Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
Didaktil - напреднал
ср фев 26, 2025 2:43 pmDjack написа:
ср фев 26, 2025 1:43 pmDidaktil написа:
........ Имам и комшии, а те са зли и хич няма да им харесат ароматите.....
Аз и добър комшия да съм, ако пръснеш в съседство един кубик лайна да събират мухите, не зъл ще съм, ами направо ще извадя пушката! :lol:
През зимата мухи няма. Аз няма да пръсна лайната на 15 август по пладне. Хайде стига с тези бабаитлъци. Ако някой пенсионер ми изкара пушка ще се приближа до него с вдигнати ръце уж, че се сдобряваме и ще му размажа главата с една тухла. После ще викна милицията да си го приберат. Така направих на един молдовец преди 20 години.
geodan - напреднал
В по-горен пост ти казаха, копаеш нова на 1-2 метра от нея най евтино и лесно
ср фев 26, 2025 2:57 pmDidaktil написа:
..... Ако някой пенсионер ми изкара пушка ще се приближа до него с вдигнати ръце уж, че се сдобряваме и ще му размажа главата с една тухла. После ще викна милицията да си го приберат. Така направих на един молдовец преди 20 години.
Боже, пази този писател от пенсионери с неговия акъл! Дай му сила и мъдрост да се справи с лайната си! Да бъде!
kr1100 - майстор
.... Нова яма би било най-добре, но знам че едвам ще я изкопая, камо ли да я зидам или лея бетон, а такава изгребна не ми върши работа.
Офф има пластмасови за яма, ама са пари и трябва копаене за да я затрупаш да се скапе от UV
kr1100 - майстор
ср фев 26, 2025 2:43 pmDjack написа:
........ Имам и комшии, а те са зли и хич няма да им харесат ароматите.....
Аз и добър комшия да съм, ако пръснеш в съседство един кубик лайна да събират мухите, не зъл ще съм, ами направо ще извадя пушката! :lol:
То пък като дойде лайнарка да чисти се разнасят аромати на поне 200м и се моли да има вятър да разнесе миризмата . Имам съседи с яма на към 200-250м - еми като дойде лайнарката смърди и не се трае. Досвидяха им се пари за мръсен канал ф350мм по улицата и водопровод магистрален ф 160мм с високо налягане/наложи се да слагам 2 регулатора за по-сигурно./
chapara - майстор
Явно ще трябва да обясня опита ми по темата, чистосърдечно и само истината. От три години ползвам най малка на Ековалбург и съм доволен. Къщата не се ползва ежедневно, само около 100 дни в годината, средно 4 човека. До сега не е чистена. Ползвам тези
https://ecowalburg.bg/septic-tank-bioactivator
дрожди по препоръкка на производителя и фирмата която я монтира.
Монтажът бе около 6, максимум 7 часа. Екипа, 3 ма човека, минибагер ,бобкат и камион. На финала и двора беше подравнен. Помощ от мен не са искали, пиех си биричкат.
Може би изпускате нещо? След септичната шахта се пуска 12м. дренажна тръба фи110, завита в геотекстил за да не влизат коренища през дупките на тръбата. Тръбата е в изкоп който се пълни само баластра за да се увеличи площа на попиване, а от горе аз си върнах чимовете с трева върху наелон. Сега там си има трева. Това се нарича попивно поле. Лошо е ако то е глина! Дрождите втечняват матерялла в първа камера, а течното излиза от трета камера, годно за поливане, без бактерии и патогени. Аз не я ползвам, за протокола. Това за моята шахта. Така тя не попада под ударите на закона, за разлика от на съседите ми, които са прекарали канала в реката, която е точно на 22м. от оградата ми. Ще вмъкна нещо. Какво ли ще стане ако властимащите се сетят как да си попъллнят хазната?
И още едно допълнение. Миналата година ми се оплака комшия, че зиданата му яма прелива. Обсъдихме и реших да му дам от дрождите да опита. Ами, кой вярва, кой не, нещата за петнайсетина дни се оправиха и сега му е наред ямата. Разбира се си купи дрожди и а поддържа така. Спирането на процеса е само от липса на храна, т.е. по дълго отсъствие от дома и се възобновява с нова доза от две мерителни единици прах от опаковката. Дрождите ядат и перилни препарати, без петролни продукти и обезмаслители.
Didaktil - напреднал
Здравейте, отново. Благодаря за коментарите, дори и на заядливите от сорта на "нали ти казаха хората какво да правиш" и "Боже, пази го тоя тъпак от други тъпаци като него". Ако изкопая нова яма до старата, новата няма да бъде зидана, а обикновена дупка, която не се знае дали няма един ден да се събори. Освен това ще бъда в нарушение, понеже нови септични ями по закон никой яма право да копае. Другия вариант с пластмасова яма също не ме устройва, тъй като не ми се дава по 1000 лв на година за лайнарка, мен тока ми е по-малко. Ще пробвам първо с една шепа мая и ако не даде резултат ще нахвърлям от дрождите на Чапара. Ако е въпроса може да се изгради и пречиствателна система, но не съм на централен водопровод и водата ми е кът. Лесно е да се каже: "Бъди европеец, викни си фирма, плати няколко бона", ама вие като сте европейци, карате ли електрички на лизинг, ходите ли два пъти годишно на круизи до Австралия, имате ли 10 вида контейнери за отпадъци, не си ли варите домашен алкохол, регистрирали ли сте кокошките си (който ги има) в ХЕИ? Ами така де.
chapara - майстор
чет фев 27, 2025 1:19 pmDidaktil написа:
Здравейте, отново. Благодаря за коментарите, дори и на заядливите от сорта на "нали ти казаха хората какво да правиш" и "Боже, пази го тоя тъпак от други тъпаци като него". Ако изкопая нова яма до старата, новата няма да бъде зидана, а обикновена дупка, която не се знае дали няма един ден да се събори. Освен това ще бъда в нарушение, понеже нови септични ями по закон никой яма право да копае. Другия вариант с пластмасова яма също не ме устройва, тъй като не ми се дава по 1000 лв на година за лайнарка, мен тока ми е по-малко. Ще пробвам първо с една шепа мая и ако не даде резултат ще нахвърлям от дрождите на Чапара. Ако е въпроса може да се изгради и пречиствателна система, но не съм на централен водопровод и водата ми е кът. Лесно е да се каже: "Бъди европеец, викни си фирма, плати няколко бона", ама вие като сте европейци, карате ли електрички на лизинг, ходите ли два пъти годишно на круизи до Австралия, имате ли 10 вида контейнери за отпадъци, не си ли варите домашен алкохол, регистрирали ли сте кокошките си (който ги има) в ХЕИ? Ами така де.
Имам чувството че пиша с БОТ.
От къде тая идиотска мисъл за мая. Що не ръснеш и бакпулвер? Те увеличават обема! Ще се залее двора с говна! Язък че писах за първи път толко дълъг пост. Ефект, Зиро = 0. В същия дух на нечетене, не си разбрал начина на работа на пласмасовата септика. Чисти се на 3 - 5 години. Какви 1000лв., кви 5 лева?
Прави каквото си знаеш😏
Didaktil - напреднал
Браво дъртьо, сега олекна ли ти? Показа ли се колко си прост? Отново! За стотен път. Темата беше шеговита, затова и съдържа думите "сране" и "лайна". Исках да видя форумните миризливци дали са още във форма. Във форма сте, не сте изпукали още кисели каскетници. Ямата си стои на едно ниво без да мърда от години, значи работи. Просто реших да пусна тема от любопитство. Докато почне да прелива аз ще съм продал къщата и ще съм забравил. Въпроса е, че ти и тези като теб няма да станете хора. Може да сте професионалисти в мазане и къртене, но дотам. Като хора кръгла нула. С една дума постсоциалистически разюздани Ганьовци. Кой ти дава право да ме наричаш с обидни думи бе, клефук изгнил!!!
stefanjor - специалист
чет фев 27, 2025 2:39 pmDidaktil написа:
Просто реших да пусна тема от любопитство... клефук изгнил!!!
Поредният, който няма пари за психоаналитик, а само за аналитик :cool:

Тема "Почистване на септична яма след активно ср@не в нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: