кухини, освен умерено количество строителна пяна встрани на декоративната обшивка.
Непременно искам да се сложи еднолистна метална врата с решетъчна горна част отвън, като допълнителна врата на апртамента (имам си причини – искам да поглеждам през решетката кой ме търси, не да отварям блиндираната врата, за да говоря с непознати хора). Пробвахме, но допълнителната врата за 600 лв. беше грубо, криво и грозно изработена, така че няколко дни по-късно я демонтирахме; останаха увреди на декоративната обшивка от монтажа на допълнителната врата до 12-14 см в ширина, затова ще поръчвам смяна на обшивката (около 300 лв. с демонтажа и монтажа, така че това движение не е желателно да се случва често, а ще е за пореден път тази година, предишния път сменяхме цвета на крилото и обшивката). Същевременно водя разговори с друга фирма за метални врати с решетъчна част и възникна следната дилема: (1) ако първо сменя увредената декоративна обшивка, втората метална врата ще се монтира върху нея, като вътрешното рамо на винкела обхваща 4-5 см от периферията на обшивката, закрепването щяло да е с винтове върху обшивката (от ПДЧ), като винтовете няма да достигат до тухла или бетон, което ми се вижда съмнително; ако не ми хареса и тази метална врата и реша да я демонтирам, декоративната обшивка ще е увредена и пак ще трябва да я сменям #-o; (2) ако първо се демонтира декоративната обшивка и се обърне блиндираната врата (гледано от стълбищната площадка) по линията на металната каса, като се изгради приличен строителен отвор с правоъгълни очертания, така че вече да няма разрушения, ще може първо да се поръча допълнителната метална врата, която да се монтира върху зида, а после да се поръча декоративната обшивка между двете врати. Предимството е, че ако пак нещо не ми хареса допълнителната метална врата и реша да я демонтирам, няма да се наложи да демонтирам и увредена декоративна обшивка - освен че е скъпа, се чака 2 месеца за изработката. Проблем е, че касата на втората врата трябва да е с точно определена ширина, така че да опира в нея обшивката на блиндираната врата, без да стърчи навътре от нея в отвора за минаване. Въпросът ми е: АКО СЕ ИЗБЕРЕ ВТОРИЯТ ВАРИАНТ, С КАКВИ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ДА СЕ ДОИЗГРАДИ СТРОИТЕЛНИЯТ ОТВОР? Пространствата за запълване са доста големи, по 10-15 см встрани от декоративната обшивка. Не знам дали с мазилка и мастар ще се получи достатъчно здрава основа за закрепване на метална врата. От фирмата за метални врати казаха ДА НЕ СЕ ПОЛЗВА ИТОНГ, защото той се трошал и не искат да закрепват метална врата върху итонг. Може би не мога да обясня проблема добре, но изпитвам голяма несигурност какво да правя, а входът на апартамента е, като че бомба е падала там, срам ме е от съседите и трябва да предприема нещо в скоро време. Ще се радвам на всякакви коментари, всяка нова информация ще ми е полезна – за втората врата и за строителния отвор. Апартаментът е в Пловдив. Снимка ще публикувам по-късно, ако намеря подходяща.
chapara - майстор
Грундиране с бетонконтакт на стария участък и измазване с пясък и цимент, без вар. Може да се добавя за лепливост флексово лепило за плочки. След като пораженията са дълбоки , трябва да се измазва на няколко ръце за да не се свлича разтвора.
dyodi - специалист
ср окт 24, 2018 6:23 pmchapara написа:
Грундиране с бетонконтакт на стария участък и измазване с пясък и цимент, без вар. Може да се добавя за лепливост флексово лепило за плочки. След като пораженията са дълбоки , трябва да се измазва на няколко ръце за да не се свлича разтвора.
Много ти благодаря за съвета!
Hursa - майстор
Само питам, не предлагам :). Не е ли добре подобно оформление да се армира с анкериране на армировката към стената. Все пак вратата е - "блиндирана" - тежка, евентуално блъскане дали с времето няма да напука такова оформление. И най-вече, след като към него ще бъде монтирана втора врата.
chapara - майстор
Да, уместна забележка. Добре би било да се заварят някакви арматури , които да останат в мазилката :supz:
dyodi - специалист
Hursa, chapara – благодаря за наистина задълбоченото навлизане в темата. Схващам идеите. Бъдете живи и здрави! :)
marian1 - майстор
Предлагам да се направи кофраж и да се налее с бетон - има готов в чувалчета, само добавяш вода. Мисля ще е най здраво. Като преди да се затвори кофража, с набият в съществуващия шишове към които да се прикачи армировка. След това може да се зашпаклова за да има фаца, а дори могат да се заложат чакащи планки или кавото е необходимо за последващото окачване.
Извинявам се ако има грешки, пиша от тел и пръстите ми неса най финни.
dyodi - специалист
пет окт 26, 2018 7:05 pmmarian1 написа:
Предлагам да се направи кофраж и да се налее с бетон - има готов в чувалчета, само добавяш вода. Мисля ще е най здраво. Като преди да се затвори кофража, с набият в съществуващия шишове към които да се прикачи армировка. След това може да се зашпаклова за да има фаца, а дори могат да се заложат чакащи планки или кавото е необходимо за последващото окачване...

Благодаря за мнението! Дано да намеря някой майстор, който да е съгласен да направи всичко това. За премахването на един пирон, забит в пода пред вратата - останал от демонтажа на предшестващата блиндирана врата (с него бяха подпрели прага), намерих съгласен да го премахне едва десет месеца по-късно - едно работливо и отзивчиво момче беше дошло да извърши друга железарска услуга и той го премахна, а хората от строителните фирми, преминали преди това през обекта, си правеха оглушки. И това при положение, че никога не съм оспорвала поисканата цена за услуга.

След 12 месеца ремонт няма нито едно помещение в апартамента, изцяло завършено като за живеене - идват, ремонтират каквото на тях им е удобно на широк фронт и се правят, че не чуват, какво точно искам. След два опита от две различни строителни фирми да се обърне един прозорец отвън и отвътре след монтирането на нова ПВЦ дограма, все още има цепнатина от около 3 мм между рамката на прозореца и стената под нея, както и дупки по стената отвън двустранно. Чета в Интернет за някаква изолационна лента за монтаж на дограма, ще трябва да отида до София да си купя и да се мъча да я слагам, защото не мога да обясня на майсторите, че не трябва да има дупка между дограмата и стената - няма чуваемост. Естествено, топлоизолационният и шумоизолационният ефект от ПВЦ дограмата са компрометирани. Отвътре не бива да се повиши нивото на подпрозоречната стена, защото няма да остане място за монтаж на 2 см перваз. Такива са майсторите, на които попадам в Пловдив. Вчера ходих и във фирмата за дограма и ги помолих поне с някаква строителна пяна да запълнят дупката под дограмата, но казаха, че затварянето на дупката било работа на майстора, който обръща прозореца. Вече си мисля, че при моя късмет с майсторите ще е по-добре да се запиша да завърша вечерно строителния техникум или курсове със съответната тематика и тогава да завърша сама криво-ляво ремонта на жилището, може би по-бързо ще стане... :) През последните дни прекрасно си боядисах сама с Практика 3 в 1 щранг лирите и тръбите от сградната инсталация за парното, това беше още едно от нещата, което никой майстор не пожела да направи през последната година, въпреки че изрично беше уговорено. Чувствам остра нужда от това да мога да правя шпакловка и ще трябва да се науча по един или друг начин. Също и префугиране на подова настилка от гранитогрес ми се налага да се науча да правя, защото майсторът направи фугите розови при положение че му бях дала кафяв фугин и после той и началникът му се чудеха как е станало това, а с префугиране никой майстор не иска да се занимава. Обмислям също вариант да се настаним в апартамента, без да е завършил все по-абсурдният ремонт (че не знам след колко време ще отпадне проклятието, което тегне над този ремонт, поне да не плащам 500 лв. месечно за квартира) - монтираме ел. контакти и ключове върху шпакловката, окачвам чаршафи на строителните отвори вместо врати, слагам временен балатум върху замазките и толкова. В заключение, благодаря и че имаше с кого да си споделя неволите по ремонта.
marian1 - майстор
М да...уцелила си кофти хора... търси чрез познат, някой с препоръки.
dyodi - специалист
съб окт 27, 2018 6:05 pmmarian1 написа:
М да...уцелила си кофти хора... търси чрез познат, някой с препоръки.
Тези с препоръките от познати също не се справиха добре, даже единият ми взе 1300 лв. капаро и изчезна.

Тема "ОБРЪЩАНЕ НА СТРОИТЕЛЕН ОТВОР ПРЕД БЛИНДИРАНА ВРАТА С МАТЕРИАЛИ, ПОЗВОЛЯВАЩИ МОНТАЖ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА МЕТАЛНА ВРАТА" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: