Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Като пусна темата, щяхда ти пиша, лайнарката да обере каквото може, другото да го изкопаеш, ама то излязоха нови факти.... Както писаха по-горе, пусни нещо в ямата да "узрее" материала скоростно и тогава си запълни дупките за дърветата. Изобщо не е лоша идеята, но материалът не бива да е пресен. Върху моя яма има ела и череша, но са садени десетина години след запечатването
А да си направиш нова?
ivanovbg - майстор
Явно не знаете как работят лайнарките. По минала година викнах една при бабата. Дойдоха с една, но маркучите се оказаха къси и докараха друга. Тя имаше 30 метра маркучи и два резервоара. В единия изсмукваше, а от другия подаваше вода за да разрежда лайната в ямата. Изчистиха я идеално. Земята отдолу няма да е никакъв проблем, и нея ще обере.

Затова му казах да ги викне на оглед и хората ще му кажат кое как.

С дрожди едва ли ще стане. Зиданите ями са и попивни и едва ли ще може да я задържи пълна с течност за да работят дрождите.

Все пак трябва да се мисли и занапред, а не след година две да е на същото дередже. Мисля, че закупуването на помпа ще е по скъпо отколкото ще му вземе лайнарката за почистването. Една такава помпа е поне 1000лв.
Lisko - майстор
А извинете но с тия дрожди няма ли да кипне като боза и да излезе навън да павира двора?
chapara - майстор
ср фев 26, 2025 8:53 amLisko написа:
А извинете но с тия дрожди няма ли да кипне като боза и да излезе навън да павира двора?
Не.
В сайта който пуснах предлагат за 50 кинта и дрожди. Кака дрождитте са като винарките, само папат матряла.
ср фев 26, 2025 9:51 amchapara написа:
...дрождитте са като винарките, само папат матряла.
Има ли ферментация има и "кипване". Не пълнете съдинката до горе, хаха!
Винарките не са като дрождите.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср фев 26, 2025 11:48 am, променено общо 2 пъти.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср фев 26, 2025 9:51 amchapara написа:
... Кака дрождитте са като винарките, само папат матряла.
Да бе и серат нещо политкоректно.
hidrazin - майстор
Всичките тези био-мио, дрожди, бактерии в попивни ями я работят, я по-скоро не.
Той човека е написал "беше затрупана с пръст до към 1 метър от нивото на земята".
Това никакви бактерии и дрожди няма да го втечнят или да му намалят обема.
Попивни ями не се изгребват. Щото после стените изсъхват и стават като стъкло/пластмаса и от попивана става изгребна. :-D
Като се напълни - нова. Ма нямам нищо против да се пробва човека.
Вместо "специалните" дрожди става и прясна мая за хляб.
:partyman:
Didaktil - напреднал
Благодарности за хубавите идеи. Верояно всяка една ще проработи в дадена степен. Лайнарката трябва да има поне 60 м маркуч поради разположението на ямата. Дрождите са добра идея и благодаря за линка към сайта. Запаметил съм го. Нова яма би било най-добре, но знам че едвам ще я изкопая, камо ли да я зидам или лея бетон, а такава изгребна не ми върши работа. Идеята с "матеряла" ми хареса, първо да кипне така, да втаса и чак тогава при дръвчетата. Имам и комшии, а те са зли и хич няма да им харесат ароматите. Някъде бях чел отдавна, че в Китай правели спирт от лайна и мая и го продавали на руснаците почти за без пари. От тогава български купешки алкохоли не пия, с изключение на бира, ама и тя понякога мирише на лайна. Като се позатопли ще набухам 2 шепи хлебна мая в клозета , пък каквото сабя покаже. По принцип би било редно и да кача снимки от проекта, но смятам че в случая нема да бъде много уместно. Благодаря ви и доскоро.
Djack - специалист
ср фев 26, 2025 1:43 pmDidaktil написа:
........ Имам и комшии, а те са зли и хич няма да им харесат ароматите.....
Аз и добър комшия да съм, ако пръснеш в съседство един кубик лайна да събират мухите, не зъл ще съм, ами направо ще извадя пушката! :lol:

Тема "Почистване на септична яма след активно ср@не в нея" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: