• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
agj - майстор
Къде я има тази тел? cat, ти заварявал ли си мед на МИГ?
cat - специалист
https://redco.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0% ... usi-a-d200
На първо четене в Редко , пробвах се и бях свидетел на останалата част от заварките получава се гладък шев като при запояване с оксижен , и понеже рязахме да видим наистина се получава заварка и става по здраво от спойка доколкото е здрава медта но с оксижена е по лесно а и можеш да работиш навякъде докато с аргон навънка трябва някакъв завет понеже много лесно го издухва и най лекия повей .
agj - майстор
вт май 21, 2019 3:12 pmcat написа:
https://redco.bg/%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0% ... usi-a-d200
На първо четене в Редко , пробвах се и бях свидетел на останалата част от заварките получава се гладък шев като при запояване с оксижен , и понеже рязахме да видим наистина се получава заварка и става по здраво от спойка доколкото е здрава медта но с оксижена е по лесно а и можеш да работиш навякъде докато с аргон навънка трябва някакъв завет понеже много лесно го издухва и най лекия повей .
Дебелината на материала който заварявахте какъв е ?А също и машината?Медта иска малко повече мощност при заваряване .Затова ми е интересно да науча подробности?
При ВИГ заваряване ,материал с дебелина над 2-2,5мм.започва сериозно да озорва 160 Амперова маркова машина!Също така от голямо значение е и обема на заваряваната площ!
Здравейте,

Реших да се уча да заварявам неръждавейка с ВИГ апарат. Имам инверторен електрожен 200А DC който има функция ВИГ lift. Съответно реших и си набавих виг шланг с кранче 17ка. Остана още малко неща да си набавя и затова реших да питам първо по-знаещите. Идеята е да заварявам неръждаеми тръби с дебелина 2мм. Няма да са отговорни заварки, няма да минава нищо през тях просто да стане красиво. И да се понауча де.

Въпросите са следните:
1.Кой тип волфрамови електроди трябва да си набавя за неръждавейка? Цвят и дебелина какво ще ми препоръчате? Кой номер цанги?
2. Газът чист аргон ли трябва да е? Имам бутилка от малките 5кг която е в момента заредена с коргон. Никъде не намерих информация дали поне за проби може да се изразходи тази бутилка или да я изхвърлям и заредя с чист аргон.
3. Какъв добавъчен материал да използвам?

Имам и други въпроси но ще ги задам след изясняването на тези. Знам че някой въпроси са много лузърски и с тази информация не може да се даде точен отговор, но нямам голяма подготовка просто имам голямо желание да се науча. Изгледал съм милион клипчета и вече смятам че е време да пробвам апък после ще има пак да питам защо нещо не се получава
agj - майстор
ср май 22, 2019 12:44 amres911 написа:
Здравейте,

Реших да се уча да заварявам неръждавейка с ВИГ апарат. Имам инверторен електрожен 200А DC който има функция ВИГ lift. Съответно реших и си набавих виг шланг с кранче 17ка. Остана още малко неща да си набавя и затова реших да питам първо по-знаещите. Идеята е да заварявам неръждаеми тръби с дебелина 2мм. Няма да са отговорни заварки, няма да минава нищо през тях просто да стане красиво. И да се понауча де.

Въпросите са следните:
1.Кой тип волфрамови електроди трябва да си набавя за неръждавейка? Цвят и дебелина какво ще ми препоръчате? Кой номер цанги?
2. Газът чист аргон ли трябва да е? Имам бутилка от малките 5кг която е в момента заредена с коргон. Никъде не намерих информация дали поне за проби може да се изразходи тази бутилка или да я изхвърлям и заредя с чист аргон.
3. Какъв добавъчен материал да използвам?

Имам и други въпроси но ще ги задам след изясняването на тези. Знам че някой въпроси са много лузърски и с тази информация не може да се даде точен отговор, но нямам голяма подготовка просто имам голямо желание да се науча. Изгледал съм милион клипчета и вече смятам че е време да пробвам апък после ще има пак да питам защо нещо не се получава
Преди да започна да отговарям ,искам да разбера апарата ти освен ВИГ lift ,има ли функция за затихване на дъгата?Има и такива апарати.Важно е,за да знам какво и как да обяснявам по късно.
По въпросите :
1.За неръждавейка, пък и не само,можеш да ползваш електроди с цветово кодиране: златен -WL15 и червен -WT20 има и други но това според мен са най подходящите.Червения е най евтин.Дебелината на електрода е според дебелината на материала.Цангата и цангодържателя е според дебелината на електрода.Прилагам една таблица в която според дебелината на материала са посочени останалите препоръчителни параметри:
Прикачен файл:
Неръжд.ст G1.JPG

*.изтеглия и си я сложи в телефона ще ти бъде много ценно помагало.
2.По ВИГ метод се заварява само с аргон. Щом имаш бутилка- носиш я в пълначна станция или при някой който се занимава с това.Там трябва да ти я "продухат" и напълнят с чист аргон.
3.Добавъчния материал се подбира също според това колко дебел е материала който ще заваряваш.А като за начало, моя съвет е да се ориентираш по таблицата,като приемеш че дебелината на добавъчния материал е приблизително равна на електрода.
Нямате нужните права за да преглеждате прикачените към това мнение файлове.
Има копче за затихване на дъгата което може да се избира - 1s или 3s. Дайте малко информация каква точно е разликата.

Много благодаря за табличката. Супер полезна ще ми е и много неща ми разясни. Остана да набавя червени електроди WT20 1,6мм и 2,4мм и цанги за тях. За тях кой номер керамични дюзи (или има и едни стъклени) да си набавя? Сигурно и за това няма точен отговор като е според заварката но да кажем за трениране с кои да започна?

За аргона също разбрах. Отивам израсходвам бутилката и я пълня с чист аргон. Бях чел че специално за неръждавейка при ВИГ било по-добре да е смес аргон с до няколко % (до около 5 мисля че беше) кислород или въглероден двуокис. Затова мисля само да израсходя бутилката и като я напълня с чист аргон би станало точно така. Или да не рискувам???

И за добавъчният материал разбрах благодаря пак! До колкото видях Неръждаем тел тип 308 LSi е май най-простият/евтин/универсален. На него мисля да заложа.

Мисля да набавя гореспоменатото тази седмица и другата да пробвам дали ще се получи нещо. В момента продължавам с четенето/гледането на клипчета, колкото повече информация науча толкова по-добре си мисля. Продължавайте със съветите и вие моля! =D>
agj - майстор
ср май 22, 2019 11:18 pmres911 написа:
Има копче за затихване на дъгата което може да се избира - 1s или 3s. Дайте малко информация каква точно е разликата.
Според мен това е продължителността на затихването - 1секунда или 3секунди .Знаеш ли как се работи със затихването?
Остана да набавя червени електроди WT20 1,6мм и 2,4мм и цанги за тях. За тях кой номер керамични дюзи (или има и едни стъклени) да си набавя? Сигурно и за това няма точен отговор като е според заварката но да кажем за трениране с кои да започна?
Дюзи #5 и #6 са най универсалните и най често използвани.Стъклени в Бг не съм срещал да се продават.А пък и не ти трябват ,поне на този етап.А и надали ще ти потрябват някога. Глезотия са! Ползват се най вече за неудобни места,понеже можеш да виждаш дъгата дори и отзад през дюзата!
За аргона също разбрах. Отивам израсходвам бутилката и я пълня с чист аргон. Бях чел че специално за неръждавейка при ВИГ било по-добре да е смес аргон с до няколко % (до около 5 мисля че беше) кислород или въглероден двуокис. Затова мисля само да израсходя бутилката и като я напълня с чист аргон би станало точно така. Или да не рискувам???
Газовата смес аргон с до няколко % кислород или въглероден двуокис се ползва при МИГ метода.При ВИГ както ти казах е само аргон!Ако имаш телоподаващо може да израсходиш тази газ и за стомана.Но за ВИГ -НЕ!!!
И за добавъчният материал разбрах благодаря пак! До колкото видях Неръждаем тел тип 308 LSi е май най-простият/евтин/универсален. На него мисля да заложа.
За неотговорни заварки -най евтината неръждаема тел ,която намериш ще ти върши работа.
Не знам как се работи със затихването. До колкото съм чел затихването е за да не се образуват кратерчета в края на заваръчния шев. Ще съм благодарен за информация по въпроса.

За дюзите попаднах на тази информация, ако е вярна нека да послужи и на други. Ще се запася с резервни и ще изпробвам с коя как се получава.
Изображение

Чист аргон и неръждаема тел - тук всичко е вече ясно. Ако се сетите нещо друго което ще ми трябва казвайте. А и също така всякакви съвети са добре дошли!
agj - майстор
чет май 23, 2019 2:18 pmres911 написа:
Не знам как се работи със затихването. До колкото съм чел затихването е за да не се образуват кратерчета в края на заваръчния шев. Ще съм благодарен за информация по въпроса.
В инструкцията за експлоатация на машината би трябвало да е описана техниката за затихването.Принципно се използва техника на леко дръпване на горелката нагоре т.е. удължаваш дъгата и след повторно приближаване, дъгата затихва и угасва.
чет май 23, 2019 2:18 pmres911 написа:
За дюзите попаднах на тази информация, ако е вярна нека да послужи и на други. Ще се запася с резервни и ще изпробвам с коя как се получава.
Изображение
Да, вярна информацията!Ако си забелязал дюзи N 5 и 6 фигуриратза за всички дебелини елктроди-затова ти казах че са универсални.4етворката е за по тесни места и е възможно да се ползва само с по тънки електроди.Дюзи 7и 8 са за материали с по-големи дебелини, а по чувствителен материал е например алуминия, там големите дюзи са най-ползвани.
Последна промяна от agj на чет май 23, 2019 7:41 pm, променено общо 1 път.
янко - специалист
Затихването автоматично ли е ,или се управлява от копче на бренера?Моето електроженче има някакви настройки,но не съм се заглеждал секунди ли е.И дебелината на добавъчния материал как се определя?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Тема за заваряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: